Haarlem,
09
april
2019
|
09:45
Europe/Amsterdam

Open Dag: kiezen voor een opleiding om te (blijven) leren

Wie bij ons komt studeren, kiest niet alleen voor een vak of beroep, maar vooral om ‘iemand’ te worden. Een mens die zichzelf ontwikkelt, die bereid is te blijven leren. Tijdens de Open Dag hebben we veel van 'die mensen' ontmoet en gesproken. Met meer dan 2.450 studiezoekers verdeeld over de locaties kunnen we spreken van een goede opkomst. Een plus van 13 procent vergeleken met 4 april vorig jaar. In totaal meldden zich zaterdag 185 nieuwe studenten aan om te beginnen in september.

Op bezoek in Alkmaar, wat kom jij ontdekken?
Anouk studeert Verpleegkunde en werkt deze Open Dag in het promotieteam van Inholland Alkmaar. Ze laat studiezoekers het competentiespel spelen om uit te zoeken wat bij ze past. “Ik ben op zoek naar een mooi vervolg op mijn mbo-opleiding Sociaal Werk", geeft een van de bezoekers aan bij Anouk. "Ik denk dat de hbo-opleiding Social Work bij Inholland Alkmaar dat is! Ik woon in Medemblik dus het is goed te bereizen naar Alkmaar en ik vind de kleinschaligheid van de opleiding en hogeschool heel prettig. Een haviste geeft aan: “Ik zie veel kleuren dat komt gezellig over. Alles is goed en duidelijk aangegeven dat voelt fijn.”

Sjoerd uit Opdam is naar de Open Dag gekomen met zijn vriendin. Hij werkt al een aantal jaren bij de marine. Sjoerd deed een aantal jaar geleden mbo en wil na een aantal gewerkt te hebben verder studeren. Hij wil de opleiding Elektrotechniek in deeltijd gaan volgen naast zijn werk bij de marine. De marine geeft hem ook tijd om verder te studeren. In september 2019 gaat hij starten bij Inholland Alkmaar en zien we hem bij ons in huis. “Leren = doorzetten waar anderen opgeven past goed bij mij”, vertelt hij ons naar aanleiding van zijn besluit om door te studeren.

Aandacht voor studieondersteuning in Rotterdam
Het is wat als je niet met een maar met twee oriënterende kinderen de Open Dag komt bezoeken. Bij de stand studieondersteuning stond een mevrouw met haar kroost stil, de aandacht gevestigd op het grote doek met de woorden ‘Studeren = hulp durven vragen’. "Ik heb twee kinderen die beiden gaan studeren maar ik vind ze nog niet heel stabiel in hun keuze. Ik hoor ook zoveel over studieuitval. Nu zie ik hier dat jullie iets doen met studieondersteuning. Wat doen jullie hieraan?"

Zichtbaar enthousiast werd ze toen onze collega's haar vertelden over het 100dagen-programma en wat Inholland doet om studenten zich thuis te laten voelen. En, als je bij ons komt studeren, dan kies je niet alleen voor een vak of beroep, maar vooral om ‘iemand’ te worden. Een mens die zichzelf ontwikkelt, die bereid is te blijven leren. "Ze knikte vol herkenning, was zichtbaar gerustgesteld en dankte onze collega's."

RTV Dordrecht bezoekt Pabo
De Pabo Dordrecht had over belangstelling niet te klagen, meldt RTV Dordrecht. De lokale zender was zaterdag te gast aan 't Achterom voor een reportage. Aan het woord kwam onder andere opleidingsmanager Satish Rambhadjan. "We merken dat er veel belangstelling is met mensen die graag voor de klas willen staan", zegt hij onder meer in de RTV Dordrecht-productie. "Veel aanmeldingen met veel mensen die interesse hebben. Mensen met ambitie en een droom voor de klas te staan." 

Verschillende ambities in Haarlem
Ilse gaat bij Inholland Haarlem net de presentatie van Tourism Management in, maar wil dit nog wel even kwijt: “Ik ga vaak op reis… echt, ik hou van vakantie! Het lijkt me geweldig om dit ook eens van een andere kant te bekijken. Daarom ben ik nu aan het kijken bij Tourism Management. Van mijn hobby mijn werk maken… ja, dat lijkt me mooi. Al trekt fysiotherapie mij ook aan. Ach, ik zit nu in 4 havo dus ik heb nog even de tijd om een keuze te maken.”

