Health & Food

Een gezonde muffin die mensen, kennis én ervaring met elkaar verbindt.

Een gezonde muffin, voor ons en voor de aarde

Een gezonde muffin van eiwitrijke veldbonen. Gezond voor zowel onszelf als voor de aarde. Deze muffin is het resultaat van twee bijzondere onderzoeksprojecten die apart van elkaar zochten naar een oplossing voor een eigen uitdaging. Maar het eindproduct van het een, bleek ook de oplossing voor de ander te zijn. Zo verbindt eten niet alleen mensen die deze muffin nuttigen, zoals vandaag, maar ook de kennis en ervaring van verschillende onderzoeksprojecten binnen Inholland. Hoe dat precies zit?

Ondervoeding & veldbonen

Van welke onderzoeksprojecten deze muffin het resultaat is? Een onderzoek naar het tegengaan van ondervoeding bij ouderen, genaamd PLINT Ondervoeding, en een onderzoek naar de technologie en de toepassingsmogelijkheden van de veldboon genaamd Bean me up!.

Het verhaal achter deze muffin

Veldbonen, een eiwitrijk gewas

Deze muffin is gemaakt van veldbonen. De veldboon is een eiwitrijk gewas en dus een perfect ingrediënt voor krachtige en voedzame voedingsmiddelen. Om de hele productieketen voor veldbonen in gang te zetten, van teelt tot eindproduct, is het nodig om daadwerkelijk goede eindproducten op te leveren.

De muffin is daar een perfect voorbeeld van! Door het voedzame karakter van de muffin, maar vooral ook omdat het past bij de smaak en beleving van ouderen, is deze uitermate geschikt voor hen. Hiermee kunnen zorgprofessionals en mantelzorgers een nieuwe optie bieden in de ouderenzorg om ondervoeding tegen te gaan. 

De muffin op de kaart

In onder andere het Radboud UMC staat de muffin nu dagelijks op het menu. Studenten van Inholland hebben hier hard aan gewerkt met het bedrijf Fabafull. Ook zijn studenten druk bezig extra eiwitrijke snackmomenten te implementeren in Tafeltje-Dekje-achtige services. Dat laatste doen zij samen met We Design Food en Vers aan Tafel.

De onderzoeksprojecten waarvan de muffin het resultaat is

Over PLINT Ondervoeding

Vanuit PLINT Ondervoeding, wat staat voor Preventief Leer- en InnovatieNetwerk Tegen Ondervoeding, zoeken we naar middelen om thuiswonende ouderen met risico op ondervoeding te helpen door op verschillende manieren aandacht te besteden aan de preventie van ondervoeding. Dat doen we door te werken aan de bewustwording rondom ondervoeding onder zorgprofessionals, ouderen en hun netwerk. En door te werken aan innovatieve product- en conceptontwikkeling van voedingsproducten.

Waarom? Ondervoeding is een onderschat probleem dat bij een verslechterende gezondheid zorgt voor minder of soms zelfs geen herstel. Ondervoede ouderen liggen gemiddeld langer in het ziekenhuis, waardoor zorgkosten stijgen. Van de thuiswonende ouderen is 12% ondervoed. Van de ouderen die gebruikmaken van thuiszorg is dat zelfs 35%. Dat percentage kan mogelijk verlagen als zorgprofessionals in de wijk beter in staat worden gesteld ondervoeding te voorkomen met de juiste producten en bewustzijn.

Meer weten over dit project?

Over Bean me up!

Vanuit Bean me up! zoeken we naar de beste (proces)technologie en toepassingsmogelijkheden voor de veldboonketen. De veldboon is een interessant gewas, omdat het zeer eiwitrijk is. Daarmee is het niet alleen een goede vervanger voor dierlijke eiwitbronnen in de huidige eiwittransitie naar plantaardig eten, maar draagt het ook bij aan de verduurzaming van landbouw. De veldboon kan namelijk duurzaam, lokaal en biologisch geteeld worden. Kortom: een perfecte vervanger voor importsoja.

Los van de uitdagingen in de juiste manier van verbouwen, financiering en techniek, is het ook nodig om met een goede keten aan partners voor lekkere eindproducten te zorgen. Diverse veldboonproducten worden al smaakvol gerealiseerd, zoals bakkerswaren en zuivelvervangers. En deze muffin is één van die succesvolle eindproducten!

Meer weten over dit project?

Samenwerkingspartners

Feike van der Leij
Feike van der Leij
Feike van der Leij
lector
Lectoraat
Telefoon
E-mail

Wil je samenwerken of heb je vragen?

Wil je meer weten over de gezonde muffin of een van de onderzoeksprojecten? Of wil je samenwerken? Neem dan contact op met Feike van der Leij.

Stuur een mail