Haarlem,
30
november
2022
|
09:32
Europe/Amsterdam

Bevrijdingspop en Inholland Haarlem geven vervolg aan jarenlange succesvolle samenwerking

Bevrijdingspop en Hogeschool Inholland Haarlem hebben hun samenwerking verlengd. Studenten van Inholland leveren zo ook in 2023 op uiteenlopende manieren een bijdrage aan het oudste en grootste bevrijdingsfestival van Nederland. Dit gebeurt onder meer vanuit de opleidingen Creative Business, Tourism Management en het Conservatorium Haarlem. Dat de samenwerking van beide kanten goed bevalt, blijkt wel uit het feit dat dit het 15e jaar wordt waarin het festival en Hogeschool Inholland Haarlem samenwerken.

“We zijn ontzettend blij dat we onze samenwerking door kunnen zetten”, vertelt David Boer, bestuurslid relatiemanagement van Bevrijdingspop. “In Haarlem wordt Bevrijdingspop nog altijd door uitsluitend vrijwilligers georganiseerd. Dat is iets om trots op te zijn. Maar vrijwillig betekent niet vrijblijvend, we verwachten wel wat van de mensen die ons helpen. Datzelfde geldt voor de studenten: we leggen een paar uitdagingen bij ze neer waarmee ze ons echt verder kunnen helpen. Natuurlijk snappen we daarbij dat het gaat om studenten en dat zij nog moeten leren, maar de afgelopen jaren hebben wel bewezen dat ze absoluut meerwaarde hebben voor ons festival.”

Voorbeelden zijn het uitdenken en organiseren van een ‘home edition’ van Bevrijdingspop in coronatijd en het opzetten van een Vrijheidswandeling. Maar ook de programmering, artiestenbegeleiding en activiteiten op het zogenoemde ‘Plein van de Vrijheid’ komt voor rekening van studenten, in dit geval van de opleidingen Creative Business en Tourism Management. Het Conservatorium Haarlem zorgt op haar beurt voor bands en acts op het podium op dit Plein van de Vrijheid.

Yorick van Norden, als docent/coach verbonden aan het Inholland-Conservatorium, mocht in het verleden meerdere malen optreden op Bevrijdingspop. Ook toen hij zelf nog student aan het Conservatorium was. “Zo heb ik ervaren wat het betekent voor een jonge artiest om voor zo’n groot publiek op te treden. Dat is zo gaaf en geeft een enorme kick. Bovendien helpt het je in je ontwikkeling en dus in je verdere carrière. Super dat ook de volgende generatie de kans krijgt om die ervaring op te doen.”

Iets soortgelijks geldt voor de studenten van Creative Business en Tourism Management op hun eigen vakgebied, zo vertelt Bas van Spréw, domeindirecteur Creative Business. “Het is voor veel van hen hun eerste stap in de evenementen- en muziekindustrie. En dat op zo’n groot event, dat ook nog eens is geladen met de ‘inhoud’ van herdenken en vrijheid vieren. Het is een festival dat dicht bij hun eigen leefwereld staat en waar bovendien hele relevante vraagstukken voor hen worden neergelegd. En waar ze dus graag en gemotiveerd aan bij willen dragen.”

Voor komend jaar liggen de vraagstukken voor Creative Business onder meer op het gebied van de werving van vrijwilligers en het onderzoeken of Bevrijdingspop wel de juiste kanalen inzet om haar doelgroep te bereiken. Terwijl studenten Tourism Management de hospitality onder de loep nemen en onderzoeken of het mogelijk is om meer internationale bezoekers te trekken. Ook gaan zij aan de slag met het versterken van het multiculturele aspect van Bevrijdingspop. Tiffany Dehne, teamleider Tourism Management: “Bevrijdingspop is bij uitstek een festival waar je mensen van verschillende culturen bij elkaar kunt brengen. Onze studenten gaan aan de slag om te kijken hoe je dat stimuleert en hoe je mensen bereikt die nog niet zo bekend zijn met Bevrijdingspop en/of de achtergrond van 4 en 5 mei.”

Ik weet wat het betekent voor een jonge artiest om voor zo’n groot publiek op te treden. Dat is zo gaaf en geeft een enorme kick. Bovendien helpt het je in je ontwikkeling en dus in je verdere carrière.

Yorick van Norden, docent en coach van het Inholland-Conservatorium

Eén van de docenten zegt bij de feestelijke ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst dat studenten én docenten ervaren dat er een hele fijne ‘vibe’ ontstaat bij deze samenwerking. Al pratend ontstaan dan ook diverse nieuwe ideeën en mogelijkheden waarbij studenten, docenten en onderzoekers een rol kunnen spelen. David Boer: “Het is voor ons heel fijn dat dit, zoals dat dan heet, een multidisciplinaire samenwerking is – dus vanuit meerdere opleidingen en vakdisciplines. Daardoor kan Inholland Haarlem er op veel gebieden aan bijdragen dat we ook komend jaar weer een onvergetelijke editie van Bevrijdingspop neer mogen zetten.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.