Haarlem,
15
september
2023
|
14:05
Europe/Amsterdam

Suriname-reis Hogeschool Inholland: ‘een ervaring om nooit te vergeten’

Tijdens je studie Social Work of Sportkunde een paar weken op reis naar Suriname. Klinkt als een aantrekkelijk snoepreisje. En natuurlijk was er tijdens de twee weken ruimte voor plezier en ontspanning. Al was het hoofddoel van de reis om een breder wereldbeeld te krijgen en jezelf professioneel te ontwikkelen door kennis en visie uit te wisselen. Zowel interdisciplinair tussen de beide studies als over en weer met lokale vakgenoten. Dat levert ervaringen op die een leven lang meegaan, zo vertellen studenten Rogier van den Berg en Caitlin Newman.

Voor Rogier, derdejaarsstudent Sportkunde, was de reis die dit voorjaar werd georganiseerd een confrontatie met de grote verschillen in de wereld, vertelt hij. “Je realiseert je hoe goed we het hier hebben en wat een luxe we hebben vergeleken met hoe mensen daar leven. Dat is best arm, al ben ik me gaan afvragen wat ‘arm zijn’ eigenlijk is. Want de meeste mensen die ik heb gesproken zijn heel gelukkig en ervaren hun eigen leven helemaal niet als ‘arm’. Terwijl wij ons met ons ‘rijke’ leven druk kunnen maken over zaken die eigenlijk niet zo belangrijk zijn, of ons zelfs ongelukkig kunnen voelen.”

Raakvlakken
De Suriname-reis staat al een paar jaar op het programma van Social Work en werd dit jaar voor het eerst samen met Sportkunde georganiseerd. Rogier: “Ik kende op voorhand nog niemand van de groep van Social Work, het was erg leuk om hen te leren kennen. We hebben veel uitgewisseld over ons vakgebied en merkten dat er best veel raakvlakken zijn. Sport is een heel geschikt middel om in te zetten voor problematiek waar ze binnen Social Work tegen aanlopen. Ook waren de bezoeken aan alle organisaties en instellingen heel interessant. Een deel van het programma stond vast, daarnaast hadden we zelf uitgezocht waar we graag heen wilden. Wat er voor mij echt uitsprong was het sporten met de kinderen in een buurthuis dat we bezocht hebben. Maar ook het over en weer horen over het belang van sport voor mensen vond ik erg boeiend.”

De groep bestond uit in totaal 18 studenten, met 4 begeleiders, vanuit de Inholland-vestigingen Haarlem en Alkmaar. De studenten moesten op voorhand bij hun aanmelding een motivatie schrijven. Caitlin Newman, derdejaarsstudent Social Work, wilde onder meer de Surinaamse cultuur beter leren kennen, om haar werk in de jeugdzorg beter te kunnen doen. Caitlin: “In de pleegzorg, waar ik afgelopen studiejaar mijn stage heb gedaan, kom je veel bij gezinnen met een andere culturele achtergrond. Ook de nodige Surinaamse gezinnen. Als hulpverlener vind ik het belangrijk om cultuursensitief te zijn en niet alles met mijn eigen ‘bril’ te bekijken. Daarnaast leek het me interessant om vakinhoudelijke zaken uit te wisselen om mezelf verder te verbeteren.”

Swipend terug in Suriname-sfeer
Net als Rogier denkt Caitlin met veel plezier terug aan de reis. Ze somt enthousiast alle plaatsen op die ze bezocht hebben en komt al swipend door de foto’s weer helemaal in de ‘Suriname-sfeer’. “We waren er in het regenseizoen. In Jaw Jaw, een dorp in het binnenland, was een grote overstroming waardoor we tot onze knieën in het water stonden. We hebben daar twee nachten geslapen bij een ‘moeder’ in een gastgezin. Dat hele gezin sliep in één bed, poepen en plassen moest op een emmer. Baden deden we in de rivier waarin ook werd afgewassen. Dat was allemaal best heftig en spannend, en ook best afzien eigenlijk, maar achteraf vind ik het heel vet dat we dat gedaan hebben om uit onze vertrouwde groep te stappen. Want er was ook een heel warm welkom met muziek, samen koken en een feest waarbij ik me afvroeg of ze het begrip ‘gehoorschade’ wel kennen, haha.”

Ook vakinhoudelijk heeft Caitlin veel geleerd, onder meer in het psychiatrisch centrum en bij de Stichting Kennedy, een school voor dove en slechthorende kinderen. Caitlin: “Ik heb altijd gezegd dat ik alleen met een doelgroep wil werken waarmee je kunt communiceren. Daar heb ik geleerd dat je ook zonder woorden kunt communiceren, met gebarentaal. Dat wil ik nu zelf ook leren en ik denk dat het belangrijk is dat veel meer mensen dat kunnen, net zoals we Engels leren. Verder viel het respect voor volwassenen op, net als de dankbaarheid die mensen hebben. In Nederland is het toch vaak ‘meer, meer en beter, beter’, terwijl mensen daar heel dankbaar zijn voor wat ze mogen doen. ‘Het is goed genoeg’, daar kan ik nog heel wat van leren.”

Eieren leggen
En zo zitten Rogier en Caitlin, en ongetwijfeld ook hun studiegenoten, vol met indrukken en ervaringen. Met zoals gezegd ook ruimte om ‘toerist’ te zijn. Van een dag hiken tot een terrasje en van wilde dolfijnen zien zwemmen tot het ’s nachts uit zee zien komen van schildpadden die hun eieren gaan leggen. Omdat alle indrukken en cultuurverschillen heel intens kunnen zijn, werd er veel tijd besteed aan reflectie op ieders ervaringen. Bij thuiskomst duurde het dan ook even voordat al die ervaringen (én de jetlag) verwerkt waren. Caitlin: “Pas na een week of twee had ik het gevoel dat ik écht ‘geland’ was. Ik had het voor geen goud willen missen.” Datzelfde geldt voor Rogier, die de studiereis van harte aan anderen wil aanbevelen: “een ervaring om nooit te vergeten!”.

De volgende Suriname-reis van Social Work en Sportkunde vindt plaats in oktober 2024.

Reacties 1 - 3 (3)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Jetty
17
September
2023
Met bovenstaande ervaringen vraag ik me nu echt af 'wat is nou geluk' wat of wie bepaalt of iemand gelukkig is. Zijn de materialistische westerlingen gelukkig? Zijn de minderbedeelden in Suriname bijvoorbeeld ongelukkig?
Ingrid Gorlitz
17
September
2023
Ik heb een stichting www.abetter-world.com waar ik ook in Suriname het een en ander doe

Kijk maar. Wie weet kunnen we nog iets voor elkaar betekenen
Aimée
16
September
2023
Als iemand van Surinaamse afkomst die in beide landen gewoond en gewerkt heeft herken ik dit helemaal. Heel goed beschreven en ervaren door Caitlin en Rogier, en dat ze dit gedaan hebben, het maakt hen en onze maatschappij een geestelijk rijkere samenleving. Omplooiend ook voor InHolland