Delft,
16
oktober
2019
|
10:12
Europe/Amsterdam

Wereldvoedseldag: waarom we beter insecten kunnen eten

Patrick Huntjens

Insecten- of wormenburgers eten. Dat doen we (nog) niet dagelijks, maar het is wel veel duurzamer dan het eten van vlees. Het is één van de manieren waarop je als burger een bijdrage kunt leveren aan een duurzame en eerlijke voedseltoekomst. Vandaag is het Wereldvoedseldag. Een belangrijk moment voor Inholland-lector Patrick Huntjens (Sociale innovaties in het groene domein) om uitleg te geven.

Vandaag is Patrick, samen met studenten van de opleiding Dier- en Veehouderij waarmee hij onderzoek doet naar insectenkweek, aanwezig bij de speciaal voor Wereldvoedseldag georganiseerde masterclass ‘Insecten zijn om op te vreten’ bij Inholland Delft. Daar gaat het over de toekomstige rol van insecten in onze voeding. Deelnemers gaan ook zelf aan de slag en bereiden insectenhapjes en -snacks om ze vervolgens tijdens de borrel direct te verorberen.

Bijzonder duurzaam alternatief
“Ook vanuit mijn onderzoekslijn doen we samen met studenten van de opleiding Dier- en Veehouderij onderzoek naar de mogelijkheden voor de verdere ontwikkeling van de productie en consumptie van insecten in Nederland”, zegt Patrick. “Dit staat nu nog in de kinderschoenen, maar de kweek van sprinkhanen, krekels en andere insecten is een bijzonder duurzaam alternatief voor onze veestapel. Voor insectenkweek is veel minder water, land, en voer nodig. Ook zorgt het voor minder afval en vervuiling. Dit terwijl insecten boordenvol eiwitten, vitaminen en mineralen zitten. Kortom, een duurzaam alternatief voor zowel veevoer als humane voeding. Bovendien biedt insectenkweek enorm veel kansen voor de circulaire economie, omdat insecten gekweekt kunnen worden op de reststromen vanuit onder andere de tuinbouw en supermarkten.”

Wat kun je doen als consument?
Consumenten kunnen nu al her en der in Nederlandse supermarkten insecten- of wormenburgers kopen en daarmee een bijdrage leveren aan een duurzame toekomst. En de lector ziet nog veel meer manieren. Zo is een hechtere verbinding tussen ‘burger en boer’ een belangrijk thema in zijn onderzoek. Waarbij burgers en boeren samen zorgdragen voor een duurzaam, gezond en regionaal gefocust voedselsysteem.

“Op dit moment verkennen we met het werkveld de mogelijkheden voor het opzetten van een burgerboerderij in Midden-Delfland”, zegt Patrick. “In een ander onderzoek brengen we de mogelijkheden in kaart om buurtbewoners actief te betrekken bij de Floating Farm in Rotterdam, de eerste drijvende boerderij ter wereld. We willen deze boerderij tot het hart van de gemeenschap maken. Zo kunnen buurtbewoners bijvoorbeeld hun eigen yoghurt of kaas leren maken met rauwe melk van de boerderij, en dragen ze tegelijkertijd een steentje bij aan de korte keten.”

Patrick Huntjens, lector Sociale innovaties in het Groene Domein
Een hechtere verbinding tussen ‘burger en boer’ is een belangrijk thema in mijn onderzoek. Waarbij burgers en boeren samen zorgdragen voor een duurzaam, gezond en regionaal gefocust voedselsysteem.
Patrick Huntjens, lector Sociale innovaties in het Groene Domein

Patrick Huntjens is blij met de masterclass én met het feit dat de Verenigde Naties een dag als Wereldvoedseldag in het leven hebben geroepen. Een dag waarop het niet alleen gaat over de aanpak van honger wereldwijd, maar ook over acties in alle sectoren om gezonde en duurzame voeding betaalbaar, en voor iedereen toegankelijk te maken. “Het is belangrijk om op een dag als deze stil te staan te staan bij de rol van voedsel in ons dagelijkse leven en de noodzaak om onze huidige voedselsystemen drastisch te veranderen om ze duurzaam, gezond, eerlijk en toekomstbestendig te maken. Onze huidige productie- en consumptiesystemen hebben hun houdbaarheidsdatum bereikt.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.