Biotoetsen voor de teelt van weerbare gewassen

Lectoraat
Green Biotechnology
Duur
januari 2019 t/m februari 2022
Locatie
Amsterdam
Contact
Nelleke Kreike

Het doel van Biotoetsen voor de teelt van weerbare gewassen

Voor de ontwikkeling van weerbare gewassen is het van belang dat er een onderscheid gemaakt kan worden tussen planten die vatbaar of resistent zijn tegen bepaalde ziekteverwekkers (pathogenen). Dat kan met een biotoets of ziektetoets. Helaas zijn er niet voor alle gewas-pathogeen interacties specialistische biotoetsen beschikbaar.

In dit project gaan we voor verschillende siergewassen biotoetsen ontwikkelen voor de pathogenen: botrytis, fusarium en thrips.

Hoe pakt Inholland dit onderzoek aan?

Lector Green Biotechnology, Nelleke Kreike, is samen met docent/onderzoeker Frank van de Helm en zijn studenten van de opleiding Teelt & Agribussines gestart met het onderzoek naar de ontwikkeling van betrouwbare biotoetsen voor diverse siergewassen.

Dit onderzoek voor Next Level Sierteelt duurt 3 jaar en is gefinancierd vanuit een POP3 subsidie. Het onderzoek is gestart in januari 2019.

Wat is het belang voor het onderwijs?

Studenten van de opleiding Teelt & Agribussines helpen tijdens hun module gewasbescherming met de opzet, uitvoer en analyse van de biotoetsen.

Daarnaast gaan de medewerkers van deelnemende veredelingsbedrijven de post-HBO cursus Novel Breeding Tools van Inholland Academy volgen. Lector Green Biotechnology Nelleke Kreike en docent/onderzoeker Paulus den Hollander (Groene Biotechnologie) zijn de docenten.

Hoe wordt het werkveld betrokken?

Dit onderzoek is opgezet binnen de Amsterdam Green Campus, als samenwerking tussen UvA, Inholland en de veredelingsbedrijven Royal van Santen, Evanthia, De Ruiter Innovations, Zonnebloem en Kolster.

Wat zijn de (verwachte) resultaten?

Over 3 jaar hebben we nieuwe biotoetsen ontwikkeld voor de pathogenen botrytis, fusarium en thrips voor diverse siergewassen.

Hogeschool Inholland werkt samen met:

Werk samen met Nelleke

Kom in contact en stel je vragen

Telefoon
+ (31) 621 115 471