Alkmaar/Haarlem,
27
oktober
2020
|
10:21
Europe/Amsterdam

Programmeren bij robotwedstrijd First Lego League

First Lego League, editie 2019 Alkmaar

De komende maanden wordt er keihard toegewerkt naar de regiofinale FIRST® LEGO® League die op 17 februari wordt gehouden. Teams van jonge scholieren uit Noord-Holland Noord & Zuid programmeren en bouwen robots. De leerlingen vergroten hiermee het probleemoplossend vermogen en de onderzoekende houding. Ouders, leerkrachten en studenten zijn een drijvende kracht achter de robotbouwers. Het thema dit jaar van de FIRST®LEGO® League Challenge is RePLAY. Vrijdag 23 oktober werd gezamenlijk het seizoen geopend met de online kick-off van de robotwedstrijd die vanuit Hogeschool Inholland Alkmaar wordt georganiseerd. Woensdag 28 oktober is Inholland Haarlem aan de beurt om de robotwedstrijd online te starten. Bijna 40 teams met scholieren gaan de uitdaging met elkaar aan.

De FIRST® LEGO® League Challenge is een unieke internationale roboticawedstrijd voor kinderen van 9 t/m 14 jaar, die hen de mogelijkheid biedt om in teamverband op een leuke en uitdagende manier in aanraking te komen met techniek.

Kick-off Alkmaar
Dit jaar verliep de kick-off online via Teams en daarmee anders dan andere jaren vanwege de coronamaatregelen. Alle deelnemende scholen waren uitgenodigd om aan te haken. Het programma van een uur bestond uit een aanmoedigend filmpje van vlogger en freerunner Lars Peterzon en daarna volgde de uitleg over het thema van dit jaar en de vernieuwing in de jurysessies. In het tweede deel werden de missies besproken. Alle missies hebben in dit thema te maken met sport, spel en bewegen. Aan het eind werd een quiz gedaan, met een prijs beschikbaar gesteld door Alkmaar Sport. “De scholieren gaven bij de kick-off aan er veel zin in te hebben”, laat Miriam Lof van de Alkmaarse organisatie weten. “Ik heb zin het begeleiden van de leerlingen en ben benieuwd wat ze gaan bouwen en programmeren”, laat een docent van de deelnemende scholen weten.

Start wedstrijd Haarlem
Aanstaande woensdag is Haarlem aan de beurt, als medewerkers van de opleidingen Pabo en Informatica de online kick-off van de FIRST® LEGO® League Haarlem organiseren. Het thema dit jaar ‘Maak van jongeren sportieve uitvinders’ wordt tijdens het programma uitgelegd. Gastsprekers zijn Jeanet van der Laan, voormalig teamlid van het Nederlands vrouwenvoetbalelftal en wethouder Sport van de gemeente Lisse, en Mark Wokke, speler bij het Nederlands rugbyteam. Zij benadrukken het belang van sport en bewegen. Ook krijgen kinderen uitleg over hoe de robotwedstrijd in elkaar zit en waar het onderzoek over gaat. Tussendoor is er ook een sportieve activiteit om zelf in beweging te komen en lol te hebben.

First Lego League, editie 2019 Haarlem

Studenten begeleiden
De deelnemende scholen aan de Alkmaarse regiofinale van de league kunnen studenten Technische Informatica altijd om hulp vragen bij het programmeren van de robots. Studenten van Pabo Alkmaar staan in de startblokken om van de regiofinale een succes te maken.
Vanuit Haarlem gaan studenten Informatica de komende periode naar de scholen toe. Ze begeleiden de leerlingen om de robots te ontwerpen en te programmeren.

Deelnemende scholen Inholland Alkmaar
De volgende scholen doen mee aan de robotwedstrijd: De Fonkelsteen uit Heerhugowaard, De Rietvink uit Zaandam, twee Kangoeroegroepen van de stichting Agora en IBS De Oceaan uit Assendelft, OSG Willem Blaeu en CSG Jan Arentsz uit Alkmaar, De Anne Frank school uit Heemskerk en de Helmgras uit Castricum van Stichting Tabijn, Van Reenenschool uit Bergen, en Het Kompas met twee teams uit Alkmaar, twee teams van het St. Michaelcollege, het Zaanlands Lyceum uit Zaandam, het OSG West Friesland en SG Newton uit Hoorn; OBS De Zandhorst uit Breezand en het Bertrand Russell College uit Krommenie. “De Zaanstreek is goed vertegenwoordigd dit jaar en ook het aantal scholen uit het voortgezet onderwijs is toegenomen. Wij juichen dit erg toe”, vertelt Miriam Lof van de Alkmaarse organisatie.

Deelnemende scholen Inholland Haarlem
De volgende 18 teams nemen deel aan de wedstrijd: de RKBS Rozenbeek, CB de Hoeksteen en de Westbroek allen uit Velserbroek, Haarlemmermeer Lyceum uit Hoofddorp, Nelson Mandela School, Fons Vitea Lyceum, Over-Y College, de Blauwe Lijn, de Bonkelaar en Kiem Montessori allen uit Amsterdam, de Bethelschool uit Beverwijk, SG Panta Rhei uit Amstelveen en Trinitas College Johannes Bosco uit Heerhugowaard. “Steeds meer teams uit de regio Amsterdam nemen deel aan ons evenement. Wij zijn blij dat wij ook steeds meer kinderen uit die omgeving bereiken”, legt Niels van der Zwet van de Haarlemse organisatie uit.

Veranderingen in het programma
Vanuit FIRST® LEGO® League zijn sinds vorig seizoen enkele veranderingen ingevoerd. Zo is de opzet nu uitgegaan van een lesprogramma, dat eerst in de klas op school met alle leerlingen uitgevoerd kan worden. Alle kinderen hebben een ingenieursschrift om in te werken en aan het einde van het programma, voordat de regiofinale plaatsvindt, houdt de klas eerst een eigen finale. Om dit te bewerkstelligen is ook veel werk verzet vanuit de Stichting Techniek Promotie in Eindhoven, partner van FIRST® LEGO® League in de Benelux. Dit maakt dat er meer kinderen met programmeren en techniek in het algemeen in aanraking komen. Wij hopen dat dit een aanmoediging is voor meer kinderen om voor techniek te kiezen.

Regiofinale Alkmaar en Haarlem
De komende periode gaan 20 teams van scholen uit Noord-Holland Noord (vanuit Inholland Alkmaar) en 18 teams voor Noord-Holland Zuid (vanuit Inholland Haarlem) aan de slag met het zelf bouwen van robots. De leerlingen presenteren op woensdag 17 februari 2021 tijdens beide regiofinales hun kunsten qua robot design, teamwork, onderzoek, presentatie en projectplanning. De locatie wordt later bekendgemaakt en ingericht op basis van de dan geldende coronamaatregelen.

Nog aanmelden
In Alkmaar is nog ruimte voor deelname van maximaal twee teams. En in Haarlem kunnen nog voor 4 teams aansluiten. Aanmelden voor Alkmaar en Haarlem kan nog tot 31 oktober.

Noord-Holland Noord
Voor meer informatie over dit evenement kunt u contact opnemen met Hogeschool Inholland Alkmaar via Miriam Lof, E: miriam.lof@inholland.nl.

Noord-Holland Zuid
Voor meer informatie over dit evenement kunt u contact opnemen met Hogeschool Inholland Haarlem via Niels van der Zwet, E: niels.vanderzwet@inholland.nl

Opgeven voor deelname aan de FIRST® LEGO® League gaat, in de eerste plaats, via www.firstlegoleague.nl.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.