De Studiekeuzecheck is een belangrijk onderdeel van je inschrijving.

Studiekeuzecheck bij Hogeschool Inholland

Als je gaat studeren bij een Nederlandse hogeschool of universiteit krijg je te maken met de Studiekeuzecheck (SKC). Deze check is onderdeel van je aanmelding en geeft je inzicht of de gekozen opleiding écht bij je past. Bij Inholland is de Studiekeuzecheck (SKC) bij de meeste opleidingen een verplicht onderdeel van jouw aanmelding. Deze is zo ingericht dat jij een goed beeld krijgt van wat er van jou verwacht wordt in de opleiding en krijgt de opleiding een beeld van jou. Je studeert dan straks met meer plezier én vergroot de kans dat je de opleiding met succes afrondt.

De Studiekeuzecheck (SKC) bestaat uit de volgende onderdelen: 

  1. Online vragenlijst
    Alle opleidingen vragen je een online vragenlijst in te vullen. In de vragenlijst kan gevraagd worden naar je huidige studiesituatie, welke studiekeuze-activiteiten je gedaan hebt, je motivatie en capaciteiten.
  2. De Studiekeuzecheck (SKC)
    Als je de online vragenlijst hebt afgerond, ontvang je meer informatie over het vervolgproces. Dit kan betekenen dat je wordt uitgenodigd op school of online voor een persoonlijk gesprek.
  3. Studieadvies
    De Studiekeuzecheck wordt afgerond met een studieadvies voor het volgen van de opleiding. Het advies kan voor jou bindend zijn.

Bekijk wanneer een Studiekeuzecheck bindend is

Voor wie?

Je doet de Studiekeuzecheck (SKC) wanneer je bent aangemeld voor een bacheloropleiding of Associate degree. Voor de meeste opleidingen bij Inholland is de Studiekeuzecheck een verplicht onderdeel van jouw aanmelding. Nadat je je hebt aangemeld in Studielink, ontvang je van de Centrale Studentenadministratie een e-mail waarin wordt gemeld of de SKC voor jou verplicht is. Ook word je via deze e-mail verwezen naar jouw Selfservice. Hierin vind je alle informatie over de Studiekeuzecheck en de verschillende verplichte stappen die voor jou gelden.

Wil je in september starten?
Bekijk de opleidingen die een verplichte Studiekeuzecheck (SKC) hebben

Masters en opleidingen met numerus fixus / selectie
Masters en opleidingen met een numerus fixus of selectie hebben een eigen selectie- of toelatingsprocedure en zijn uitgezonderd van de Studiekeuzecheck.

Veelgestelde vragen

Vind het antwoord op jouw vraag in onze FAQ

*De Studiekeuzecheck is een voorwaarde om met je opleiding te beginnen en is ontwikkeld op verzoek van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De check is onderdeel van de onderwijswet die per 1 september 2013 van kracht is.

Numerus fixus

Goed om te weten: Opleidingen met een numerus fixus hanteren andere aanmelddata en hebben een eigen procedure.

Heb je vragen?

We helpen je graag verder!