Amsterdam,
23
juni
2023
|
10:47
Europe/Amsterdam

Openstelling nieuwbouw Sluisbuurt trekt veel nieuwsgierige bezoekers

Tijdens de jaarlijkse Dag van de Bouw op zaterdag 17 juni opende Bouwcombinatie Visser & Smit Bouw | Homij de nieuwbouw van Hogeschool Inholland in de Amsterdamse Sluisbuurt voor het publiek. Gedurende de ochtend en middag werden diverse rondleidingen gegeven door het gebouw en daar maakten veel belangstellenden gebruik van. "Als het hogeschoolgebouw af is kom ik zéker weer langs! Dan loop ik gewoon naar binnen, al was het maar om het uitzicht te bekijken!”

De bouwcombinatie realiseert het nieuwe hogeschoolgebouw dat in september 2024 zijn deuren opent. De nieuwbouw wordt op dit moment gebouwd op een prachtige plek in de nieuwe wijk Sluisbuurt op het Zeeburgereiland en krijgt een campusachtige opzet. Het bestaat uit een hoogbouw, middenbouw en laagbouw met als blikvanger het grote atrium met tribunetrappen en uitzicht op een aangelegd bassin en het IJ.

Energieneutraal
Medewerkers van de bouwcombinatie vertellen de bezoekers alles over het bouwproces en de technische details. Want hoe werken de systemen die ervoor zorgen dat het gebouw vrijwel energieneutraal blijft? Wordt er genoeg rekening gehouden met de grote hoeveelheid wind en zandverplaatsing op het eiland? Hoe groen wordt het gebouw? En wat maakt de façade zo bijzonder?

Er komen veel nieuwsgierige buurtbewoners op deze openstelling af, maar ook ingenieurs, architecten en natuurlijk Inholland-medewerkers en -studenten die over een jaar gebruik gaan maken van het gebouw. Ruud Klerks woont zelf sinds zes jaar op het Zeeburgereiland, in de Sportheldenbuurt. Hij neemt een kijkje op de bouwplaats van Inholland omdat hij erg benieuwd is naar de nieuwe buren: “Dit is een accelerator; jullie genereren een stroom van mensen naar het eiland. Dat moet op termijn een toegevoegde waarde geven aan het leefklimaat. Ook als je kijkt naar kennisuitwisseling: ik zie wel voor me dat die studenten hier iets kunnen betekenen. Het is belangrijk dat bewoners in contact kunnen blijven met Inholland. Een soort nabuurschap.”

Work-in-progress
Marta Panizzi komt uit Italië en woont nu vier jaar in Amsterdam-Noord met haar Nederlandse vriend. Haar vriendin Martina Natale is voor een lang weekend overgekomen uit Milaan. Ze zijn allebei architect en erg nieuwsgierig naar constructies die in Nederland worden toegepast. “Ik werk voornamelijk aan woonhuisprojecten, dus ik vind het leerzaam om andere soorten constructies te zien”, vertelt Marta. “Er zijn meer artistieke mogelijkheden als je bijvoorbeeld een school ontwerpt. En in Italië wordt nauwelijks gebruik gemaakt van prefab-elementen. Dat is hier echt anders.” 

Ook Martina wil vandaag veel leren: “Nu krijgen we de kans om work-in-progress te zien, waardoor je beter snapt hoe een constructie in elkaar zit. De technische elementen zijn moeilijker te zien als het gebouw eenmaal af is.” Martina vindt het een mooi en indrukwekkend pand: “Het is dat we zes jaar geleden al afgestudeerd zijn, maar als wij nu nog studenten waren, zou het geweldig zijn om in dit gebouw te studeren!”

Vooruitgang van de stad
Jachtbouwer Stephen Guiver woont vlakbij, in Noord, en volgt de ontwikkelingen van het Zeeburgereiland op de voet. “De vooruitgang van de stad: dat heeft mijn interesse. Wat ik heel fijn vind is dat er nu eindelijk wat meer levendigheid onze kant op komt, want in de wijk rond het Waterlandplein valt niet zoveel te beleven. En hier komen horeca, winkeltjes, dit waterplein en natuurlijk al die studenten; dat kan nog interessant worden. Aan de ene kant wordt het compact, maar het zijn evengoed flinke panden, die combinatie is leuk. Het is aan de rand van de stad, maar het voelt toch heel verbonden."

Wat Stephen van het gebouw vindt? "Wat het meest in het oog springt, is de schaal van het atrium en de trap. Dat wordt volgens mij heel mooi. Als het hogeschoolgebouw af is kom ik zéker weer langs! Dan loop ik gewoon naar binnen, al was het maar om het uitzicht te bekijken!”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.