Rotterdam,
15
juni
2023
|
11:18
Europe/Amsterdam

Volop leren in Living Lab Lombardijen

Gianni

In het Living Lab Lombardijen (LLL) wordt door studenten van verschillende opleidingen onderzoek gedaan naar de kloof tussen burger en overheid in deze wijk. Gianni, Judith en Dominique vertellen over wat het lab hen heeft gebracht.

Jullie hebben meegewerkt aan het living lab Lombardijen (LLL), vertel!
Gianni: We kregen de taak om een onderzoek te doen naar de relatie tussen burger en de gemeente in Lombardijen. Ik heb uiteindelijk met betrekking tot dit onderzoek samen met mijn een projectgroep een nieuwsbrief gemaakt. Hierin staan onze bevindingen van verschillende thema’s. Deze thema’s zijn naar voren gekomen in gesprekken met bewoners en professionals in de wijk. Uiteindelijk hebben we deze thema’s uitgewerkt en in een nieuwsbrief gezet.

Klinkt interessant! Waarom besloten jullie mee te werken aan dit lab?
Judith: Het leek mij een leuke uitdaging om de oorzaken van het groeiend wantrouwen te onderzoeken en ik vond het vooral leuk dat je dat samen ging doen met verschillende partijen die aanwezig zijn in de wijk.
Gianni: Eens! Ik vond het onderwerp ook erg interessant en daarnaast een leuke bijkomstigheid om nieuwe mensen te leren kennen, want tijdens dit project kwam je veel in contact met professionals en bewoners.  
Dominique: Ik besloot aan dit Lab mee te werken, omdat ik iemand ben die graag aan het denken word gezet en word uitgedaagd om dingen op een andere manier te bekijken.

Judith

Wat kwam je tijdens het project tegen?
Judith: Tijdens de gesprekken die ik gevoerd heb met bewoners kwam ik erachter dat zij veel klachten hadden over het uiterlijk van de buurt, met name het afval op de straat. Ook hoorden we veel dat bewoners zich niet veilig voelen in de buurt en veel last hebben van jongeren.
Gianni: Daarnaast kregen we ook vaak terug dat er de afgelopen jaren veel is gedigitaliseerd, maar dat niet iedereen even digitaal-vaardig is. Bovendien mist een centraal ontmoetingspunt wat zou kunnen zorgen voor verbinding en zijn er te weinig beschikbare woningen voor starters en voor mensen met een middeninkomen.

Wat heb jij als de grootste uitdaging ervaren?
Judith: Dan zou ik zeggen het samenwerken met studenten van verschillende opleidingen. Ieder had een eigen onderzoeksmethode en dat zorgde wel eens voor een discussie. Maar met duidelijke communicatie kwamen we een heel eind.
Dominique: Hier liep ik ook tegenaan. Ik werd zelf erg enthousiast van alle mogelijkheden, de vrijheid en de uitdaging. Maar je merkt toch dat onduidelijkheid voor wat reuring kan zorgen binnen een groepsproces. Zeker omdat het onderzoek wordt uitgevoerd door een groep studenten die vanuit de opleiding veelal hele duidelijke richtlijnen zijn gewend. En daarnaast is het een groep studenten die elkaar en elkaars opleidingen voorheen niet kenden. Een erg interessant en leerzaam proces, maar zeker niet zonder uitdagingen.

Wat motiveerde je om toch door te gaan met dit proces?
Judith: Nieuwe informatie. Het was altijd maar weer de vraag wat dit voor ons onderzoek zou betekenen en het zorgde ook voor nieuwe aanknopingspunten die we verder konden onderzoeken.
Gianni: Mij gaf het een voldaan gevoel dat ik mensen kon helpen. Daarom heb ik tijdens het project mijn best gedaan om de problemen in de wijk Lombardijen bloot te leggen. Zo hoop ik dat de organisaties in de wijk deze problemen uiteindelijk oplossen en de bewoners helpen.

Dominique Gerrese

En wat nu?
Gianni: Ik ben aan het afstuderen. Dat doe ik nog wel in het lab, maar dan houd ik me vooral bezig met mijn afstudeeropdracht. Tijdens mijn stage kwam ik in aanraking met de doelgroep senioren. Mijn afstudeeronderwerp gaat dan ook over senioren. Ik ga onderzoek doen naar hoe senioren invloed krijgen op het bepalen en uitvoeren van aanbod van welzijns- en zorgaanbieders aan ondersteuning, voorzieningen en (dagbestedings)activiteiten. Een hele mond vol. Hoe ik het ga aanpakken wordt in de komende tijd duidelijk.
Judith: Ik ga ook afstuderen binnen het lab! Verder hoop ik dat het Living Lab een succes mag worden en de gewenste resultaten oplevert voor zowel de gemeente Rotterdam, als voor de studenten.

Dominique, wat zou jij willen meegeven aan jouw medestudenten?
Wat ik wil meegeven aan de studenten die zich voor dit Lab willen opgeven is: durf te dromen. Op school moet alles volgens de richtlijnen van school, wat voor sommigen misschien wel een veilig gevoel  kan geven. Maar een Lab als dit geeft jou de vrijheid om te ontdekken en om anders te denken. Je gaat je opgeven voor dit Lab om tot nieuwe inzichten te komen, dus wees niet bang om al jouw ideeën uit te proberen en iets anders te doen dan wat 'regulier' zou zijn of al een keer geprobeerd is.

Geschreven door: Jonie Vis, student Communicatie bij Inholland Rotterdam

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.