Den Haag,
13
juni
2018
|
10:13
Europe/Amsterdam

Wij Inholland award - Onderzoek

Deze vier genomineerden maken kans!

Wij Inholland award - Onderzoek 2018

Op 27 juni, tijdens de Dag van het Onderzoek in Den Haag, wordt de Wij Inholland award in de categorie Onderzoek uitgereikt. De jury, bestaande uit Huug de Deugd (lid College van Bestuur), Robbert Gobbens (lector Gezondheid en welzijn van kwetsbare ouderen), Ineke van Halsema (kennisprofessional en directeur HRM bij De Haagse Hogeschool), Katrin Tazelaar (hoofd van Inholland Sustainable Solutions en het Research and Innovation Centre TOI) en Johannes van der Vos (senior beleidsadviseur onderzoek), maakt bekend wie van de genomineerde onderzoekers de prijs in ontvangst mag nemen. Nieuwsgierig naar de genomineerden? Hieronder stellen we ze kort, in alfabetische volgorde, voor:

Petra Boersma – positief contact met mensen met dementie
Een positieve manier van contact maken met mensen met dementie, vrolijk en met aandacht voor hun belevingswereld. “En met gebruik van theatrale, muzikale en poëtische communicatie. Dit prikkelt de mensen met dementie tot contact. Echt contact.” Zoals de zorgverlener die dagelijks de benen van een cliënt insmeert, complimenten geeft over zijn schaatsbenen en vervolgens met hem net-alsof door de woonkamer schaatst. “Het doet hem denken aan het zwieren vroeger op het ijs, samen met zijn vrouw. Een positieve herinnering. Die oprechte glimlach… zo mooi.” De methode is eenvoudig toe te passen tijdens de 24-uurszorg en helpt zorgverleners om het contact met mensen met dementie lichter te maken. “Een positief bijeffect was dat de training de zorgverleners stimuleerde tot een betere samenwerking. Belangrijk nu is om dergelijke persoonsgerichte communicatiemethoden in curricula van mbo- en hbo-onderwijs op te nemen.” Petra mag met recht trots zijn op haar onderzoek.

Philip Karré – de balans tussen geld verdienen en sociaal betrokken zijn
Sociaal ondernemerschap, sociale doelen bereiken met een commercieel bedrijf, het is een hype. “De verwachtingen van politiek en maatschappij zijn enorm. Maar tegelijkertijd weten we nog maar weinig over hoe het werkt en hoe sociaal ondernemers omgaan met de spanning tussen de sociale en de commerciële logica.” In het onderzoek van Philip staat sociaal ondernemerschap in de praktijk centraal. Er wordt gekeken naar de kansen en uitdagingen, en de rol van de gemeente als sociale partner hierin. “Dat levert nieuwe inzichten op, onder andere in de rol die sociaal ondernemers kunnen spelen in de aanpak van maatschappelijke vraagstukken. Ook levert het lessen op voor hoe de gemeenten zich daar op een productieve manier toe kan verhouden.” Vanzelfsprekend is Philip trots op zijn onderzoek maar: “De award geeft ook mooi aan wat er binnen Inholland aan onderzoek wordt gedaan. Die bandbreedte, mooi toch!”

Vera van Stokkom – de smaak van groenten
Vera was zelf vroeger een moeilijke eter. Later werd ze juist nieuwsgierig naar eten, specifieker: naar groenten. “Veel mensen eten onvoldoende groenten, terwijl het wel een belangrijk onderdeel is van een gezond voedingspatroon. Wat maakt dat men groenten wel of niet lekker vindt? Is dat smaak? Textuur? Ik ben, samen met studenten, vooral op zoek gegaan naar hoe groenten aan te passen zijn zodat ze wel als lekker worden ervaren.” Na het afronden van haar promotieonderzoek, eind dit jaar, wil ze verder. “Praktische en toepasbare productconcepten, nieuwe groentemomenten… er is nog zoveel te ontdekken. Ik wil vooral dat er iets mee gedaan wordt.” Of ze het een eer vindt dat ze is genomineerd? “Zeker! Of ik nu win of niet, ik vind het fantastisch dat ik op deze manier inzicht kan geven in mijn onderzoek en aandacht kan krijgen voor het onderwerp.”

Guido Walraven e.a. – jezelf worden en de wijk meenemen
In Rotterdam is een cultuurwerkplaats met een dubbele doelstelling. In eerste plaats gericht op de artistieke en persoonlijke ontwikkeling van jongeren en daarnaast op een constructieve bijdrage van de deelnemende jongeren aan hun wijk. “Vandaar de titel van het onderzoek: ‘jezelf worden en de wijk meenemen’.” Het bereik en effectiviteit van projecten cultuureducatie voor kinderen en jongeren is een bekend, taai probleem. Want wanneer heeft een dergelijk project impact? Aan welke voorwaarden moet je voldoen? “Wij hebben in Rotterdam als actieonderzoeker meegedraaid, als experts input geleverd en via kennisateliers een lerende werkwijze ingezet. Multidisciplinair, artistiek en wijkgericht.” De opdrachtgevers waren er blij mee en hebben de resultaten benut voor aanpassingen in de aanpak. Voor de rapportages, de checklist en de handreiking is ook landelijk ruime belangstelling en waardering. “Ook de nominatie voor de Wij Inholland award zie ik als waardering van het onderzoek. Ik ben er blij mee.”

Wij Inholland award - Onderzoek
Voor de Wij Inholland Award - Onderzoek 2018 komen onderzoeksprojecten in aanmerking die zijn uitgevoerd door een onderzoeker of onderzoeksteam in dienst van Inholland. Daarnaast hebben de projecten geresulteerd in een publicatie of ander tastbaar onderzoeksresultaat. De beoordelingscriteria zijn gebaseerd op het Inholland Onderwijskompas en het Brancheprotocol Kwaliteitszorg Onderzoek (BKO).

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.