Food Commerce & Technology voltijd

"Verdiep je goed in een opleiding voordat je kiest, zodat je niet voor verrassingen komt te staan."

Docent Karin Renaud

Sinds 1 januari 2003 geef ik les aan studenten in alle jaarlagen van de voltijdopleiding Food, Commerce en Technology in Delft. De vakken die ik geef zijn productontwikkeling, proceskunde, bakkerijtechnologie en wijntechnologie. Zelf heb ik Voedingsmiddelentechnologie gestudeerd.

Voor ik docent werd bij Inholland heb ik verschillende andere functies gehad. Zo was ik productontwikkelaar in de bakkerijgrondstoffen. Ik ontwikkelde nieuwe recepten van cake en kapsel (de cake in taarten) en was op zoek naar nieuwe ingrediënten om een cake malser of groter te maken of een andere smaak mee te geven. Daarnaast ben ik medewerker in de proefbranderij van een koffiebranderij geweest. Hier moest ik een menging van koffiebonen branden en vervolgens bereiden, zodat de koffieproevers nieuwe melanges konden ontwikkelen en controleren of de kwaliteit goed was.

Naast mijn docentschap bij Inholland geef ik ook wijncursussen in de wijnzaak van mijn man, iets wat ik ook bij Inholland voor de studenten doe. We hebben ook een sensorische ruimte in Delft, waar we ook veel andere producten proeven. De studenten zetten dan een test op, waar andere studenten kunnen komen proeven.

Tijdens het lesgeven maak ik veel gebruik van mijn ervaringen uit het werkveld. Daardoor kan ik goede voorbeelden geven en weet ik hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Dus de dingen waar studenten tegenaan zullen lopen als ze gaan stage lopen of werken.
Behalve docent ben ik ook studieloopbaanbegeleider en samen met een collega ben ik verantwoordelijk voor nieuwe ontwikkelingen van de opleiding Food, Commerce en Technology. De opleiding bestaat nu twee jaar in deze vorm. We hebben, gericht op voeding, nu een marketingafstudeerrichting (Waar zit het gat in de markt?) en een technologierichting (meer gericht op het ontwikkelen van producten).

Studenten die deze opleiding kiezen, vinden het leuk om iets met voeding te doen. Technologiestudenten hebben vaak N&G of N&T in hun vooropleiding gedaan. Sommigen vinden scheikunde het leukst, maar willen juist meer weten van de toepassing ervan op voeding. Marketingstudenten zijn vaak wat mondiger en vinden het leuk om na te denken over wat de klant wil en hoe een nieuw product op de markt gezet kan worden. Zij hebben vaak E&M in hun vooropleiding. Beide profielen komen trouwens in aanmerking voor beide afstudeerrichtingen, omdat we in het eerste jaar van alle vakken een basis geven.

De mogelijkheden voor persoonlijk contact tussen student en docent zijn erg goed geregeld omdat wij een kleine opleiding hebben. Er zijn tussen de 20 en 30 eerstejaars die na jaar 1 dus een afstudeerrichting kiezen, waardoor de groep in tweeën wordt gesplitst. De docenten kennen de studenten bij naam en de studenten weten de docenten te vinden. Iedereen kent elkaar en daarom dus erg gezellig in Delft.

Afgestudeerden van deze opleiding komen vaak bij voedselproducerende bedrijven terecht zoals Unilever, Verkade of Nutricia, maar ook bij kleinere bedrijven als een koekjesfabriek of chocoladeproducent. De marketeers kunnen ook bij handelsbedrijven terecht komen.

Mijn tip voor aankomende studenten: verdiep je goed in een opleiding voordat je kiest, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Ga naar de open dag en proef de sfeer. Vraag ook wat je niet met de opleiding kunt. Wij zijn bijvoorbeeld geen opleiding Voeding & Diëtetiek, je wordt bij ons geen diëtist. Het gaat om de producerende en verkopende kant van voeding.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228