Delft,
06
september
2019
|
12:21
Europe/Amsterdam

'Blijf jezelf uitdagen, daar leer je ontzettend veel van'

Jaaropening met professionals in de spotlights

Durven ondernemen, jezelf blijven uitdagen, aanpassen en proactief blijven, en het liefst op de plek waar de actie is. In een wereld die razendsnel verandert is het voor moderne professionals broodnodig om relevant te blijven. Dat vertelden afgestudeerden zelf donderdag tijdens de enerverende jaaropening van Hogeschool Inholland in Delft.

“Hier zijn Bas van Rossum, Oguz Dulkadir en Jolien Huberts!”, schalt het door de hal. De grote roltrap van Inholland Delft – voor de gelegenheid omgetoverd tot catwalk – komt in beweging en de Inholland-alumni ‘glijden’ richting podium, samen met vele anderen. Klaar om in de spotlights gezet te worden en klaar om de vragen van Jet de Ranitz te beantwoorden. Luid applaus dus!

Veel ambitie om er iets moois van te maken
De collegevoorzitter van Inholland legt uit dat het zeker geen gespreid bedje is waarin studenten vandaag de dag terechtkomen na hun opleiding. “Het is helemaal niet eenvoudig om je aan te passen aan een veranderende wereld. Maar ik ben een optimist. Ik zie enorme kansen. Mijn vertrouwen is gegrond, omdat ik zie dat onze studenten enorm veel ambitie hebben; zij willen dolgraag een bijdrage leveren aan een duurzame, gezonde en creatieve samenleving. Onze alumni maken het waar – ook nu al.”

‘Actief ervaring opdoen bij de mensen waar het om gaat’
Van de afgestudeerden wil ze graag weten hoe zij dat doen, relevant blijven in hun beroep. Bas van Rossum, afgestudeerd aan de opleiding Tourism Management en nu wereldjongerenleider én bestuurslid bij het Rode Kruis, spreekt uit ervaring: “Wij moeten ons aanpassen en proactief zijn. Dat gaat over veel meer dan alleen maar je studieboeken lezen of netjes op kantoor zijn. Je onderneemt, doet actief ervaring op. Je omringt je met mensen uit andere sectoren. En dat alles het liefst daar waar het gebeurt, zodat je zelf dingen ervaart. Als bestuur zijn wij daarom regelmatig op reis. Een grote humanitaire organisatie als het Rode Kruis bestuur je niet vanuit Genève, maar het liefst bij de mensen waarover het uiteindelijk gaat.”

‘Blijf jezelf uitdagen’
Ook voor Jolien Huberts, afgestudeerd aan de opleiding Bouwkunde en inmiddels architect, is stilstand achteruitgang. “Je moet kennis in de praktijk brengen”, zegt de mede-vormgever van het recent gerenoveerde Inholland Alkmaar. “Ga naar projecten toe, kijk wat collega’s allemaal (mee)maken en leer hiervan. Ook heel belangrijk is om je zelf te blijven uitdagen. Iets nieuws te doen wat buiten je comfortzone ligt. Daar leer je ontzettend veel van.”

Hoe omzeil je dat reptielenbrein?
Het zijn wijze lessen van onze alumni, die ook gelden voor het onderwijs zelf. Maar meebewegen met de razendsnelle ontwikkelingen is lang niet altijd eenvoudig. Het ‘hoe’ is dan de grote vraag. Want ons op verdediging ingestelde ‘reptielenbrein’ vindt verandering lang niet altijd even leuk, vertelt spreker en inspirator Arjen Banach. “Hoe we dat brein dan kunnen omzeilen? Maak de verandering niet te groot. Ga stapje voor stapje en zoek de verbinding met elkaar. En ga vooruit door te experimenteren en innoveren in kleine projecten die je daarna opschaalt. Met de studenten samen."

 

In de onderwijsvisie Inholland-professional wordt dit nader uitgewerkt in vier lijnen: focus op beroepsproducten, activerend onderwijs, leergemeenschappen, ondersteund door technologie. In gesprek met docent van het jaar Erik Hendriks en onderzoeksprijswinnares Jasmijn Holla blijkt dat dit goed past bij waar zij hun motivatie vinden. Jet: "De komende jaren gaan we er met zijn allen mee aan de slag, conform de Kwaliteitsafspraak 2019-2024. Als die wordt goedgekeurd, komt er geld om dit waar te maken. Ik zie vooral veel kansen en de wil om de uitdaging in het onderwijs aan te gaan en ons niet te laten overdonderen door de veranderingen om ons heen. En dat kunnen wij!”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.