Veerkrachtige samenleving

Veerkracht gaat vooral om het adaptieve vermogen en de redzaamheid van mensen.

Veerkrachtige samenlevingen zijn in staat om schokken op te vangen, en deze idealiter te benutten als kans om verder te ontwikkelen. Bij Inholland focussen we op de veranderkracht om te kunnen functioneren in een complexe en sterk veranderende samenleving.

Lees hier meer over dit onderzoeksthema

Inholland onderzoekt:

Hoe we een veerkrachtige samenleving creëren voor nu en later

Bij Hogeschool Inholland streven we naar een veerkrachtige samenleving, een zeer actueel thema dat schreeuwt om innovatieve, praktisch haalbare oplossingen. We combineren onderwijs en praktijkgericht onderzoek om ons effectief te buigen over deze uitdaging. Om de wereld waarin we leven veerkrachtiger te maken. Onze lectoren, docent-onderzoekers en studenten werken, onderzoeken en leren met elkaar én met het werkveld. Zo leren we vanuit de praktijk en werken we aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken.

"Technologie kan mensen minder eenzaam maken"

Gezelschapsrobots tegen eenzaamheid bij ouderen

Sociale contacten zijn zeer belangrijk om veerkrachtig in het leven te staan. Helaas moeten veel zelfstandig wonende ouderen zulk gezelschap missen. Ze staan eenzaam op en gaan eenzaam naar bed. Kan een robot misschien een gezellig praatje maken op de bank? Margo van Kemenade, associate lector Robotica, denkt van wel. “Tien jaar geleden zagen we al positieve resultaten. Laat staan wat we met de technologie van nu kunnen bereiken.”

Lees verder

Oekraïners als spiegel van onze samenleving

Leefomstandigheden van Oekraïense vluchtelingen in Nederland

In het kantoor van associate lector Martin Blaakman zit een klein meisje aan een tafel te tekenen. Om haar heen praten onderzoekers over een survey. Het meisje blijkt de dochter van een van de Oekraïense onderzoekers. “Ze is hier voor het eerst”, legt Martin uit. “Er was vandaag geen plek bij de kinderopvang.”

De onzekerheid over opvang is volgens hem erg typerend. “Dit is precies wat we met ons onderzoek in kaart willen brengen: de leefomstandigheden van Oekraïense vluchtelingen in Nederland.” Dat doet Martin niet alleen: naast Jossian Zoutendijk werken er vier Oekraïense vrouwen aan mee, via een werkervaringsplek bij Inholland. Het AD schrijft over dit onderzoek: "Ruim helft Oekraïners is hier aan het werk, maar de meesten zijn ontevreden over het niveau."

Lees verder

(Her)ken de student (in jezelf)

4 typen studenten ontrafeld

Gelukkige studenten zijn betrokken studenten en boeken in het algemeen goede studieresultaten. Maar wat de ene student gelukkig maakt, werkt bij de ander misschien wel averechts. Onderzoekers van Hogeschool Inholland ontdekten vier typen studenten en beschreven die in een praktische handleiding. (Her)ken de student in de klas én in jezelf. "Het onderzoek ontstond uit nieuwsgierigheid," vertelt Lisa Klinkenberg, docent-onderzoeker bij lectoraat Studiesucces.

Lees verder

Veerkrachtig opgroeien

Onderzoek naar de rol van veerkracht bij jongeren

 Veerkrachtig opgroeien is een belangrijk onderdeel van een veerkrachtige samenleving. Het lectoraat Jeugd en Samenleving kijkt binnen hun onderzoeksthema Veerkrachtig opgroeien naar de rol van veerkracht bij jongeren, de overgang naar volwassenheid en de leefwereld van jongeren. Hoe gaan jongeren om met uitdagingen in het leven? Hoe kunnen jongeren veerkrachtig opgroeien, en wat voor rol spelen professionals daarin? Deze vragen staan centraal.

Meer over het onderzoek naar veerkrachtig opgroeien

Hoe beïnvloed je veerkracht bij jongeren als professional? 

Waarom kunnen sommige jongeren beter omgaan met tegenslagen dan andere? Wat kunnen professionals daarin betekenen? Femke Kaulingfreks, lector Jeugd & Samenleving, schoof aan tafel bij de podcastserie Onderzoekers over de Toekomst om antwoord te geven op dit soort vragen. "Jongeren hebben iedereen in hun omgeving nodig om veerkrachtig te zijn," stelt Femke.

Meer over de podcastaflevering

Aanpassen en anticiperen 

Veerkrachtige samenlevingen zijn in staat om schokken op te vangen, en te benutten als kans om verder te ontwikkelen. Een veerkrachtige samenleving past zich niet alleen aan, maar anticipeert ook op toekomstige verandering. In een metropoolregio als de Randstad komen veel (sociaal-)maatschappelijke uitdagingen samen. Armoede en werkloosheid, segregatie en onveiligheid, maar ook sociale mobiliteit en ontplooiing, innovatie en ondernemerschap. Omgaan met verandering lukt beter als we onze regels en patronen, systemen en organisaties tijdig omvormen. Er is dus veranderkracht nodig.

Onderwerpen binnen dit thema:

  • preventie
  • wendbaarheid, weerbaarheid, vitaliteit
  • zelfstandigheid, verantwoordelijkheid, creativiteit
  • samen leven, sociale interactie, nieuw burgerschap
  • betrokkenheid en gedrag inwoners
  • rechtvaardigheid, gelijke kansen, diversiteit, inclusiviteit
  • veiligheid voor iedereen

Focus op veranderkracht

Bij Inholland ligt de focus op de veranderkracht om te kunnen functioneren in een complexe en sterk veranderende samenleving. Het gaat niet zozeer om de veerkracht in zichzelf, maar om het aanpassingsvermogen en de redzaamheid van mensen. Dat komt tot uiting in preventie in zorg en welzijn, maar ook bij het inrichten van de gebouwde omgeving of bij toegang tot het recht. Tegelijkertijd vergt een veerkrachtige samenleving veel meer dan zelfredzame personen; daarom gaan we bijvoorbeeld ook in op sociale cohesie en rechtvaardigheid.

Interdisciplinair leren, werken en onderzoeken
We werken samen in leergemeenschappen, kenniswerkplaatsen, Centers of Expertise (CoE’s) en labs die direct verbonden zijn aan (een van) beide thema’s; veerkrachtige samenleving en duurzame leefomgeving. Deze thema’s geven inhoudelijke kleuring aan al onze opleidingen. Ook onze mogelijkheden voor interdisciplinair leren, werken en onderzoeken verbinden we aan de thema’s.

Bekijk onze opleidingen

Bekijk onze lectoraten

Meer over labs

Nieuws rondom het thema veerkrachtige samenleving

Interesse in een samenwerking? Of heb je een vraag? 

Neem contact met ons op

Laat je gegevens achter via onderstaand formulier, dan nemen wij contact met je op.