Utrecht,
22
februari
2018
|
11:10
Europe/Amsterdam

Studentenbonden lanceren Meldpunt Studiekeuzecheck

(Aankomende) studenten die vragen of opmerkingen hebben over de studiekeuzecheck kunnen vanaf vandaag terecht bij het Meldpunt Studiekeuzecheck. Initiatiefnemers zijn de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Zij verzamelen de meldingen en koppelen deze anoniem terug naar hogescholen en universiteiten. De feedback is bedoeld om de studiekeuzecheck verder te verbeteren.

In het Algemeen Dagblad reageert de Vereniging van Universiteiten positief op het meldpunt. “Wij kunnen ons voordeel doen met de meldingen”, aldus een woordvoerder. “We vinden het belangrijk dat studenten een goede opleiding kiezen, dan zijn ze gemotiveerder en studeren ze met meer plezier.” Inholland-lector Studiesucces Rutger Kappe geeft in hetzelfde artikel aan dat er wel meer nodig is voor succes in de studie. “Het is van belang de studenten ook ná de keuze goed te begeleiden.”

Iedereen die gaat studeren krijgt sinds 2015 te maken met de studiekeuzecheck. Met behulp daarvan kunnen aankomende studenten bekijken of de gekozen studie goed past. De check is landelijk ingevoerd om de uitval in het eerste jaar terug te dringen. Universiteiten en hogescholen mogen zelf kiezen hoe ze de studiekeuzecheck doen.

In de loop der tijd was er regelmatig kritiek op de uitvoering, volgens de studentenbonden is het dan ook van groot belang dat het meldpunt wordt opgericht. Voorzitter van het ISO Rhea van der Dong: "De studiekeuzecheck is een heel belangrijk onderdeel van de studiekeuze. Daarom is het belangrijk dat dit serieus genomen wordt en studenten goed weten wat de studiekeuzecheck inhoudt." 

Afspraken met hogescholen en universiteiten
De LSVb en het ISO hebben duidelijke afspraken gemaakt met de hogescholen en universiteiten om de studiekeuzecheck verder te verbeteren. In deze afspraken is bijvoorbeeld opgenomen dat studenten altijd de mogelijkheid moeten krijgen om een bezoek te brengen aan de desbetreffende universiteit of hogeschool. Daarnaast vinden zij het van belang dat het advies wat de studenten krijgen onderbouwd wordt en de voorlichting goed geregeld is. Sewbaransingh: "Het is belangrijk dat de studiekeuzecheck niet overkomt op aankomende studenten als selectieprocedure. Studenten krijgen een advies, maar het moet bij hen vooraf al duidelijk zijn dat ze zelf mogen bepalen of ze willen beginnen."

Tijdens het maken van de afspraken met de hogescholen en universiteiten, hebben de LSVb en het ISO besloten dit meldpunt op te richten. Alle aankomende studenten kunnen op www.meldpuntstudiekeuzecheck.nl hun opmerkingen of klachten achterlaten over wat zij hebben meegemaakt tijdens de studiekeuzecheck. Dit mag ook gaan over het advies wat zij hebben gekregen.

 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.