27
november
2023
|
10:45
Europe/Amsterdam

Succesvolle community zet jongeren in hele organisatie centraal

Inholland onderzoekt: Wat de Haarlemse Triple ThreaT zo succesvol maakt

Triple Threat

Ambitie, passie, familie én rolmodellen. Het zijn de belangrijkste ingrediënten van het succesvolle Triple ThreaT, een community die jongeren uitdaagt en stimuleert om aan hun passie te werken. De community uit de Haarlemse wijk Schalkwijk bestaat al dertien jaar en groeit nog steeds. En dat in een tijd waar veel verenigingen en organisaties kampen met leegloop. Mark van Dijk, docent-onderzoeker bij het lectoraat Empowerment en Professionalisering van Inholland, onderzocht samen met de Regionale Kenniswerkplaats Jeugd Noord-Holland hoe Triple ThreaT bijdraagt aan de empowerment van jongeren.

“Ik heb meerdere van dit soort initiatieven gezien, maar hier was ik toch verrast”, vertelt Mark, die ruim een jaar bij Triple ThreaT over de vloer kwam. “Ze beginnen de dag met een scrum, waarbij ze gezamenlijk doelen en plannen bespreken. Bij één van die scrums zat een aantal jongeren te geinen, ze waren niet serieus bezig. Ik zou als docent hebben gezegd: ‘ik merk dat je dit grappig vindt, maar ik word hier nerveus van.’ Daar kregen ze te horen: ‘neem het serieus en anders rot je maar op.’ Dat was behoorlijk direct, maar het werkte wel: binnen een kwartier was iedereen in harmonie met elkaar in gesprek.”

Er is veel waardering voor initiatieven en ideeën, maar als ze bij Triple ThreaT iets stom vinden of helemaal niet zien zitten, zeggen ze het ook.

Tijn Wierda, beleidsadviseur Jeugd bij de gemeente Haarlem en Zandvoort

Recht-voor-zijn-raap-mentaliteit
Tijn Wierda is beleidsadviseur Jeugd bij de gemeente Haarlem en Zandvoort, en hij vertegenwoordigt de gemeente in de Kenniswerkplaats. “Het is absoluut een recht-voor-zijn-raap-mentaliteit,” bevestigt Tijn. “Er is veel waardering voor initiatieven en ideeën, maar als ze iets stom vinden of helemaal niet zien zitten, zeggen ze het ook.” “Maar heeft een jongere een goed idee, dan wordt alles uit de kast gehaald om te zorgen dat het van de grond komt”, vult Mark aan.

Triple ThreaT gaat dan ook niet op zoek naar jongeren, het is juist andersom!

Mark van Dijk, docent-onderzoeker bij het lectoraat Empowerment en Professionalisering

Kiezen voor je passie
De community is volgens Mark als een familie. “Het is duidelijk iets waar jongeren graag bij willen horen en waar ze zich thuis voelen. Triple ThreaT gaat dan ook niet op zoek naar jongeren, het is juist andersom! En heel belangrijk is dat er rolmodellen zijn. Volgens Triple ThreaT kan een rolmodel zorgen voor een turning point: een moment dat je niet het pad van criminaliteit of drugs kiest, maar voor je passie. Dat is wat ze hopen te bereiken.” 

Jongerenbestuur
Dat Triple ThreaT nog steeds groeit, geeft aan dat de community succesvol is. Tegelijk kan dat volgens Mark een risico zijn, want hoe ga je dit goed organiseren zonder dat het een chaos wordt? Juist hierin heeft het onderzoek van Mark een positieve bijdrage geleverd, meent Tijn. “Het is waar dat elke vorm van institutionalisering zorgt voor afstand. Dat het minder informeel wordt. Daar worstelt Triple ThreaT ook mee, want juist het informele is de kracht van deze community. Tijdens het onderzoek van Mark is daar veel aandacht aan besteed en Triple ThreaT is er goed in om jongeren overal in te betrekken. Zo is er naast het gewone bestuur ook een jongerenbestuur. Alles wat gebeurt wordt voorgelegd aan dit bestuur.  Het zijn dus de jongeren die een go of een no go geven.”

Empowerment van jongeren
Zeker is dat het onderwijs, maar ook andere organisaties hiervan kunnen leren. “Triple ThreaT kent een hele duidelijke structuur met aardig wat regels,” legt Mark uit. “Maar die worden wel actief nageleefd. Veel jongeren vinden dat prettig en dat zal voor studenten niet anders zijn. Daarmee bedoel ik niet dat we jongeren of studenten moeten opleggen wat ze moeten doen, maar wel dat we duidelijke kaders moeten bieden waarbinnen zij zich kunnen ontwikkelen. Bij Triple ThreaT staat ambitie, familie en passie centraal. Het zorgt voor verbondenheid. Jongeren moeten een onderdeel zijn van onze cultuur en waarden. We moeten samen kijken waar hun passie ligt en dat verder uitbouwen, want het staat vast dat een sterke community bijdraagt aan de empowerment van jongeren.”

Inholland onderzoekt

Bij Hogeschool Inholland focussen we op een veerkrachtige samenleving. Dit is een samenleving waarin we in verbinding met elkaar in staat zijn om schokken op te vangen en deze ook benutten als kans om ons verder te ontwikkelen. Met Inholland onderzoekt vertellen we verhalen over hoe we vanuit onderzoek bijdragen om een samenleving met veranderkracht te realiseren, samen met studenten en werkveldpartners. Zodat iedereen kan blijven functioneren in een continu sterk veranderende wereld.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.