Veelgestelde vragen

Aanvraag geschiktheidsassessment

De school vraagt bij ons een geschiktheidsassessment aan om vast te stellen:

  • of je in staat bent direct als leraar te functioneren;
  • in hoeverre je (mogelijk) al aan de eindkwalificaties voldoet en waar je je in het scholingstraject (verder) in moet bekwamen;
  • of je naar verwachting het traject binnen twee jaar succesvol kunt afronden. Mocht dit niet het geval zijn, dan hoeft dit niet per se te betekenen dat je ongeschikt bent om les te geven. Een van onze andere opleidingsvarianten past jou dan wellicht beter.

Er zijn twee startmomenten voor de scholing: in september en in februari. De deadline voor het aanmelden voor de  volgende assessmentprocedure voor de start in september 2024: uiterlijk vrijdag 26 april 2024 om 17.00 uur.

We hebben een alternatieve assessmentronde voor kandidaten die voor 1 juni de uitslag van het geschiktheidsassessment nodig hebben, bijvoorbeeld vanwege een opzegtermijn van 2 maanden of meer. Gelieve hiervoor contact op te nemen met het assessmentbureau zij-instroom.pabo@inholland.nl.

Proces

  1. Je zoekt zelf een basisschool die bereid is met jou het zij-instroomtraject aan te gaan. 
    Het schoolbestuur waar jij een overeenkomst mee kunt sluiten, meldt jou aan voor de assessmentprocedure via het aanmeldformulier.
    Vul het aanmeldformulier in
  2. De Inholland pabo nodigt je hierna uit voor een informatiebijeenkomst waarin we de assessmentprocedure en de opzet van de opleiding uitleggen.
  3. Je maakt de Landelijke reken- en wiskundetoets voor de pabo. De uitslag van de Reken- en wiskundetoets voor de pabo is doorslaggevend in onze  assessmentprocedure. Bij Inholland hanteren we de landelijke norm van 103 punten (van de 200).
  4. De pabo voert daarna met alle kandidaten een intakegesprek. Aan de hand van dit gesprek geeft de pabo advies of het zij-instroom het meest geschikte traject voor jou is.
  5. Bij een positief advies vervolg je de assessmentprocedure. Het assessment bestaat uit twee dagdelen. Het eerste dagdeel vindt plaats op de pabo. Je maakt dan een aantal schriftelijke simulatie-opdrachten en je hebt een criteriumgericht interview met twee assessoren. Een week later geef je een proefles op jouw basisschool, die door de twee assessoren wordt bijgewoond.
  6. Als je na het geschiktheidsassessment geschikt bent bevonden, dan krijg je de geschiktheidsverklaring en kan jouw werkgever/school jou in dienst nemen.

Schoolbesturen met overeenkomst

Met onderstaande schoolbesturen hebben wij een overeenkomst voor het (S)V(B)O-traject. Je kunt met hen contact opnemen voor de mogelijkheden.

De Landelijke reken- en wiskundetoets voor de pabo halen

De uitslag van de Landelijke reken- en wiskundetoets voor de pabo is doorslaggevend in onze assessmentprocedure. Inholland hanteert het landelijke gemiddelde van 103 punten (van de 200). De Landelijke Reken- en wiskundetoets voor de pabo moet dus met 103 punten of meer worden gehaald om de assessmentprocedure zij-instroom te kunnen vervolgen.

Wanneer je bij de eerste kans een score tussen 70 en 102 punten behaalt, krijg je binnen de assessmentprocedure een herkansing. Bij een score onder de 70 wordt de procedure stopgezet en kun je de Landelijke reken- en wiskundetoets voor de pabo niet herkansen.