Petra is een werkende moeder. Zij staat op het punt om het roer om te gooien: “Ik werk in het lab, maar met alle fusies en technologieën ben ik mijn baan niet helemaal zeker. Ik vind het nu tijd om echt voor mezelf te kiezen. Social Work heeft me altijd al aangetrokken, daarom ben ik nu hier. Voor de deeltijdopleiding, want ik wil er wél bij blijven werken. En nog belangrijker: ik wil er zijn voor mijn dochtertje!”

Interesse voor flexdeeltijd in Delft
Sjoerd Nieboer, leercoach van de flexibele deeltijdopleiding Tuinbouw & Agribusiness, heeft in Delft goede gesprekken gehad met twee dames die geïnteresseerd zijn in deze opleiding. “De ene mevrouw zat op de lerarenopleiding van Inholland in Amstelveen, maar de opleiding werd afgebouwd. Zij stopte ook met die opleiding. Meteen daarna kon zij aan de slag in een ondersteunende functie bij een lelieteler. Inmiddels heeft zij zich opgewerkt tot leidinggevende, ze voelt zich helemaal op haar plek en wil zich daarom verder ontwikkelen in de tuinbouwsector. De andere mevrouw heeft een afgeronde hbo-opleiding op zak, maar het werkveld is toch niet wat zij voor ogen had. Daar kwam ze tijdens haar opleiding steeds meer achter, maar wilde die toch afmaken. Nu werkt zij in het bedrijf van haar vader, een gerberateler. Het werkveld spreekt haar erg aan. En omdat zij al een hbo-opleiding op zak heeft kan zij de opleiding verkort doen,” aldus Sjoerd.

Veel 4-havisten in Amsterdam
In Amsterdam bezoeken verhoudingsgewijs veel 4-havisten de Open Dag voor een eerste oriëntatie. De meesten hebben nog geen idee waar hun interesse ligt. Michiel weet het wél: hij komt hier voor Biotechnologie. Hij ziet zichzelf wel een leven lang leren. “Je moet blijven onderzoeken.” Michiel wil gaandeweg per levensfase kijken welke leerbehoefte hij heeft en hoe hij die in gaat vullen.

Studiekiezers in Diemen
In Diemen is er bij de ‘Eerste Hulp Voor Ouders’ veel aanloop. De ouders willen bijvoorbeeld meer weten over studiefinanciering. Studenten Leisure & Events Management delen flyers uit van Blend, een gezamenlijke introductie-activiteit die ze op 29 augustus organiseren voor de eerstejaarsstudenten. Verder is er een stand van de SAIL Academy. Twee studenten geven informatie over de projecten waar zij, in aanloop naar het grote evenement SAIL Amsterdam 2020, mee bezig zijn.

Ook in Diemen valt het relatief grote aantal 4-havisten op. Lisa (16) heeft besloten om zich alvast te oriënteren. Wat vindt zij belangrijk om te bereiken tijdens haar studie? “Ik hoop mezelf beter te leren kennen op het hbo.” Devinio (17) ziet zichzelf zelfstandiger worden in zijn studententijd: “Op het hbo kan ik mijn eigen keuzes maken. Ik kijk daar erg naar uit!” Voor Daan (19) is het hbo een volgende stap: “Ik studeer dit jaar af aan het mbo. Op het hbo wil ik mij graag doorontwikkelen.”

Robots in Den Haag
Tijdens de Open Dag in Den Haag kregen de bezoekers van de Pabo de kans om kennis te maken met de Nao-robot. Nao is een programmeerbare robot voor het onderwijs. “Als leerkracht in het basisonderwijs is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van digitale geletterdheid. Wij leren onze studenten onder andere over programmeren”, aldus Gerton Cazemier, docent ICT bij de Pabo. “Programmeren gebeurt in het basisonderwijs met verschillende leermiddelen zoals de Nao. Om met meer zekerheid aan de slag te gaan is het belangrijk dat studenten leren hoe zij kinderen kunnen begeleiden bij programmeren met deze leermiddelen. Leerlingen op de basisschool vergroten hun kennis en hun 21e eeuwse vaardigheden, zoals het denken in stappen, samenwerken en kritisch denken. Daarmee kunnen leerlingen hun zelfbedachte programma testen en verbeteren. Onze studenten helpen hen daarbij tijdens de stage”. Bekijk ook deze video van de Nao.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.