Studiekeuzecheck (SKC)

Na je inschrijving word je uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck (SKC). Deze is verplicht om aan je (voltijd)opleiding te kunnen beginnen. Als je je voor 1 mei hebt ingeschreven, geeft de uitkomst je een advies. Heb je dit ná 1 mei gedaan, dan is de uitkomst bindend.

Veelgestelde vragen

Wat is de Inholland Studiekeuzecheck?

De Studiekeuzecheck betekent bij ons dat je voor de start van de studie kennismaakt met onze hogeschool en ons onderwijs. Je krijgt door de Studiekeuzecheck een realistisch beeld van de studie, zodat je zelf kunt vaststellen of de opleiding echt bij je past. Je start eerst thuis met een online vragenlijst. De vragenlijst wordt op een later moment gevolgd door een aanvullende SKC activiteit. Dit kan een online of fysieke bijeenkomst en/of een persoonlijk gesprek met de opleiding zijn. Na het maken van de vragenlijst ontvang je informatie over dit vervolgproces Jouw Studiekeuzecheck advies krijg je tijdens jouw activiteit te horen en ontvang je binnen twee weken ook per e-mail.

Wat is het doel van de Studiekeuzecheck?

Veel studenten vallen uit in het eerste jaar. Daar zijn verschillende redenen voor, maar een reden die vaak voorkomt is een verkeerde studiekeuze. Om een verkeerde studiekeuze te voorkomen bieden hogescholen een Studiekeuzecheck aan.

Met de Studiekeuzecheck kun je nog één keer checken of de opleiding echt bij jou past. De Studiekeuzecheck maakt duidelijk wat de opleiding inhoudt en voor welk beroep je wordt opgeleid. Je krijgt inzicht in wat de opleiding van jou vraagt om je studie succesvol af te kunnen volgen. Je onderzoekt dus tijdens de Studiekeuzecheck hoe goed de match tussen jou en de opleiding is.

Wat is het verschil tussen de Studiekeuzecheck en een studiekeuzetest?

Met een studiekeuzetest kun je je oriënteren op verschillende opleidingen. Pas nadat je je voor de opleiding hebt aangemeld in Studielink, ontvang je vanuit de Centrale Studentenadministratie per e-mail meer informatie over jouw Studiekeuzecheck en jouw persoonlijke Studiekeuzecheckpagina in Selfservice. De Studiekeuzecheck helpt je te bepalen of de opleiding die je hebt gekozen echt bij je past.

Is de Studiekeuzecheck verplicht?

Ja, voor de meeste voltijd bacheloropleidingen en associate degree-opleidingen moet je deelnemen aan een Studiekeuzecheck, ook als je al in het hoger onderwijs studeert, maar wisselt van opleiding. Uitgezonderd zijn:

  • opleidingen met een toelatingsonderzoek/selectie op basis van aanvullende eisen: Muziek;
  • opleidingen met een fixus: Mondzorgkunde en Verloskunde;
  • studenten die de betreffende propedeutische fase of het eerste jaar van het associate degree-opleiding bij Hogeschool Inholland hebben afgerond of daarvoor door de examencommissie zijn vrijgesteld.

Als deelnemen niet verplicht is, is het vaak wel mogelijk vrijwillig mee te doen. Je beslist dan zelf of je in geval van een negatief advies toch je inschrijving doorzet.

Voor wie is de Studiekeuzecheck niet?

De Studiekeuzecheck is vaak niet verplicht als je je hebt aangemeld voor een:

  • deeltijd of duale opleiding (m.u.v. Pabo, Tuinbouw en Agribusiness);
  • masteropleiding;
  • opleiding met een selectieprocedure of numerus fixus (hiervoor geldt een andere procedure)

Ik doe aan topsport, hoe kan ik dat met mijn studie bij Inholland combineren?

Hogeschool Inholland biedt topsporters de gelegenheid om studie en topsport te combineren. Het speciale topsportbeleid van Hogeschool Inholland maakt het mogelijk om een topsportcarrière te combineren met een hbo-opleiding. Om in aanmerking te komen voor deze faciliteiten moeten studenten de topsportstatus hebben of een erkend topsporter zijn.

Elke locatie van Hogeschool Inholland heeft een studentendecaan waar je terecht kunt voor meer informatie over studeren in combinatie met het uitoefenen van topsport.

Staat de info die je zoekt hier niet bij?

Vraag het ons direct!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228