Food Commerce & Technology voltijd

Een vliegende start als ondernemer in de foodbranche met je eigen startup

Minor: Ondernemen in Food

In de minor ‘Ondernemen in Food’ werk je gedurende 20 weken in studentgroepen aan jullie eigen startup. Daarnaast vergroot je je kennis over voeding door het volgens van diverse vakken en modules over voeding en voedingstechnologie. Deze veelzijdige minor is gericht op studenten die hun skills op het gebied van ondernemen willen ontwikkelen, die meer willen weten over de foodbranche en die het leuk vinden om in verschillende multidisciplinaire projectteams te werken. In deze minor wordt veel aandacht besteed aan reflectie en persoonlijk leiderschap.

Praktische informatie

Ingangseisen:

De minor kan gevolgd worden in het 3e of 4e studiejaar van de Hbo-opleiding.

Ingangseisen zijn: Hbo propedeuse behaald en minimaal 40 punten behaald van het 2e jaar. Eén afgeronde stage is een pré.

Om deel te mogen nemen aan de minor dient een motivatiebrief in de vorm van een sollicitatiebrief geschreven te worden. Uiteraard kan in deze motivatiebrief ook een voorkeur worden uitgesproken voor bepaalde foodproducten en/of functies binnen de projectgroep. Deze brief en een (online) selectiegesprek maken deel uit van de toelatingsprocedure.

Binnen deze minor ‘Ondernemen in Food’ is ruimte voor max. 10 studenten van buiten de opleiding FCT.

Toetsing:

De verdeling van EC is als volgt:

  • Begin je eigen Startup 15EC
  • Food gerelateerde vakken 15EC

Toetsing vindt plaats op verschillende onderdelen, in de vorm van o.a. pitches, presentaties, schriftelijke toetsing en verslaglegging. Voor diverse onderdelen van het lesprogramma is een aanwezigheidsplicht vastgelegd.

Begin je eigen Startup

In de minor ‘Ondernemen in Food’ ga je met een groep van 5-7 studenten van verschillende opleidingen aan de slag en werk je in 20 weken aan jullie eigen startup. Uniek aan deze minor is dat je aan de slag gaan met een reeds eerder uitgewerkt idee dat al getoetst is op haalbaarheid. Hierdoor maak je met jouw projectgroep een vliegende start en is het mogelijk om in 20 weken echt een product op de markt te brengen. Andere ondernemingen gingen je voor, zoals Bonborange, Saucijs Unique

Voorafgaand aan deze minor hebben studenten van de (Nederlandstalige) opleiding Food Commerce & Technology (FCT) een idee uitgewerkt en getoetst op haalbaarheid. Daardoor kan de minor-groep een vliegende start maken bij het beginnen van hun startup en is snel resultaat zichtbaar. De startup wordt door experts uit het werkveld begeleid en gecoacht. Daarnaast kunnen de studenten diverse gastcolleges bijwonen en kan men beschikken over een KvK nummer, een zakelijke bankrekening en is er hulp bij o.a. webdesign.

Je werkt in een multidisciplinair team, met studenten van verschillende opleidingen. Afhankelijk van je expertise krijg je een rol/functie binnen de startup. Studenten van de opleiding FCT zullen meer food gerelateerde verantwoordelijkheden krijgen in bijv. kwaliteitsbeheer, marketing of productontwikkeling. Andere studenten zullen verantwoordelijk zijn voor bijv. sales of finance. Ook stelt de groep iemand aan als algemeen directeur. Om deze minor te kunnen volgen is voorkennis van de foodsector niet noodzakelijk omdat je vanuit jouw eigen expertise een bijdrage gaat leveren aan jullie bedrijf.

De meest aansprekende startups kunnen worden aangedragen voor (landelijke) prijsvragen.

Vergroot je kennis over voeding en voedingstechnologie

In de minor ‘Ondernemen in Food’ volg je diverse modules en vakken over voeding en voedingstechnologie. Voorkennis over food is niet vereist, je leert tijdens de minor over diverse aspecten die belangrijk zijn in de foodbranche. Zo leer je over product- en conceptinnovatie, kwaliteitszorg en -beheersing, sensorisch testen en procestechniek. De lessen worden gegeven als (gast)colleges, workshops en practica productbereiding. De interessante en bruikbare (praktische) kennis die je opdoet kan je direct gebruiken bij het opzetten van je startup. Na het volgen van deze modules heb je kennis over voedingsleer, voedselbereiding (practicum), het opzetten en uitvoeren van sensorische testen, gezondheid, duurzaamheid, kwaliteitszorg en food engineering.

Extra erkend diploma halen?
Er is een mogelijkheid om het diploma Sensorisch Onderzoeker A (NIMA/MOA) te behalen (tegen bijbetaling van examenkosten). De cursus omvat de basiskennis voor een sensorisch onderzoeker op mbo-/hbo-niveau. Dit diploma is bestemd voor mensen die (meer) theoretische kennis willen opdoen en dat bekroond willen zien met het erkende NIMA-MOA diploma Sensorisch onderzoeker A.

Meer informatie

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228