Den Haag,
29
juni
2018
|
09:47
Europe/Amsterdam

Petra Boersma winnaar Wij Inholland award Onderzoek

Wij Inholland award Onderzoek

Met haar onderzoek naar de Veder Contact Methode heeft Petra Boersma de Wij Inholland award in de categorie Onderzoek gewonnen. Op 27 juni kreeg ze de award en bijbehorende cheque ter waarde van € 5.000,- uitgereikt door Huug de Deugd, juryvoorzitter en lid College van Bestuur van Hogeschool Inholland. “Gezien de kwaliteit van de andere genomineerden had ik dit niet aan zien komen. Ik voel me vereerd! Het is fijn om op deze manier gewaardeerd te worden, voor mij maar zeker ook voor de doelgroep. Ik ben er echt heel blij mee”, aldus de trotse winnares.

De Veder Contact Methode maakt gebruik van theatrale, muzikale en poëtische communicatie. “Dit prikkelt mensen met dementie tot contact. Echt contact”, licht Boersma haar onderzoek toe. “Het mooiste vind ik het voorbeeld van een zorgverlener die dagelijks de benen van een cliënt insmeert en hem daarbij complimenten geeft over zijn schaatsbenen. Even later schaatsen ze samen, net-alsof, door de woonkamer. Het doet hem denken aan het zwieren vroeger op het ijs, samen met zijn vrouw. Een positieve herinnering. Die oprechte glimlach… zo mooi.” Net als de vele glimlachen in de zaal, als de aanwezigen Boersma al schaatsend over het podium zien gaan. De methode is eenvoudig en zonder extra tijd toe te passen tijdens de 24-uurszorg en helpt zorgverleners om het contact met mensen met dementie lichter te maken.

Juryrapport
De jury, bestaande uit Huug de Deugd, Robbert Gobbens, Ineke van Halsema, Katrin Tazelaar en Johannes van der Vos, was unaniem van oordeel dat het onderzoek van Boersma het meest voldoet aan de beoordelingscriteria die gebaseerd zijn op het Onderwijskompas van Inholland en op het landelijke Brancheprotocol Kwaliteitszorg Onderzoek (BKO). “De kracht van dit onderzoek is de doorwerking ervan voor zowel het onderwijs als het werkveld”, licht Huug de Deugd de beslissing van de jury toe. “Het bijzondere is dat het onderzoek van Petra over een kleine interventie gaat, die veel impact heeft. Door de professionalisering van een relatief klein deel van het dagelijks leven wat resulteert in grote effecten, heeft het onderzoek grote maatschappelijke waarde.”

Petra Boersma, onderzoeker Gezondheid en Welzijn van kwetsbare ouderen
Het is fijn om op deze manier gewaardeerd te worden, voor mij maar ook zeker voor de doelgroep: mensen met dementie.
Petra Boersma, onderzoeker Gezondheid en Welzijn van kwetsbare ouderen

Praktijkgericht onderzoek
Naast Boersma waren ook Vera van Stokkom (smaak van groenten), Philip Karré (balans tussen geld verdienen en sociaal betrokken zijn) en Guido Walraven (onderzoek naar een cultuurwerkplaats in Rotterdam) genomineerd. Huug de Deugd: “Vier voorbeelden die reflecteren waar onderzoek binnen Inholland voor staat: praktijk- en mensgericht onderzoek dat de verbinding legt tussen onderzoek, onderwijs en bedrijfsleven, en dat goed onderbouwd en zonder saai te worden.” Hij roept iedereen op om het gesprek over wat praktijkgericht onderzoek is vooral te blijven voeren. “Om van elkaar te leren, elkaar scherp te houden en zo de kwaliteit en professionaliteit van al ons onderzoek nog meer aan te scherpen.”

Petra Boersma
Petra Boersma is onderzoeker bij de onderzoekslijn Gezondheid en Welzijn van kwetsbare ouderen, onderdeel van het Kenniscentrum De Gezonde Samenleving. Met haar onderzoek, waarvoor ze met verschillende universiteiten samenwerkte, draagt Boersma bij aan een Gezonde Samenleving, een van de profilerende thema’s van Inholland.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.