Rotterdam,
15
december
2023
|
21:06
Europe/Amsterdam

Studenten lichten innovatieve concepten uit op Winterfeest Zuidplein

Het Annie MG. Schmidtplein op Rotterdam-Zuid kwam vrijdag 8 december tot leven tijdens het Winterfeest op Zuid. Het feest werd niet alleen georganiseerd om de winter te vieren. Het diende ook als platform voor de presentatie van innovatieve concepten van studenten van het Urban Leisure & Tourism Lab, onderdeel van Hogeschool Inholland Rotterdam.

‘Placemaking after dark’
Het Winterfeest trok bewoners uit de omgeving van Zuidplein met onder andere een schaatsbaan, live muziek en een boekenmarkt. Het evenement, georganiseerd door Hart van Zuid, was meteen ook een informatiemarkt over de toekomstige ontwikkelingen van Zuidplein. Zo kregen de bewoners de kans om de plannen van Hart van Zuid te bekijken en om feedback te geven op prototypes die de studenten van het Urban Leisure & Tourims Lab hebben ontwikkeld. Deze studenten werkten aan het project 'Placemaking after dark', gericht op het verbeteren van de veiligheidsbeleving van jonge vrouwen rondom Zuidplein. 

Wij zijn samen Rotterdam
Wat het Winterfeest extra bijzonder maakte, was de mogelijkheid voor de studenten om hun concepten rechtstreeks te pitchen aan Burgemeester Aboutaleb en Muzaffer Yuksekyildiz,  Stadsmarinier van Carnisse & Zuidplein. Samir Rahro, derdejaarsstudent Creative Business mocht de burgemeester ontvangen met zijn pitch. “Ik legde burgemeester Aboutaleb kort uit wie we zijn, wat we doen en wat ons doel is. Hij gaf ons goede feedback en vertelde in het belang van ons onderzoek vanuit zijn eigen perspectief over vrouwen in Marokko”, vertelt Samir. Zenuwachtig voor het gesprek was hij niet: “We zijn allemaal maar mensen, maar vooral: wij zijn samen Rotterdam”.

Goede vibe
De studenten presenteerden prototypes van drie creatieve concepten: EmpowHER Path, de Wegwijzer en Tight Light at Zuid. Alle drie ontworpen om de sociale cohesie te versterken en de veiligheidsbeleving op Zuidplein te verbeteren. “Het was écht een leuke ervaring. Wat mij vooral aansprak waren de mensen. Je kon met iedereen in gesprek, iedereen gaf me een goede vibe. We hebben veel feedback en informatie gekregen en werden heel goed geholpen. Er waren oliebollen, er was soep en een lokale lekkernijspecialist kwam zelfs baklava brengen. Kinderen waren blij, ouders keken vrolijk mee. De hele buurt was aanwezig om daar te zijn voor elkaar. Dat waardeer ik enorm.” De studenten kijken nu met enthousiasme uit naar de vervolgstappen. Het verwerken van alle feedback, aanpassen van de prototypes, maken van een implementatieplan en natuurlijk het bijdragen aan een veiliger Zuidplein.  

Beeld: Bart Stoutjesdijk, student Creative Business