Hoe maken we de stap naar een voedselsysteem dat niet alleen gezond en lekker is, maar óók duurzaam? Tijdens zijn lectorale rede ging Robin van den Berg, lector Food, Health & Technology, in op deze vraag. Met een energiek verhaal vol voorbeelden liet hij zien hoe technologische innovaties en samenwerking in de keten ons kunnen helpen om de voedseltransitie te versnellen. Studenten gaven het publiek zelfs een voorproefje van die toekomst met hun eigen duurzame, gezonde en smaakvolle creaties.
Bekijk de aftermovie voor een sfeerimpressie of lees hieronder meer over deze middag.
In zijn rede schetste Robin hoe het lectoraat Food, Health & Technology werkt aan drie pijlers die centraal staan in de overgang naar een duurzaam voedselsysteem: het stimuleren van gezonde en duurzame voedselkeuzes, het versnellen van de transitie van dierlijk naar plantaardig eiwit én het tegengaan van voedselverspilling. Binnen deze thema’s benadrukt hij het belang van technologische innovaties, samenwerking in de keten en praktijkgericht onderzoek, waarin studenten een actieve rol spelen.
Met innovatieve, zelfontwikkelde producten lieten studenten tijdens de bijeenkomst overtuigend zien hoe gezond, duurzaam en lekker elkaar kunnen versterken. Een van de smakelijke voorbeelden was Maniteto’s: reepjes knolselderij met shoarmasmaak, gemaakt van afgekeurde knolselderij en ontwikkeld als smakelijk alternatief binnen de eiwittransitie. Zo kregen bezoekers niet alleen een inspirerend inkijkje in het praktijkgerichte onderzoek van het lectoraat, maar konden zij Robins centrale boodschap — dat duurzame en gezonde voeding vooral ook lekker moet zijn — direct zelf proeven.
"Duurzaam, gezond en lekker is de toekomst voor de voedingsmiddelenindustrie."
