Haarlem,
15
februari
2019
|
09:20
Europe/Amsterdam

Open Avond met goede opkomst

De eerste Open Avond van dit jaar was bijzonder druk bezocht. Met meer dan 3.400 studiezoekers verdeeld over de locaties mogen we zelfs wel spreken van een gigantisch goede opkomst. Een plus van meer dan 27 procent vergeleken met 10 februari* vorig jaar. In totaal meldden zich woensdag 117 nieuwe studenten aan om te beginnen in september. Een impressie per locatie van bezoekers die kwamen onderzoeken of Inholland bij hen past. En hoe denken zij over Leren=durven?   

*)Volgens de eerste prognose. 2018 betrof een Open Dag i.p.v. een Open Avond. Open Avonden worden doorgaans beter bezocht.

Thuiskomen in Rotterdam
Liesbeth is met haar dochter Celine voor de tweede keer op bezoek bij Inholland Rotterdam. De keuze voor de hogeschool staat al vast, het is alleen de vraag of het HBO-Rechten of Sociaal Juridische Dienstverlening wordt. Liesbeth: “We kwamen hier binnen en het voelde eigenlijk als thuiskomen. Niet dat het bij ons thuis zo is natuurlijk, maar de sfeer is zo huiselijk. Toen we op de verdieping van de opleiding kwamen werden we persoonlijk benaderd. Ze is hier geen nummertje.” Celine knikt. “Dat is op mijn middelbare school nu wel anders. Er hangt een gezellige, open sfeer. Het pand oogt groot, maar als je binnenkomt voelt het toch klein. Daarom zie ik mezelf hier wel rondlopen."

Op de vraag wat ze van ons Leren=durven-verhaal vinden, antwoordt Liesbeth: “Veel mensen zijn bang om fouten te maken. Dat jullie staan voor ‘Leren = fouten durven maken’, zorgt er toch voor dat mensen makkelijker denken: ik mág hier fouten maken. En van fouten maken leer je alleen maar, dat geldt voor iedereen.”

Bewuste kiezers in Alkmaar
"Ik ben al drie keer met een hbo-opleiding begonnen en ook weer gestopt", zegt een studiezoeker tijdens het spelen van het competentiespel in Alkmaar. "Ik hoop hier de opleiding te ontdekken die bij mij past. Ik denk in ieder geval dat ik goed bij de hogeschool pas en vind de sfeer zeer toegankelijk." Een havist merkt op: "Jazeker, ik kom hier mij nieuwe studie ontdekken en weet ook zeker dat ik hier past. Roze staat me erg goed, en de sfeer is knus en open."

Davinia, die al heel wat jaren bij Tata Steel werkt, wil een switch maken naar de verpleegkunde, terwijl, met haar mts-achtergrond, een overstap naar hbo werktuigbouwkunde logischer zou zijn. Maar nee, ze kiest ervoor haar hart te volgen en naast haar gezin met twee kleintjes hbo-v te gaan doen. "Ik wil verder!" Voor Quinten, die in het laatste jaar van de havo zit in Hoorn, is leren doorzetten waar anderen opgeven. Zeer enthousiast is hij over de presentatie van de opleiding Technische Verpleegkunde. "Ik moet er de tijd voor nemen goed te leren," weet hij nu al. "Echt wel doorbijten soms! Het gaat niet vanzelf." 

Leren = in Haarlem
Dat je leert door je hart te durven volgen, geldt zeker voor Amy. De haviste staat voor een belangrijke keuze, zegt ze tijdens de drukke Open Avond van Inholland Haarlem. “Vorig jaar wist ik het zeker, MBRT ging het worden. Ik heb me goed georiënteerd en heb hier zelfs een dag proefgestudeerd. En toen zakte ik voor mijn examen…” Ook sloeg de twijfel toe. Moest het wel MBRT worden? Of paste Ruimtelijke Ontwikkeling niet veel beter bij haar? “Ik heb dit jaar veel hogescholen bezocht. En wat locatie betreft, ben ik er wel uit. Haarlem gaat het worden. Het is hier heel overzichtelijk, daar hou ik van. Alleen nog bedenken welke van de twee studies het gaat worden.”

