Fiscale voordelen scholing

laden

Volg jij een cursus of opleiding voor jouw (toekomstige) beroep? Dan mag je de uitgaven hiervoor onder bepaalde voorwaarden aftrekken. Ook werkgevers behalen fiscaal voordeel voor scholing die zij vergoeden voor hun medewerkers.

Particulieren

De overheid stimuleert scholing. Daarom mag je studiekosten aftrekken als persoonsgebonden aftrek. Hierbij gelden de volgende voorwaarden:

  • Je betaalt zelf de kosten voor je studie, of betaalt zelf een deel van de studie
  • De cursus of opleiding is gericht op jouw beroep of toekomstige beroep
  • Er is sprake van een leertraject. Hierbij doe je kennis op onder begeleiding of toezicht
  • De uitgaven (min eventuele vergoedingen) zijn hoger dan de drempel van € 250,-
  • Het bedrag dat je mag aftrekken als studiekosten en andere scholingsuitgaven na vermindering van de drempel, is maximaal € 15.000,-. Er geldt geen maximaal bedrag of een hoger maximaal bedrag in bepaalde situaties zie Belastingdienst.nl.

Als je voor je studiekosten of andere scholingsuitgaven een vergoeding krijgt, bijvoorbeeld een vergoeding van jouw werkgever, moet je deze vergoeding eerst van je uitgaven aftrekken voordat je het aftrekbedrag berekent. De volgende kosten mag je meetellen:

  • Cursusgeld
  • Kosten voor studieboeken of vakliteratuur

Neem voor een advies op maat contact op met je belastingadviseur of zie Belastingdienst.nl.

Fiscale aftrekmogelijkheden voor maatwerktrajecten

Werkgevers en ondernemers kunnen scholingskosten als bedrijfskosten in mindering brengen op de winst. Neem voor een advies op maat contact op met je belastingadviseur of zie Belastingdienst.nl.

Inholland Academy is niet aansprakelijk voor de inhoud van jouw belastingaangifte en verwijst je voor een advies op maat door naar je belastingadviseur of zie Belastingdienst.nl.

Inschrijven