Den Haag,
23
december
2021
|
11:28
Europe/Amsterdam

Ook Inholland ondertekent Amnesty-manifest #LetsTalkAboutYES

Ook Inholland ondertekent Amnesty-manifest #LetsTalkAboutYES

Hogeschool Inholland heeft op 14 december als een van de eerste hogescholen het manifest Let’s talk about Yes van Amnesty International ondertekend. Daarmee ondersteunt de hogeschool deze landelijke campagne, bedoeld om ervoor te zorgen dat in Nederland de norm is dat seksueel contact gebaseerd is op gelijkwaardigheid, vrijwilligheid en instemming.

Inholland is een inclusieve hogeschool en iedereen is hier welkom. Als College van Bestuur vinden we het heel belangrijk is dat iedereen zich, op welk onderwerp dan ook, veilig voelt,” zegt collegelid en portefeuillehouder Mieke van den Berg.

Met de ondertekening belooft Hogeschool Inholland actie te ondernemen langs de lijnen van het Amnesty-manifest:

  • Alle studenten kunnen workshops volgen waarvan bewezen is dat zij helpen om seksueel geweld terug te dringen.
  • Er is heldere en continue communicatie over hulp- en meldingsvoorzieningen, en over eigen en wettelijke (gedrags)regels.
  • Collega’s die veel contact hebben met studenten, krijgen trainingen zodat zij weten hoe te handelen bij signalen of berichten over seksueel geweld.
  • De melding- en klachtenprocedure is helder/volledig en voor iedereen binnen de hogeschool beschikbaar en gemakkelijk te vinden.
  • Collega’s met een rol in de klachtenprocedure, zoals vertrouwenspersonen en leden van de klachtencommissies krijgen specifieke trainingen.
  • De hogeschool betrekt studenten bij het uitvoeren van bovenstaande acties en het uitvoeren van genoemde belofte.

Onderzoek
Het manifest is een antwoord op onderzoek in opdracht van Amnesty naar seksueel geweld onder studenten. Daaruit blijkt dat relatief veel studenten hiermee geconfronteerd worden. Afgelopen zomer presenteerde Amnesty International de resultaten van het onderzoek. Volgens het onderzoek maakt 11 procent van de vrouwelijke studenten en 1 procent van de mannen “penetratie zonder instemming” mee tijdens de studententijd. 67 procent van hen ondervindt daardoor psychische, seksuele, fysieke of sociale problemen.

Daarnaast geeft een meerderheid van de studenten aan dat zij niet weten waar ze binnen hun onderwijsinstelling informatie kunnen vinden of hulp kunnen krijgen na seksueel geweld.

Naast Hogeschool Inholland hebben tot nu toe ook Hogeschool Rotterdam, Vrije Universiteit Amsterdam en Maastricht University het manifest ondertekend.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.