Fiscale voordelen scholing

laden

Volgt u een cursus of opleiding voor uw (toekomstige) beroep? Dan mag u de uitgaven hiervoor onder bepaalde voorwaarden aftrekken. Ook werkgevers behalen fiscaal voordeel voor scholing die zij vergoeden voor hun medewerkers.

Particulieren

De overheid stimuleert scholing. Daarom mag u studiekosten aftrekken als persoonsgebonden aftrek. Hierbij gelden de volgende voorwaarden:

  • U betaalt zelf de kosten voor uw studie, of betaalt zelf een deel van de studie
  • De cursus of opleiding is gericht op uw beroep of toekomstige beroep
  • Er is sprake van een leertraject. Hierbij doet u kennis op onder begeleiding of toezicht
  • De uitgaven (min eventuele vergoedingen) zijn hoger dan de drempel van € 250,-
  • Het bedrag dat u mag aftrekken als studiekosten en andere scholingsuitgaven na vermindering van de drempel, is maximaal € 15.000,-. Er geldt geen maximaal bedrag of een hoger maximaal bedrag in bepaalde situaties zie Belastingdienst.nl.

Als u voor uw studiekosten of andere scholingsuitgaven een vergoeding krijgt, bijvoorbeeld een vergoeding van uw werkgever, moet u deze vergoeding eerst van uw uitgaven aftrekken voordat u het aftrekbedrag berekent. De volgende kosten mag u meetellen:

  • Cursusgeld
  • Kosten voor studieboeken of vakliteratuur

Neem voor een advies op maat contact op met uw belastingadviseur of zie Belastingdienst.nl.

Fiscale aftrekmogelijkheden voor maatwerktrajecten

Werkgevers en ondernemers kunnen scholingskosten als bedrijfskosten in mindering brengen op de winst. Neem voor een advies op maat contact op met uw belastingadviseur of zie Belastingdienst.nl.

Inholland Academy is niet aansprakelijk voor de inhoud van uw belastingaangifte en verwijst u voor een advies op maat door naar uw belastingadviseur of zie Belastingdienst.nl.