De Studiekeuzecheck is een belangrijk onderdeel van je inschrijving.

Studiekeuzecheck

Als je gaat studeren bij een Nederlandse hogeschool of universiteit krijg je te maken met de Studiekeuzecheck. Deze check is onderdeel van je aanmelding en laat je ervaren of de gekozen opleiding écht bij je past. Bij Inholland is de Studiekeuzecheck bij de meeste opleidingen een verplicht onderdeel van jouw aanmelding. Deze is zo ingericht dat jij een goed beeld krijgt van de opleiding en de opleiding een beeld van jou. Je studeert dan straks met meer plezier én vergroot de kans dat je de opleiding met succes afrondt.

De Studiekeuzecheck bestaat uit de volgende onderdelen: 

 1. Online vragenlijst
  Alle opleidingen vragen je, voorafgaand aan een bijeenkomst op de hogeschool, een online vragenlijst in te vullen. In de vragenlijst kan gevraagd worden naar je huidige studiesituatie, welke studiekeuze-activiteiten je gedaan hebt, je motivatie en capaciteiten.
 2. Huiswerkopdracht
  Voor een aantal opleidingen geldt dat je, naast de online vragenlijst, vooraf ook een huiswerkopdracht maakt.
 3. Bijeenkomst en/of persoonlijk gesprek
  De bijeenkomst bij Inholland bestaat uit minimaal één dagdeel waarin je bijvoorbeeld een proefles volgt of aan de slag gaat met een praktijkopdracht en waar je kennis maakt met studenten en docenten, tijdens deze bijeenkomst kan er ook een persoonlijk gesprek plaatsvinden. Ook kan het zijn dat jouw Studiekeuzecheck alleen bestaat uit een persoonlijk gesprek, hierin zal dan ingegaan worden op het resultaat van jouw online vragenlijst en de eventuele huiswerkopdracht. De precieze invulling vind je op de opleidingspagina onder het kopje Toelating. 
 4. Studieadvies 
  Studiekeuzecheck wordt afgerond met een studieadvies voor het volgen van de opleiding.

Voor wie?

Je doet de Studiekeuzecheck wanneer je bent aangemeld voor een bacheloropleiding of Associate degree. Voor de meeste opleidingen bij Inholland is de Studiekeuzecheck een verplicht onderdeel van jouw aanmelding. Nadat je je hebt aangemeld in Studielink, ontvang je van de Centrale Studentenadministratie een e-mail waarin wordt gemeld of de Studiekeuzecheck voor jou verplicht is. Ook word je via deze e-mail verwezen naar jouw Selfservice. Hierin vind je alle informatie over de Studiekeuzecheck en de verschillende verplichte stappen die voor jou gelden.

Wil je in februari starten?
Bekijk de opleidingen die een verplichte Studiekeuzecheck hebben

Wil je in september starten?
Bekijk de opleidingen die een verplichte Studiekeuzecheck hebben

Masters en opleidingen met numerus fixus / selectie
Masters en opleidingen met een numerus fixus of selectie hebben een eigen selectie- of toelatingsprocedure en zijn uitgezonderd van de Studiekeuzecheck.

Wanneer?

Let op: Opleidingen met een numerus fixus hanteren andere aanmelddata en hebben een eigen procedure.

Veelgestelde vragen

Vind het antwoord op jouw vraag in onze F.A.Q. (pdf)

*De Studiekeuzecheck is een voorwaarde om met je opleiding te beginnen en is ontwikkeld op verzoek van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De check is onderdeel van de onderwijswet die per 1 september 2013 van kracht is. Check hier alle SKC-regels.

Heb je vragen?

We helpen je graag verder!