Veelgestelde vragen

Rob van Anraad - Werkbegeleider en praktijkdocent

"Ik had eerst wel koudwatervrees. Hoeveel energie zou de begeleiding gaan kosten? Zou mij dat meer werkdruk opleveren? Maar ik heb gemerkt dat als je een goede match maakt, het juist veel druk wegneemt. Daarbij zijn de voorgesprekken en de proefplaatsing belangrijk. Je moet eerlijk uitspreken wat je zoekt – of juist niet – in een collega. Daarnaast heeft het werken bij ons in het lab randvoorwaarden; we werken immers met chemicaliën. Jobstap heeft daarom bij het maken van een match goed naar de achtergrond van mijn nieuwe collega gekeken. De proefperiode was er om aan elkaar te wennen en om van beide kanten verwachtingen uit te spreken. Ik heb er een fijne collega aan overgehouden. Door het gedegen voortraject weet ik wat ik wel en niet aan hem kan vragen. "

Annalee van Wijk - Manager Serviceorganisatie

"Mensen kunnen om uiteenlopende redenen een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Bij begeleiding naar een baan is dan ook altijd een traject op maat nodig. Dit kost wel tijd, energie en inlevingsvermogen van de teamleider. Met name aan het begin van het traject. Tip: zorg voor een zorgvuldige screening. Kijk goed of de kandidaat zich de werkzaamheden kan aanleren en of er een klik is met de werkvloerbegeleider. Je kunt beter tijdens de proefplaatsing afscheid van elkaar nemen, dan dat er tijdens het werk problemen ontstaan. Ik heb 8 plaatsingen gedaan binnen de catering, schoonmaak en gebouwbeheer. Daarvan zijn er 5 succesvol. Die collega’s zijn helemaal opgenomen binnen hun team. Zozeer zelfs dat directe collega’s nog weleens vergeten dat ze niet alles aan hun collega kunnen overlaten!" 

Yvonne Stolk - Teamleider Facilitaire Services

"We staan als Inholland Serviceorganisatie achter het gedachtegoed van een inclusieve organisatie. Daarom wilden wij binnen ons facilitaire team een passende functie creëren. Ook binnen de catering en schoonmaak heb ik een aantal participatiemedewerkers onder mijn hoede. Om hun plaatsingen succesvol te laten verlopen, is een aantal dingen belangrijk. Denk van tevoren goed na over hoe je de coaching en ondersteuning inregelt. En dat houdt niet zomaar op na de inwerkperiode. Daarbij is het handig als je binnen je team meerdere collega’s de werkvloerbegeleidertraining laat volgen. Zij kunnen dan afwisselend de nieuwe collega in de dagelijkse praktijk begeleiden. Realiseer je dat het voor hen een extra en intensieve taak is, naast hun dagelijkse baan. Daar moeten ze zowel affiniteit als de juiste vaardigheden voor hebben. Wij hebben hiervoor echt een aantal kanjers in ons team! Het is ook belangrijk om een goede relatie op te bouwen met de jobcoach van Jobstap. Hij of zij kan je namelijk op alle vlakken goed ondersteunen. Bij het inrichten van de functie, bij het zoeken naar een passende kandidaat en bij het adviseren over de begeleiding. Doe het samen met de jobcoach én als team, dan is de kans op een succesvolle plaatsing en opname van de nieuwe collega in het team het grootst. "