Haarlem,
19
januari
2021
|
16:47
Europe/Amsterdam

Vandaag start de Nationale Studenten Enquête 2021!

Motiveer studenten om hun opleiding te waarderen

student_thuis_telefoon_laptop

Voor het eerst sinds 2018 geven studenten weer hun mening over hun opleiding en over ons als Hogeschool. De enquête is niet alleen belangrijk voor de toekomstige student, ook wij als onderwijsinstelling kunnen beter zicht krijgen op verbeterpunten.

De kwaliteit van de opleidingen onderling worden door middel van de resultaten van deze enquête met elkaar vergeleken. Die uitkomsten zijn de basis voor onder andere de HBO-monitor, keuzegids HBO en Elsevier Beste Studies. Het is daarom van belang dat het invullen van de enquête onder de aandacht wordt gebracht bij de studenten. Onze docenten hebben hierin een grote rol, jullie hebben de meeste invloed op studenten om de enquête in te vullen. Help je mee?

Inhoud enquête
In de NSE staan vragen over algemene zaken over de opleiding, zoals vragen over de docenten, toetsing, studiebegeleiding en studieroosters. Daarnaast zijn er dit jaar ook specifieke vragen over afstandsonderwijs en betrokkenheid toegevoegd. Het invullen van de NSE duurt tussen de 10 en de 15 minuten. De antwoorden worden tussentijds opgeslagen, dus studenten hoeven de vragenlijst niet in één keer af te ronden.

De NSE is vandaag per mail verstuurd naar de studenten. Ze hebben tot 14 maart 2021 de tijd om hun mening te geven. De resultaten worden eind juni gepubliceerd op de website van Studiekeuze123.  
 

Uitlegvideo: wat is de NSE?
Uit verschillende studentenpanels bleek dat de studenten niet goed weten wat de NSE is. Ook weten ze niet goed waarom ze deze vragenlijst moeten invullen. Om die studenten een beter beeld te geven over wat de NSE inhoudt hebben wij namens Inholland een animatievideo ontwikkeld waarin het belang van de enquête op een speelse manier wordt uitgelegd. De ‘Inholland Explainer’ is te bekijken op ons YouTube-kanaal en is vindbaar via Weten & Regelen op Iris. Daarnaast verspreiden we de video op de social mediakanalen van Inholland.    

Invullen tijdens de les voor een hogere respons
Uit eerder onderzoek weten we dat informatievoorziening - zoals ‘roosters op orde’ en ‘cijfers op tijd’ – en begeleiding de grootste invloed hebben op de algemene tevredenheid van studenten. En een hogere respons geeft een meer representatief beeld van de algemene tevredenheid per opleiding specifiek of voor de hogeschool generiek. Uit de studentenpanels die wij organiseren in voorbereiding op dit onderzoek weten we dat studenten, met name eerste en tweedejaars, het fijn vinden om de enquête tijdens een les in te vullen. Deze groep heeft ook nog wel wat uitleg nodig over wat het onderzoek nu precies inhoudt. In het verleden heeft inroostering geholpen bij het behalen van een hogere respons.    

Help jij mee door studenten te motiveren om de NSE in te vullen? Meer informatie: studiekeuze123.nl.  

 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.