03
juli
2023
|
13:46
Europe/Amsterdam

Studenten Civiele Techniek zetten zich in voor ontsluiting landbouwgrond voor gezinnen in Mozambique

ontsluiting landbouwgrond1

Drie 3e jaars studenten en een afgestudeerde studente van de opleiding Civiele Techniek gaan zich de komende tijd inzetten voor de bewoners van een gebied aan de kust van Mozambique. Dan Schutte, Bas de Ridder en Roel van Diepen zijn als student met oud-studente Sabine Batenburg betrokken bij een project voor bewoners van een gebied aan de kust van Mozambique. Zij houden zich bezig met het maken van een plan van aanpak om een gebied van zo’n 180 hectare te ontsluiten voor landbouw voor de lokale bevolking. Het is voortgekomen uit een kleinschaliger project, waar Paul Hassing als gepensioneerd ingenieur bij dit project betrokken als vrijwilliger. Hij heeft onze studenten om hulp gevraagd. Vanuit het onderwijs is docent Bob Zwartendijk betrokken bij dit project.

Met andere factoren rekening houden dan normaal
Bas vertelt waarom zij, als studenten, graag meewerken aan dit project: “Voor ons is dit in meerdere opzichten een mooie gelegenheid. Het project sluit heel goed aan op de inhoud van de opleiding. Het helpt ons om meer kennis te ontwikkelen en te verdiepen op ons vakgebied. Maar het is ook mooi om te doen, omdat we iets kunnen betekenen voor de lokale bevolking, die hierdoor zelfvoorzienend kunnen gaan leven. “

Roel vertelt wat het project inhoudt:  “Het gebied ligt aan de kust en heeft een aantal jaren last van droogte gehad. Ook hebben ze te maken met zout water, wat niet goed helpt bij het verbouwen van fruit en groente. We maken een plan voor een dijk om het gebied heen, met sluizen, die de mensen helpt om het gebied te beheersen. Omdat we nu nog op afstand zitten, moeten we onze plannen en berekeningen maken op basis van de informatie die wij tot beschikking hebben. Dit hoeft niet per se de realiteit te zijn. “

Oud studente Sabine haakt hierop aan: “Wat wij graag zouden willen, is naar de locatie toe gaan en eerst de plannen in het klein uittesten en indien nodig nog bijstellen. We streven ernaar dat wij er in tweetallen een aantal weken achterheen naar toe kunnen binnenkort.”

Dan vertelt: Wat anders is aan dit project, is dat we met heel andere factoren rekening moeten houden, dan waar we hier in Nederland rekening mee zouden moeten houden. Op de locatie zijn geen machines aanwezig om te graven bijvoorbeeld. De lokale bewoners werken met hun handen en handgereedschap aan het bouwen van de dijken.  Zij doen dit ook, omdat zij na afronding ook een stukje grond krijgen, waar ze zelf groente en fruit op mogen verbouwen voor hun gezin.”

ontsluiting landbouwgrond2

Praktijk is vaak anders dan verwacht
Docent Bob Zwartendijk begeleidt de studenten bij dit project. Hij heeft ervaring met het werk in Afrika en vertelt: “Dit project is een mooie gelegenheid is voor studenten om dat wat ze leren in de praktijk te brengen. Een project op papier berekenen is een, maar dat dan ook daadwerkelijk uitvoeren op de locatie is een tweede. De praktijk is vaak anders dan verwacht. Er zijn veel factoren om rekening mee te houden, die je pas weet als je daar daadwerkelijk bent en ervaart. Dat maakt het zo leerzaam en daarin zit ook de uitdaging voor de studenten. Daarnaast is het natuurlijk gewoon fantastisch als we iets kunnen betekenen voor de mensen daar. Zij zijn hier, als samenleving, daadwerkelijk mee geholpen. We hopen dan ook, dat als dit slaagt, dat we meer van dit soort projecten mogelijk kunnen maken. “

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.