Veelgestelde vragen

Wat is een budgetcoach?

Een budgetcoach helpt mensen grip te krijgen op hun persoonlijke financiën. Hij of zij creëert overzicht in iemands inkomsten en uitgaven. Een budgetcoach adviseert bij het maken van de juiste financiële keuzes en helpt te voorkomen dat iemand in de financiële problemen of schulden terechtkomt.

Wat zijn de taken van een budgetcoach?

Als budgetcoach stel je samen met de persoon die je helpt een budgetplan op. Inkomsten en uitgaven worden in beeld gebracht en als budgetcoach help je beide zaken weer in balans te brengen. Hiervoor is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van actuele wet- en regelgeving op het gebied van o.a. belastingen en sociale zekerheid en over goede communicatieve vaardigheden beschikt. Je helpt bij de uitvoering van het budgetplan en stuurt bij waar nodig. 

Wat is het doel van een budgetcoach?

Nadat mensen hun financiële huishouding op orde hebben gekregen, is jouw doel als budgetcoach dat zij hier voortaan zelfstandig op een goede manier mee om kunnen gaan. 

Welke vaardigheden heb je nodig als budgetcoach?

Als budgetcoach heb je een combinatie van sociale, financiële en organisatorische vaardigheden nodig om mensen effectief te begeleiden bij het op orde krijgen van hun financiën. Hieronder een overzicht van de belangrijkste vaardigheden:

  • Financieel inzicht: je moet goed begrijpen hoe huishoudfinanciën werken (zoals inkomsten, uitgaven, schulden, toeslagen, belastingen).
  • Kennis van wet- en regelgeving: denk aan sociale voorzieningen, schuldhulpverlening, beslagvrije voet en budgetbeheer.
  • Analytisch vermogen: je moet snel kunnen zien waar het financieel knelt en welke stappen nodig zijn.
  • Empathie en inlevingsvermogen: je werkt met mensen die vaak in stressvolle of kwetsbare situaties zitten.
  • Motiverende gespreksvoering: om gedragsverandering op gang te brengen zonder te oordelen.
  • Duidelijke uitleg kunnen geven: financiële onderwerpen begrijpelijk maken voor mensen met verschillende achtergronden en niveaus.
  • Plannen en structureren: helpen bij het opzetten van een overzichtelijke administratie.
  • Doelgericht werken: concrete stappenplannen maken om schulden af te lossen of spaardoelen te halen.
  • Signaleren en doorverwijzen: weten wanneer je moet doorverwijzen naar een schuldhulpverlener, maatschappelijk werker of andere professional.

Hoe kun je budgetcoach worden?

Een geschikte opleiding om jezelf te ontwikkelen tot budgetcoach is de post-hbo opleiding Budgetcoaching van Inholland Academy. Deze praktijkgerichte budgetcoach opleiding is bedoeld voor iedereen die de ambitie heeft als budgetcoach aan de slag te gaan. Je dient in het bezit te zijn van een hbo-diploma of op aantoonbaar hbo werk- en denkniveau te hebben. 

Voor wie is de opleiding Budgetcoaching bedoeld?

De opleiding Budgetcoaching is bestemd voor iedereen die de ambitie heeft als budgetcoach aan de slag te gaan. Je dient in het bezit te zijn van een hbo-diploma of op aantoonbaar hbo werk- en denkniveau te zitten. Om je hbo werk- en denkniveau te kunnen beoordelen, ontvangen wij graag jouw motivatie en CV.

Werk je nog niet in de sector? Dan adviseren wij sterk een praktijkplek of vrijwilligerswerk te zoeken. Dat maakt het makkelijker om de koppeling naar de beroepspraktijk te maken, is het eenvoudiger om praktijkopdrachten te maken, blijft de geleerde stof beter hangen en doe je werkervaring op. Zo bouw je snel een goed CV op.