24
maart
2022
|
14:50
Europe/Amsterdam

Principeakkoord cao-hbo 2022-2023

De Vereniging Hogescholen en de vakorganisaties in het onderwijs hebben dinsdag 22 maart een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao voor het hbo. De nieuwe cao heeft een looptijd van 12 maanden, van 1 april 2022 tot 1 april 2023.

Loonsverhoging
Met ingang van 1 juni 2022 worden de lonen verhoogd met 4%. Daarnaast wordt in de maand juni 2022 een eenmalige uitkering uitbetaald van € 600,- bruto, naar rato van het dienstverband. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de zorgen over de hoge inflatie.

Werkdruk en vitaliteit
In de huidige cao, die op 1 april aanstaande afloopt, hebben de partijen afspraken gemaakt en onderzoeken opgestart over enkele grote thema’s, zoals werkdruk en vitaliteit. Er is afgesproken dat er meer tijd nodig is om hier een vervolg aan te geven op cao-niveau. Eerdere afspraken over deze onderwerpen blijven onverkort van toepassing. 

Longcovid-klachten
De bonden hebben aandacht gevraagd voor medewerkers die kampen met longcovid-klachten. Alhoewel daar in het hbo weinig voorvallen van bekend zijn, onderschrijven ook werkgevers de noodzaak voor een fonds voor medewerkers die hierdoor lange tijd zijn uitgeschakeld.

Voorleggen aan leden
Cao-partijen zullen het principeakkoord nu voorleggen aan hun leden. Stemmen de leden van de vakorganisaties en van de Vereniging Hogescholen in met het bereikte resultaat? Dan is er sprake van een definitief cao-akkoord en wordt de cao formeel van kracht.

Lees hier de gehele tekst van het principeakkoord.