Wat kost een studie en hoe kan je dit betalen?

Collegegeld

Als je een hbo-opleiding volgt betaal je jaarlijks collegegeld. Er zijn twee verschillende tarieven: wettelijke collegegeld en het instellingstarief.  Welk collegegeld je betaalt, is afhankelijk van o.a. de opleidingsvorm (voltijd, deeltijd, duaal), je nationaliteit en eerder behaalde diploma's.  De betaling van collegegeld regel je in Studielink

Wettelijk tarief

Heb je nog geen bachelor- of masterdiploma behaald in het Hoger Onderwijs en heb je een EU/EER-, Zwitserse of Surinaamse nationaliteit, dan betaal je het wettelijk tarief. Dit bedrag is vastgesteld door het ministerie. Voldoe je niet aan de voorwaarden voor het wettelijk collegegeld dan betaal je het instellingscollegegeld. De hoogte van het instellingscollegegeld vind je in de in- en uitschrijfregels.

  • Studiejaar 2020-2021 (start 1 februari 2021)
    Voltijd, duaal of master: € 1.250
    Deeltijd: € 1.045
  • Studiejaar 2021-2022 (start 1 september 2021)
    Voltijd, duaal of master: € 2.168
    Deeltijd: € 1.812

Studenten die nog niet eerder hebben gestudeerd aan een hogeschool of universiteit, betalen vanaf studiejaar 2021-2022 € 1.084 voor het eerste collegejaar (in plaats van € 2.168). Bekijk op Rijksoverheid.nl of je aan de voorwaarden voldoet.

Bekijk het overzicht collegegelden 2020-2021
Bekijk het overzicht collegegelden 2021-2022

Verlaging collegegeld 2021-2022

In verband met de aangekondigde verlaging van de collegegeldtarieven voor studiejaar 2021-2022 kunnen de tarieven zoals ze nu staan aangegeven, nog worden gewijzigd. Zodra de kaders en de uitwerking van deze wijziging definitief zijn, passen wij de tarieven aan. Deze, door het ministerie aangekondigde verlaging, is om studenten tegemoet te komen tijdens de coronapandemie.

Collegegeld berekenen?

Wil je precies weten hoeveel collegegeld je aankomend schooljaar gaat betalen? Onze digitale assistent Holly helpt je hierbij aan de hand van een aantal vragen. Je vindt haar onderaan deze pagina bij 'Bepaal je collegegeld'.

Hoe betaal je?

De betaling van je collegegeld regel je via Studielink met een digitale machtiging. Bij het afgeven van de machtiging geef je jouw betaalgegevens op in Studielink. Vervolgens kun jij, of degene die het collegegeld voor je betaalt, direct de machtiging bevestigen.

Incasso 2020-2021

Betaal je collegegeld in termijnen of in één keer.

Bekijk de mogelijkheden

Wijzigingen

Soms heb je recht op restitutie wanneer je je inschrijving wijzigt of annuleert.

Lees meer

Voorwaarden

In het kort de officiële voorwaarden voor digitaal machtigen.

Lees  meer

Heb je vragen?

We helpen je graag verder!