Alkmaar,
07
september
2021
|
13:07
Europe/Amsterdam

'Voor goede data is multidisciplinaire samenwerking essentieel'

Ander de Keijzer houdt lectorale rede over Data Driven Smart Society

Ander de Keijzer hield zijn lectorale rede bij Hogeschool Inholland Alkmaar op vrijdag 3 september. Tientallen mensen kwamen hiervoor bijeen, en dat was door de coronamaatregelen lang geleden. Zij en de online aanwezigen luisterden naar een gloedvol betoog van de lector Data Driven Smart Society over data en de betekenis ervan. “Wij kunnen niet zonder andere domeinen om correcte data te krijgen. Dat is meteen een oproep aan alle studenten van Inholland.”

Het studiejaar begon op maandag 30 augustus, fysiek: het bruiste weer in de gangen en lokalen van onze Alkmaarse locatie. “We verkeren in een roze, magenta wolk”, omschreef Richard Oerlemans, directeur van het Domein Techniek, Ontwerpen en Informatica het blije gevoel. “Studenten zijn bezig geweest met een 24-uurs onderwijsbattle, we hebben de jaaropening gehad en nu de rede van Ander.” Volgens Oerlemans vragen maatschappelijke thema’s om datagedreven innovaties. “Om veranderingen teweeg te brengen en om oplossingen te bieden. De mix van technische kennis en sociale betrokkenheid is Inholland op het lijf geschreven en zie ik ook in jouw persoonlijkheid terug, Ander.”

Data is geen informatie
In zijn rede nam Ander de fysieke en online aanwezigen mee in wat data en informatie inhouden en hoe je die in de praktijk kunt toepassen. “Onze maatschappij is datagedreven. De hoeveelheid data die we tegenwoordig produceren is gigantisch. Maar data is nog geen informatie. Er is context nodig wil data betekenis krijgen. Aan data, zoals een lijst met ingrediënten, heb je niets als je een bepaald gerecht wilt maken. Dan moet je ook de hoeveelheden weten. Maar een lijst met ingrediënten is prima in de context van allergie-informatie.”

Multidisciplinaire samenwerking vereist
Om van data bruikbare informatie te maken moet een datascientist eerst de data opschonen. Daarna volgt een automatische data-analyse door een computer. “Een van de manieren is met behulp van neurale netwerken. Dat gaat met algoritmen: een rij instructies om tot een bepaalde oplossing te komen. Zo’n neuraal netwerk moet oefenen. Je stopt een deel van je data erin om te kijken of het goed functioneert.” De output staat of valt met de kwaliteit van de input. “Voor correcte data kunnen we niet zonder andere domeinen, zoals zorg, landbouw en energie. Ik weet veel van datascience maar niets van hun data. Daarom is multidisciplinaire samenwerking altijd nodig om data correct te verwerken en er betekenis aan te geven.”

Multidisciplinaire samenwerking is altijd nodig om data correct te verwerken en er betekenis aan te geven.
Ander de Keijzer, lector Data Driven Smart Society

Oproep aan studenten
Data Driven Smart Society staat dan ook in het teken van samenwerking: tussen domeinen, met het werkveld en tussen onderzoek en onderwijs. Ander: “Wij kunnen niet zonder andere domeinen van Inholland om data correct te krijgen. Dat is meteen een oproep aan alle studenten om onze onderzoekslijn op te zoeken. Via onze minoren, bijvoorbeeld. De samenwerking met het onderwijs kan mij niet stevig genoeg zijn. Ik verheug me daarnaast op de samenwerking met bedrijven. Het kan tot mooie dingen leiden.”

Datagedreven en duurzaam
Huug de Deugd, lid van het College van Bestuur, raakte begeesterd door de rede van Ander. “Het multidisciplinaire om een smart society te laten ontstaan sluit aan op de wens van Inholland. De vraag is wat ‘smart’ is. Mooi zou zijn als datagedrevenheid ons helpt om duurzamer te wonen, werken en te leren. We streven bij Inholland ook naar de koppeling tussen onderwijs en onderzoek. Ander, ik ben ervan overtuigd dat jij daar een bijdrage aan gaat leveren.” Met de overhandiging van een sculptuur “die de wereld verbeeldt en waarmee we mooie dingen kunnen doen” installeerde Huug Ander officieel als lector.

Heb je de lectorale rede gemist of wil je er meer over lezen? Bekijk de livecast hieronder terug en download de publicatie 'Data en informatie in de praktijk' van Ander de Keijzer.

 

 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.