Leren is fouten durven maken. En een vraag durven stellen. Want na een verkeerde studiekeuze kijkt een van de Haarlemse bezoekers nu toch heel anders naar de opleidingen en de locatie. “Ik ben met mijn nichtje mee, zij volgt hier de Ad Logistiek. Haar enthousiasme heeft ervoor gezorgd dat ik hier vanavond ben.” Het belangrijkste vindt hij of de opleiding goede toekomstmogelijkheden biedt. Maar ook op welke manier er les wordt gegeven. “Daar ben ik bij mijn vorige opleiding echt op afgeknapt. Ik ga zo langs bij Business Studies, en de Ad Logistiek. En dan ga ik ze het hemd van het lijf vragen.”

Twijfels over scheikunde in Delft
In Delft kwamen veel aankomende studenten zich algemeen oriënteren. Docenten laten weten dat er veel vragen zijn beantwoord en goede gesprekken gevoerd. Malou Bakuwel, docent aan de opleiding Food, Commerce & Technology, vertelt dat potentials met het profiel Economie & Maatschappij veel vragen hebben over het verplichte vak Scheikunde in het eerste jaar van de opleiding. "Ze voelen zich onzeker en vragen zich af of ze het wel aankunnen. Gelukkig kan ik hen vertellen dat wij extra aandacht besteden aan deze groep. Een mooi voorbeeld van leren is durven.".

Studiekiezers in Amsterdam
Op bezoek in het OZW in Amsterdam vertelt Tamara dat ze pas in 2020 hoeft te kiezen maar nu vast de sfeer komt proeven. “Sfeer is belangrijk maar ik ben vooral op zoek naar goede inhoud en wil daarom nog een hoop vragen stellen.” Voor haar is leren een manier om later een goede baan te vinden. Caya Verhoeff weet precies wat ze wil. Ze ziet een toekomst in de ambulance. Daarvoor doet ze nu een extra zelfstudie biologie. De sfeer van de school vindt ze heel belangrijk. Je moet wel kunnen lachen. Leren is voor Caya een vraag durven stellen. “Ik steek al niet eens mijn hand meer op in de klas, ik roep het gewoon. Zo leer je tenminste wat!”

Enthousiasme in Diemen
In Diemen horen ouders en hun dochter bij de Associate degree Crossmediale Communicatie over de nieuwe onderwijsaanpak. "De nieuwe manier van beoordelen en stimuleren in positieve zin spreekt ons enorm aan. Ik zou het zelf zó willen doen!" Verder lijken studiekiezers hun weg goed te vinden. "Het voelt hier goed, een gezellige sfeer en een fijne hartelijke ontvangst." Een ander geeft aan: "Ik ben nu weer een stapje verder in mijn keuze, nu nog een dag proefstuderen."

Druk en toch ook knus in Dordrecht
De Open Avond in Dordrecht was 'leuke en druk'. Geïnteresseerde studiekiezers kwamen opvallend veel  voor de digitale opleidingsvarianten of voor het knusse van de kleine locatie.

Een vol Inholland Den Haag
In Den Haag stond de teller bij aanvang al op 174 bezoekers. De sfeer zat er goed in, mede dankzij de dj. De opstelling was dit keer vernieuwd. Het onderdeel Test zat dit keer in de Mauritszaal en de opleidingsmarkt vond plaats in het restaurant. En deze opzet werd positief ontvangen. Bij Test deden gedurende de avond 52 geïnteresseerden een studiekeuzespel en ook de lokalen zaten vol tijdens de presentaties. Bij sommige opleidingen zaten de bezoekers zelfs op de grond of in de vensterbank. Na het bezoeken van de presentatie van de Pabo weet Priscilla het zeker: het wordt de Pabo. “Het is hier kleinschalig en daar houd ik van. Maar mijn eerste stap is nu om de toelatingstoetsen te maken.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.