Rotterdam,
16
mei
2022
|
16:51
Europe/Amsterdam

Socializen, hoe doe je dat ook alweer?

Joris van der Hogen en Amber Duivesteijn

Uitgaan, feestjes, verjaardagen; we mogen elkaar weer volop opzoeken na twee jaar fors minder ontmoetingen in het echt door de coronamaatregelen. Dat kan wennen zijn, zeker als je verlegen bent. Studenten van Hogeschool Inholland onderzoeken of jongeren in de Hoeksche Waard behoefte hebben aan georganiseerde activiteiten om makkelijker met elkaar in contact te komen. 

“We mogen nu weer met elkaar in een grote ruimte zijn, omringd door mensen binnen je anderhalve meter. Vind ik dat weer oké? En hoe ging dat ook alweer, contact maken?” Aan het woord is Joris van der Hogen, tweedejaarsstudent Business Studies bij Hogeschool Inholland Rotterdam. Met vijf studiegenoten onderzoekt hij in hoeverre single jongeren tussen de 18 en 25 jaar wonend in de Hoeksche Waard (en omgeving) behoefte hebben aan georganiseerde activiteiten. Plus welke strategie het beste past bij het bereiken van deze jongeren?

Meteen affiniteit met onderwerp
Joris en zijn studiegenoten zijn allemaal single en vallen in de leeftijdscategorie van hun onderzoeksgroep. Dat zorgde ervoor dat ze meteen affiniteit hadden met de onderzoeksvraag van het bedrijf Mingle the Single uit Numansdorp. “De verbinding opzoeken met leeftijdsgenoten is belangrijk om je eigen identiteit te ontwikkelen. Om na corona de draad weer op te pakken met sociale activiteiten kan ‘een ding’ zijn”, zegt Joris. “Zeker als je verlegen bent.”

Wat willen single jongeren?
De zes studenten onderzoeken met een enquête wat single jongeren in de Hoeksche Waard zouden willen ondernemen met leeftijdsgenoten, hoeveel geld ze daarvoor over hebben en op welke manier ze dit aangereikt willen krijgen.

Jongeren zoeken verbinding
Voor de eigenaars van Mingle the Single, Laura van Veenendaal en Natascha de Ruiter, is dit waardevolle informatie om eventueel hun aanbod mee uit te breiden. Zij organiseren allerlei activiteiten voor singles in de Hoeksche Waard met als doel om mensen samen te brengen. Nu uit verschillende onderzoeken blijkt dat 8 procent van de jongeren vaak eenzaam is en verbinding zoekt, overwegen zij om ook deze doelgroep te gaan bedienen.

Kosteloos een praktisch advies van studenten
Laura en Natascha kwamen in contact met de studenten van Hogeschool Inholland door de samenwerking tussen de gemeente Hoeksche Waard en de hogeschool onder de naam: Smarthub. In deze smarthub gaan studenten aan de slag met vraagstukken van Hoeksche Waardse ondernemers. Leerzaam voor de studenten, want zij werken aan een ‘echte’ opdracht uit de praktijk. Waardevol voor bedrijven die meedoen, want zij krijgen kosteloos een praktisch advies van studenten met frisse blik.

SOB Hoeksche Waard
De Smarthub is afgelopen december gestart en is onderdeel van de uitvoeringsagenda Onderwijs & Arbeidsmarkt van gemeente Hoeksche Waard. Samen met de partners van Stichting Samenwerking Onderwijs Bedrijfsleven  (SOB-HW) worden de mooie plannen in de praktijk gebracht. Dit is een brede samenwerking op het eiland tussen de gemeente, de Ondernemersvereniging HW, verschillende middelbare scholen, ROC Da Vinci en Hogeschool Inholland.  Wethouder Paul Boogaard (Economie): “De energie die partijen meebrengen is waardevol voor de Hoeksche Waard. Overal ontstaan mooie initiatieven en de Smarthub is daar weer een prachtig voorbeeld van.”

Geduld om iets voor elkaar te krijgen
Dat Inholland samen met Stichting SOB-HW actief bijdraagt aan de  uitvoeringsagenda van de gemeente, werd december 2021 officieel gemaakt door het tekenen van een samenwerkingsovereenkomst. Voor Adrie Oosterom, relatiemanager voortgezet onderwijs bij Inholland, was dat een moment waar hij naar uitkeek. “Ik ben blij met deze mooie uitkomst, want ik ben in oktober 2019 voor het eerst aangeschoven bij SOB-HW. Soms heb je een lange adem nodig om iets voor elkaar te krijgen. Dat maakt het ook duurzaam, want dan kun je de relatie ook goed borgen.”