Den Haag,
16
februari
2024
|
09:13
Europe/Amsterdam

Social Work op studiereis naar Gent

Op 17 januari reisde een groep studenten en docenten van de opleiding Social Work met profiel Jeugd voor een studiereis naar Gent. 

Het doel van de studiereis was om inzicht krijgen in de werkwijze van de jeugdhulpverlening in België. Bij ontvangst op de hogeschool van Gent, HOGENT, leerden onze studenten en docenten over de organisatie van jeugdzorg in Vlaanderen. De verschillen tussen de Belgische en Nederlandse Social Work opleidingen en de organisatie van de jeugdzorg kwamen duidelijk naar boven. In België worden jongeren die met jeugdzorg te maken krijgen, langer begeleid dan dat wij in Nederland gewend zijn en daarnaast heeft ieder Belgisch district zijn eigen aanpak m.b.t. jeugdzorg. 
 

Studiereis Social Work groep in Gent
 Studiereis Social Work jeugdhulpStudiereis Social WorkStudiereis Social Work deelnemers

Werkbezoek jeugdzorgorganisatie
Na deze informatieve ochtend bezochten onze studenten en docenten de organisatie VZW Steevliet. Steevliet biedt ondersteuning aan kinderen en jongeren van 0 tot 25 jaar die zich in een kwetsbare situatie bevinden.  Er werd een duidelijk beeld geschetst van hoe het beleid in België in de praktijk wordt uitgevoerd. Daarnaast bezochten onze deelnemers een woning waar kwetsbare jongeren verblijven.

Voor zowel onze docenten als studenten was de studiereis erg leerzaam. De uitwisseling bood niet alleen inzicht in de verschillende benaderingswijzen van jeugdzorg tussen Nederland en België, maar ook in hoe jeugdzorg in België wordt vormgegeven en gefinancierd.

Samen in Gent