27
november
2023
|
09:37
Europe/Amsterdam

Regionale voorlichtingsavonden (SKIA) bij Inholland elk jaar groot succes

Eerste kennismaking van scholieren met opleidingen in het hoger onderwijs in Haarlem

IMG_4258

Ook dit jaar opende Inholland Haarlem weer haar deuren voor de jaarlijkse Studie Keuze Informatie Avonden (SKIA). Op 14 en 15 november kwamen ruim 3500 havo- en vwo-leerlingen langs om zich te oriënteren op een vervolgopleiding in het hoger onderwijs. Daar verzorgden diverse hogescholen en universiteiten presentaties over zo’n 150 opleidingen.

De SKIA wordt jaarlijks georganiseerd door de Decanenkring Kennemerland, vertegenwoordiger van negentien middelbare scholen uit Haarlem en omstreken; dit jaar in de uitvoering bijgestaan door onderwijsbureau 4Strax. “De voorlichtingsavonden zijn de eerste stap in de zoektocht naar een passende studiekeuze”, zegt Willem van Ham, voorzitter van de Decanenkring. “Leerlingen uit de voorexamenklassen maken hier echt een start met hun loopbaanoriëntatie. Uit het immens brede palet aan opleidingen kunnen ze als het ware gaan trechteren, om vervolgens de diepte in te gaan door gericht de Open Dagen van de afzonderlijke onderwijsinstellingen te bezoeken.”

Aangesloten waren onder meer Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Leiden, Vrije Universiteit en Universiteit van Amsterdam, maar ook TU Delft, Universiteit Twente en Wageningen University & Research. Op beide avonden werd er bovendien specifiek voorlichting voor ouders aangeboden.

Alles bij elkaar

Welke studierichtingen zijn er? Waar kun je studeren? Wat komt er allemaal bij kijken? Dat is wat aankomende studenten willen weten. 5-vwo’er Renske: “Het mooie aan SKIA is dat je alles overzichtelijk bij elkaar hebt. Daardoor kun je goed vergelijken, zeker als je al enigszins weet welke kant je op wilt. Zo dacht ik dat Bewegingstechnologie (hbo) ongeveer hetzelfde was als Bewegingswetenschappen (universiteit), maar daar blijken belangrijke – en leuke! - verschillen tussen te zitten. Ook weet ik nu dat je als vwo’er niet per se bij een uni hoeft uit te komen. Dat soort dingen in kaart brengen, dat vind ik ontzettend nuttig.” Uiteindelijk is de keuze aan Renske zelf, toch is haar vader blij dat hij mee is. “Als ouder zie je hier wat er zoal op je kind afkomt. Ook kun je een beetje meekijken hoe de daadwerkelijke studiekeuze tot stand komt. Heel waardevol om dit pad samen te kunnen bewandelen.”

De juiste plek

In rondes van dertig minuten schetsen de vertegenwoordigers van de verschillende onderwijsinstellingen een zo nauwkeurig mogelijk beeld van de studierichting. “Je komt echt veel meer over de opleidingen te weten” zegt Marie-Louise uit 6 gymnasium enthousiast. “Niet alleen over de inhoud, maar ook over de sfeer en de omgeving. Welk type student kiest voor een bepaalde hogeschool of universiteit? Wie zijn daar? Pas ik ertussen?” Ze zal later ook zeker zelf langsgaan om te voelen hoe het is om op zo’n campus rond te lopen. “Maar voor nu is het wel heel prettig dat je gewoon studenten kunt aanspreken en naar hun eigen ervaring kunt vragen. Dat helpt om alvast een indruk te krijgen.”

Richting bepalen

5-havist Koen is de eerste uit het gezin die gaat studeren, wat het voor zijn moeder extra spannend maakt. “Hartstikke moeilijk om uit die enorme bak mogelijkheden te bepalen welke opleiding je de komende jaren wilt volgen. Goed dat ze hier nu een begin mee kunnen maken om dat rustig uit te zoeken.” Ter voorbereiding heeft Koen thuis al veel online uitgeplozen. “Toch zie je dan nog een heleboel over het hoofd, merk ik. Op ‘papier’ is het echt anders dan wanneer je mensen er hier over hoort vertellen. Daarbij wil ik soms ook andere dingen weten, zoals wat je met die ene studie kunt worden, wat voor banen je ermee krijgt, wat het oplevert.”

IMG_4254 2

Opties in de eigen omgeving

De kracht van de regionale voorlichtingsavonden is ook dat toekomstige studenten ontdekken wat er in hun eigen buurt allemaal mogelijk is. Aldus Michiel Dijkstra, SKIA-coördinator vanuit Inholland Haarlem en verantwoordelijk voor het contact met de toeleverende scholen. “Als gastlocatie hebben wij de kans om al onze opleidingen te presenteren. De scholieren komen dus al vroeg in aanraking met onze hogeschool, proeven de prettige sfeer in ons pand en zien wat wij te bieden hebben. Een mooiere start in het hoger onderwijs kun je bijna niet wensen, toch?”