Amsterdam,
31
juli
2023
|
16:36
Europe/Amsterdam

Pride: "Studenten hebben behoefte aan een community van mensen in wie ze zich kunnen herkennen”

Jezelf kunnen zijn ongeacht wie je bent of hoe jezelf voelt vinden we als hogeschool belangrijk. We spraken oud-medewerker Frans Bijma en alumna Kelly van Bakel over inclusiviteit binnen onze hogeschool vroeger en nu. Spoiler alert: We zijn er nog niet. Studenten hebben behoefte aan een community van mensen in wie ze zich kunnen herkennen volgens Kelly van Bakel.

Jezelf herkennen in anderen: “Zo ben ik ook”

Op 21-jarige leeftijd veranderde de blik van Frans Bijma op zijn seksuele oriëntatie. Hij werkte destijds als bibliothecaris bij een van de voorloper van Inholland. “Op de lerarenopleiding werden alle vakken gegeven, van tekenen en maatschappijleer tot Nederlands en wiskunde. Er liepen veel vrijgevochten studenten rond. Het waren de roerige jaren van punk, krakers en mensen die voor het eerst openlijk gay waren. Toen ik daarmee in contact kwam, begon het bij mij de prikkelen. Ik dacht:  ‘Zo ben ik ook'.”

Frans Bijma

Frans trouwde een mannelijke collega

Het duurde maar liefst 10 jaar voordat Frans  uit de kast kwam. Dat had vooral te maken met zijn gereformeerde achtergrond en eigen overwegingen. “Zowel mijn ouders en familie als mijn collega’s reageerden positief toen ik uit de kast kwam. Mijn ouders waren liefdevol en op het werk kon ik er openlijk over spreken; iedereen vond het meer dan prima. In 2007 trouwde ik met mijn huidige man, die toen ook bij Inholland werkte. We hebben veel lieve reacties en mooie cadeaus gekregen van de Inholland collega’s.”

Veilige setting voor iedereen
Volgens Frans is er ‘werk aan de winkel’ om de inclusie en acceptatie van de LHBTIAQ+ community binnen Inholland te verbeteren. “Inholland staat voor inclusie en diversiteit, dat is heel waardevol. Op alle vestigingen hangen regenboogvlaggen, maar er is meer nodig. Studenten met een migratieachtergrond vormen bijvoorbeeld een belangrijk aandachtspunt omdat zij met de huidige communicatie niet goed genoeg worden bereikt. Het is belangrijk dat de Pride community van Inholland op dit gebied gaat samenwerken met het lectoraat Diversiteitsvraagstukken. De hogeschool moet een veilige setting bieden voor iedereen. Er is inmiddels veel expertise opgebouwd, ik hoop dat die goed wordt gebundeld en gedeeld. Zodat uiteindelijk iedereen zichzelf kan zijn.”

Kelly van Bakel

LHBTI-studenten met elkaar verbinden

Kelly van Bakel studeerde dit jaar af aan de opleiding Creative Business met een onderzoek naar hoe Inholland LHBTIAQ+ studenten met elkaar kan verbinden. Kelly: “Uit mijn onderzoek blijkt dat studenten behoefte hebben aan een community van mensen in wie ze zich kunnen herkennen. Het is belangrijk dat Inholland dat faciliteert omdat zij zich daardoor gehoord en gesteund voelen.”

Kelly definieert zichzelf als queer. Ik voel me aangetrokken tot een persoon, niet tot een geslacht. Ik spreek dus uit ervaring. Aandacht voor diversiteit en inclusie is belangrijk omdat we in een diverse samenleving leven. Nu voelt niet iedereen zich welkom. Maar als je openstaat voor iedereen, hebben we een veel mooiere toekomst voor ons. Inholland is één en daarom is het belangrijk om alle initiatieven op dit gebied te bundelen.” Aan die community wordt inmiddels gebouwd.

Niemand is vrij tot iedereen vrij is

“Er is steeds meer verbaal geweld tegen de LHBTIAQ+ gemeenschap. Hun onveiligheidsgevoel in de publieke ruimte is groot. LHBTIAQ+ ers lopen fysiek gevaar en de suïcidecijfers in de gemeenschap zijn alarmerend hoog. Daarom is de Pride nog steeds een noodzakelijk protest. Wereldwijd zijn de rechten en levens van LHBTIAQ+ personen in gevaar. Niemand is vrij tot iedereen vrij is.”, volgens Kelly.

Frans: “In de jaren ’80 was er veel activisme. Van krakers, punkers en door de opkomst van aids ook van de gay-community. Ik heb het gevoel dat we weer een beetje terug bij af zijn. Nederland zakt steeds verder op de tolerantie-ladder. Ik hoop dat Inholland daar een positieve impuls tegenover zal stellen.”