Alkmaar,
10
december
2019
|
08:30
Europe/Amsterdam

Zinkende steden en gebieden onder de loep in Indonesië

Alkmaarse studenten op zoek naar civieltechnische oplossingen tijdens studiereis

“Wat een gave studiereis naar Indonesië! Een mooie combinatie van veel inhoud over civiele techniek, cultuur en ontspanning”, vertelt Marica de Wit, studente Civiele Techniek enthousiast. Eind oktober, begin november ging een groep van 16 derde- en vierdejaarsstudenten, een oud-studente en twee docenten van de Alkmaarse opleiding Civiele Techniek naar Indonesië op een tweeweekse studiereis. De studenten hebben meegekeken met de problematiek van zinkende steden en gebieden, heftige overstromingen en wat daar civiel technische oplossingen voor kunnen zijn. Hoe voorkom je afkalving en hoe kun je land aanwinnen? 

Première in samenwerking met Indonesische universiteiten
De studiereis naar Indonesië was een première voor de Alkmaarse opleiding Civiele Techniek. De verkenning voor een structurele samenwerking met Indonesische universiteiten was positief. Met twee universiteiten uit Bandung is een waardevol contact gelegd door de studenten en door docenten Niek Brandsma en Bob Zwartendijk. De contacten met ingenieursbureau Witteveen+Bos dat op internationaal niveau opereert en met onderzoeksinstituten zijn een eyeopener geweest. Je zou dus later ook in Azië kunnen gaan werken.

Afkalving tegengaan bij eiland Kotok
Vlak na aankomst reizen de studenten direct door naar Kotok, een eiland ten noorden van Jakarta. Daar krijgen de studenten de opdracht om eenvoudige maatregelen te bedenken om afkalving tegen te gaan. Dit is een probleem waar Kotok en soortgelijke eilanden mee te kampen hebben. Java is veel land aan het verliezen, steden zijn aan het 'zinken' en er zijn regelmatig overstromingen. Op internationaal en nationaal niveau wordt er naar oplossingen gezocht. De studiegroep krijgt er tijdens deze reis veel over te horen en te zien. Nieuwe materie voor deze civiele ingenieurs van de toekomst.

Jakarta & overstromingen
In Jakarta laat Joost Noordermeer van ingenieursbureau Witteveen+Bos de studenten de zeewering bij Jakarta zien. De stad is aan het zinken en wordt geteisterd door overstromingen. Het ministerie van Openbare Werken laat de groep videomateriaal zien over de overstromingen. Het maakt grote indruk.

Technische Universiteit Bandung
Bij de Technische Universiteit van Bandung wisselen de studenten veel uit met de Indonesische studenten. Ze zijn in gesprek met elkaar: waarom ze voor de opleiding Civiele Techniek hebben gekozen, wat hun ambities en dromen zijn en hoe het studentenleven is. De universiteit staat open voor een structurele samenwerking met Hogeschool Inholland Alkmaar.

Onderzoeksinstituut Pusair
Bij het waterbouwkundig onderzoeksinstituut Pusair met zes laboratoria krijgt de groep een presentatie over overstromingsgebieden en gaan ze op veldbezoek op de bouwplaats van een tunnel. Deze tunnel wordt speciaal aangelegd om het water sneller weg te krijgen uit het overstromingsgebied.

Parahyangan Catholic University
De jonge, dynamische universiteit Parahyangan in Bandung kenmerkt zich onder andere door een intensieve samenwerking met oud-studenten. Veel alumni sponsoren de universiteit. Niek Brandsma, docent Civiele Techniek, Inholland Alkmaar geeft aan: “Deze universiteit is echt een geschikte partner voor samenwerking. We hebben goede inhoudelijke discussies gehad over verkeer en transport. Deze verkenning is veelbelovend.”

'Building with nature'
In Semarang maakt de studiegroep kennis met het ‘Building with nature’-project, waarbij kleinschalige landaanwinning centraal staat. Lokale dorpsbewoners spelen hier een belangrijke rol in. Ten oosten van Semarang in het gebied Demak zien de studenten palenrijen vlak voor de kust. Deze palen dempen de golven waardoor meegevoerd zand neerslaat. Het zand eenmaal hoog genoeg, wordt de palenrij verder in zee geplaatst. De dorpelingen planten ook nieuw mangrovebos aan. Mangrovebossen beschermen het land en zijn essentieel om afkalving van land en het overstromen van dorpen en steden te voorkomen.

Kustwaterbouwlab op Bali
Via een culturele stop bij de Borobodur, de Bromo-vulkaan en the Sea of Sand bekijken de studenten en docenten op Noord-Bali het kustwaterbouwlab van Pusair, Lab Balai Pantai. Ook hier wordt onderzocht hoe afkalving van land kan worden voorkomen. In Tabanan krijgen de toekomstige civiel ingenieurs uitleg over het irrigatiesysteem van de rijstvelden. De velden waar Bali om bekend staat.

Goeie chemie
De studenten en docenten Civiele Techniek hebben een bijzonder aangename studiereis in Indonesië gehad. “De energie in de groep was echt heel goed, de gehele twee weken zijn we samen op pad geweest, hebben we samen veel bekeken en werd er elke avond samen gegeten. Heel leuk ook dat onze oud-studente Noortje Boon aansloot bij de studiereis terwijl ze op wereldreis was”, sluit docent Niek Brandsma af.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.