Amsterdam,
27
november
2023
|
16:11
Europe/Amsterdam

DigiQuest: inspiratie voor digitale toekomst

Geslaagde eerste editie van internationaal event rondom AI en Blockchain

In het NEMO Science Museum Amsterdam verwonderen dagelijks duizenden bezoekers zich over toepassingen in wetenschap en techniek. Dé perfecte locatie dus voor DigiQuest, een grootschalig internationaal evenement, georganiseerd door Hogeschool Inholland in samenwerking met andere onderwijsinstellingen en partners. Ruim 200 studenten en scholieren kregen er van 15 tot 17 november een combinatie van theorie, inspiratie en praktische toepassingen voorgeschoteld van ontwikkelingen rondom Artificial Intelligence, Web3, Blockchain en het Internet of Things.

De digitale ontwikkelingen gaan razendsnel en veranderen onherroepelijk onze toekomst. Zo bieden ze kansen om werk efficiënter in te richten én om bij te dragen aan een schone, veilige en duurzame toekomst. Op DigiQuest kwamen die zaken bij elkaar: scholieren en studenten werden uitgedaagd om na te denken hoe ze digitale techniek in kunnen zetten bij het oplossen van grote sociaal-maatschappelijke uitdagingen in de samenleving.

Bereiken van Sustainable Development Goals 
Dat was onder meer terug te zien in de Internationale Blockchain Olympiade. Een jaarlijkse internationale design-competitie waarin studenten bedenken hoe Blockchain en Web3 kunnen bijdragen aan het bereiken van de Sustainable Development Goals. Hogeschool Inholland deed in 2020 voor het eerst mee aan deze competitie en wilde het event dit jaar graag zelf organiseren, uitgebreid met een groter, verdiepend programma rondom dezelfde thematiek. Daarmee vond de Olympiade niet alleen voor het eerst in Europa plaats, maar werd het bovendien onderdeel van de eerste editie van DigiQuest.

In het Museumcafé van NEMO presenteerden studenten van over de hele wereld hun ideeën. Zoals Rebecca, een student Computer Science & Software Engineering uit Mexico. “Duurzaamheid heeft niet altijd topprioriteit bij architecten”, aldus Rebecca. “En dat terwijl de bouwwereld verantwoordelijk is voor 37% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Daarom heb ik met mijn groep EcoTransform ontwikkeld, een programma waarin architecten hun ontwerp kunnen uploaden om het gevolg van duurzame keuzes, zoals gebruik van andere materialen of lokale leveranciers, inzichtelijk te maken. Hout is bijvoorbeeld een duurzaam materiaal, maar als het uit Brazilië naar Nederland moet komen, heeft het alsnog veel impact op de CO2-uitstoot en het klimaat.”

Het programma doet vervolgens diverse ontwerpvoorstellen en maakt daarbij meteen een kostenanalyse. “Het is ook gekoppeld aan lokale wetgeving, belastingvoordelen en subsidies. Verder zit er een stukje gamification in: je ziet welke architecten het ‘beste’ scoren op het gebied van duurzame toepassingen. Handig voor potentiële opdrachtgevers die dat belangrijk vinden.”

Geen hype en geen bedreiging
DigiQuest is niet alleen bedoeld voor scholieren en studenten met een technische opleiding. Juist ook studenten van andere opleidingen als Creative Business of Social Work konden veel inspiratie opdoen rondom de toepasbaarheid van digitale techniek binnen hun vakgebied. Zo gaf Gijs Besselink van iO Blended Design Agency een heldere, interactieve en praktijkgerichte presentatie over de razendsnelle ontwikkeling van Generatieve AI. Om dat te illustreren liet hij twee foto’s zien van een stukje limoentaart. De aanwezigen moesten raden welke foto echt was en welke AI-gegenereerd. Ongeveer een derde van het publiek had het mis en van de overige twee derde bekende sommige mensen dat ze een wilde gok hadden gedaan. Bij een voorbeeld van door AI gegenereerde handen was te zien hoeveel realististischer ze er nu uitzien ten opzichte van zes jaar geleden. Besselinks boodschap: AI is geen hype, maar een proces in ontwikkeling. En geen bedreiging, maar een toepassing die helpt om werk(processen) te optimaliseren. 

Design Thinking
Vier studenten van het ROC Flevoland in Almere kwamen ondertussen enthousiast uit de workshop ‘The AI Opener’. Hun presentatie was als beste uitgelicht. Het viertal kwam met het idee om AI in te zetten om beplanting in Amsterdam automatisch te onderhouden. “We hebben geleerd hoe je werkt met Design Thinking. Je leert zo echt strategisch te plannen in een team. Dat kunnen we ook toepassen in onze eigen opleiding.” Daarna verdween het viertal om nog even in NEMO te kijken, want ook dat was natuurlijk een buitenkansje. Hun docenten Ap en Channan keken het groepje met gepaste trots na. “Voor dit soort gemotiveerde studenten is deze dag echt iets fantastisch. Veel kennisverrijking, goed georganiseerd en mooi dat er is nagedacht over programmaonderdelen die aansluiten bij mbo-onderwijs.”

Ook voor Jouhar was DigiQuest dé gelegenheid om meer te weten te komen over AI en Blockchain. Jouhar kwam zeven jaar geleden uit Syrië naar Nederland en studeert inmiddels Applied Mathematics/Data Science bij Inholland Amsterdam. “Door de aandacht voor Bitcoin kreeg ik belangstelling voor Blockchain en heb ik daar zelf wat onderzoek naar gedaan. Net was ik bij een interessante paneldiscussie over de toekomst van Generatie Z en het onderwijs. En dankzij een presentatie heb ik nieuwe mogelijkheden ontdekt: je kunt AI zelfs inzetten om criminelen te identificeren of het waarheidsgehalte van beweringen van politici te checken. Data en wiskunde liggen aan de basis van Blockchain, dus dit event geeft mij richting voor mijn verdere studie en de ontwikkeling van mijn vakgebied.”

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Vera Habers
28
November
2023
Zo mooi hoe Inholland en Richard John hier een grote rol in hebben gespeeld!