Rotterdam,
26
november
2020
|
15:00
Europe/Amsterdam

'Tijdens het studiekeuzeproces leerde ik mijn eigen gevoel te vertrouwen en dat te volgen'

JulestenCate_Leren=Durven_1_presspage_clean

Twee keer de ‘verkeerde’ studiekeuze maken, waardoor je het drukke studentenleven in de ene stad moet verruilen voor het leven bij je ouders thuis, mét 12 huisdieren. Communicatiestudent Jules ten Cate (21) maakte vorig jaar een nieuwe start bij Inholland Rotterdam, nadat ze eerder twee verschillende studies volgde in Maastricht. ‘Drie maal is scheepsrecht’ is een spreekwoord dat voor Jules opgaat. “Bij Inholland zit ik nu eindelijk op mijn plek”. Wat is Jules haar verhaal over het maken van haar studiekeuzes? Wat heeft ze van de periode in Maastricht geleerd? En op welke manier stapt zij nu regelmatig uit haar comfortzone?

Op haar zeventiende rondde Jules haar middelbare school af. Na een tussenjaar in het buitenland besloot ze van Rotterdam te verhuizen naar Maastricht. Ze begon met haar opleiding op de Taalacademie. “Deze opleiding was op dat moment mijn enige doel. Maar ondertussen werd ik ook lid van een studentenvereniging en maakte ik nieuwe vrienden. Ik had het toen drukker met student zijn dan met studeren.” Na een aantal maanden besloot Jules dan ook om te stoppen met de opleiding. “Dit moest ik aan mijn ouders vertellen. Ik vond het zo eng dat ik ze uiteindelijk een brief heb geschreven. Gelukkig hadden ze begrip voor mijn keuze”.

Ik heb voor het eerst bij een opleiding het gevoel van ‘ja’ ik zie mezelf later in deze branche werken.

Studiekeuzestress
Jules wilde haar geliefde studentenleven in Maastricht niet verlaten, dus koos ze voor de lerarenopleiding Engels. Toen haar stage aan het einde van het jaar vroegtijdig werd beëindigd ontstond er stress bij Jules. Ze wilde niet het studiejaar opnieuw doen of een andere stage volgen. “Twee weken voor de inschrijfdeadline van een nieuw studiejaar besloot ik toch terug te gaan naar Rotterdam, naar mijn ouders. Ik moest binnen twee weken een nieuwe studie vinden. Maar ik zat op dat moment niet lekker in mijn vel. Het stoppen bij mijn tweede studie zorgde ook voor een deuk in mijn zelfvertrouwen.” Jules werd via de vriend van haar zus gewezen op de studie Communicatie bij Inholland Rotterdam. Ze bezocht een meeloopdag en was gelijk verkocht. “Het voelde als thuiskomen. Letterlijk, omdat ik na drie jaar Maastricht weer terug kwam in mijn stad én omdat ik me gelijk goed voelde bij de sfeer die er in het gebouw hing. Het gebouw is groot, maar erg toegankelijk.”

Jezelf tegenkomen
“Ik ben mezelf de afgelopen jaren wel een aantal keer tegengekomen. Maar wat ik geleerd heb in dit proces is dat ik op mijn eigen gevoel moet vertrouwen en dat moet volgen. Nu ben ik op mijn plek bij Inholland. Dit komt vooral door mijn medestudenten en de docenten. Zij zijn erg vriendelijk en altijd bereid om mij te helpen. Ik heb voor het eerst bij een opleiding het gevoel van: ‘ja', en ik zie mezelf later in deze branche werken. Ik zou studenten dan ook aanraden om bij meerdere opleidingen Open Dagen te bezoeken en om niet te vergeten ook een plan b te maken.”

Ik heb het aangedurfd om mezelf hiervoor aan te melden. Ik ben een rustig en introvert persoon, maar ik wilde graag ook buiten mijn klas om nieuwe mensen leren kennen.
JulestenCate_Leren=Durven_2

Terug naar het ouderlijk nest
Nu woont Jules weer bij haar ouders in Berkenwoude, een klein dorpje net buiten Rotterdam. “Ik vind het heel gezellig bij mijn ouders. We hebben twaalf huisdieren, zes honden, vijf katten en een konijn. Dus het is een drukke boel bij ons thuis. Het hele thuiszitten tijdens de coronaperiode heb ik dus ook niet als vervelend ervaren, want ik vermaak me hier wel.”

Over je grenzen heen
Jules stapte de afgelopen jaren regelmatig uit haar comfortzone, zo ook bij Inholland. Naast haar studie begeleidt Jules namelijk verschillende studenten als ‘studentbuddy’ van het Studentsucces Centrum. “Ik heb het aangedurfd om mezelf hiervoor aan te melden. Ik ben een rustig en introvert persoon, maar ik wilde graag ook buiten mijn klas om nieuwe mensen leren kennen. Het SSC was hiervoor de perfecte plek. Daarnaast heb ik de afgelopen jaren op veel verschillende vlakken veel ervaring opgedaan, hier kan ik de eerstejaars goed mee helpen tijdens onze één-op-één coachingsessies. We organiseren nu één keer per week een ‘social hour’, studenten kunnen dan digitaal even binnenstappen om met ons, en met elkaar, te kletsen.” Door zich aan te melden als Studentbuddy is Jules over haar grenzen heen gegaan. “In deze rol moet ik best vaak op de voorgrond treden, wat ik normaal gesproken niet doe. Ik zit nu soms op locatie in Rotterdam, in lokaal 0-211, waarbij ik mensen moet ontvangen en presentaties moet geven, dat vind ik allemaal nog steeds best spannend, maar deze periode is tot nu toe erg nuttig en leerzaam”.

Leren = durven. Elke laatste donderdag van de maand vertelt een andere student van Inholland zijn of haar persoonlijke verhaal. Wat drijft deze studenten? Wat doen ze om lef te tonen en uit hun comfort zone te stappen en wat leren ze daarvan?

Wil je als student deelnemen aan het social hour van het SSC? Meer informatie daarover vind je op het Rotterdam portaal.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.