Rotterdam,
07
november
2022
|
16:14
Europe/Amsterdam

Exposen: met een telefoon ben je vatbaar

Goed luisteren naar slachtoffers is belangrijk om exposen verminderen.

Exposen is het verspreiden van (seksueel getint) beeldmateriaal en gebeurt om iemand - vaak meisjes - reputatieschade toe te brengen. Zo’n vijftig professionals die in hun werk te maken hebben met jongeren - jongerenwerkers, studentdecanen en ggz-medewerkers – waren 3 november bij de kennissessie over dit onderwerp. Daarin ging het onder andere over de impact van exposen, de rol van de sociale en culturele context van het slachtoffer en wat professionals kunnen doen.

Een wijkagent is aanwezig bij de kennissessie en vertelt dat zij eens werd aangesproken door een moeder. “Ze laat me een foto zien waar haar dochter op staat met een jongen. In eerste instantie denk ik met mijn westerse kijk: wat is daar erg aan? Maar deze moeder is bezorgd om de foto, want in hun cultuur mogen jonge meiden niet samen zijn met een jongen.”

Dansend op de foto als oneerbaar gedrag 
Dit voorbeeld laat zien hoe de impact van exposen mede wordt bepaald door de culturele context waarin iemand leeft, zegt Tineke Hendrikse, onderzoeker bij het lectoraat Publiek Vertrouwen in Veiligheid. “Wat als seksueel geladen wordt gezien, is namelijk cultureel gebonden. Zo kan een foto van een meisje met een jongen of een foto in een shisha lounge of dansend in een club al gezien worden als oneerbaar gedrag. Het delen van dat soort foto’s heeft dan al veel invloed op de meiden en hun families. Als je slachtoffer wordt, zorgt het voor stress, een laag zelfbeeld en mogelijk voor geweld door medescholieren en/of familie.”

Iedereen kan slachtoffer worden
Exposen heeft dus gevolgen voor de veiligheidsbeleving, want je hebt er heel weinig invloed op of je slachtoffer wordt. Volgens Tineke kan je worden exposed, ook al doe je zelf niet aan sexting (het online verspreiden of delen van seksueel getinte berichten of foto's of video's van jezelf). “Het komt ook voor dat naaktfoto worden bewerkt met ander gezicht of dat meiden worden ook exposed met hun contactgegevens, zoals adres of social mediagegevens.”

Tineke Hendrikse

Bang om de schuld te krijgen
Het is belangrijk om exposen te verminderen, want het beschadigt slachtoffers en hun omgeving én het verslechtert de veiligheidsbeleving in de on- en offline  wereld, weet Tineke. De professionals bij de kennissessie beaamden dit en gaven aan dat zij zoeken naar wat zij kunnen doen. “Luisteren met een open blik zonder oordeel is belangrijk voor slachtoffers”, gaf een ervaringsdeskundige aan. “Slachtoffers vinden het al zo lastig om hulp te zoeken, omdat ze bang zijn zelf de schuld te krijgen van wat hen is overkomen. Terwijl ze zo geholpen zijn als iemand écht naar hen luistert.”

Preventie vanaf groep 8 is goed idee
Tineke onderstreept dat duidelijker moet zijn dat diegene die doorstuurt de schuldige is en niet het slachtoffer. Meer preventie is daarom een goed idee vindt zij. “Begin ermee in groep 8, want als je een telefoon en social media hebt, ben je er vatbaar voor."

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Frank
09
November
2022
Exposen, ook weer zo'n vorm waarbij vrouwen in het nauw worden gedreven. Juist daarom is het belangrijk dat Inholland zowel preventief als reactief hierin handelt. Door dit wangedrag bespreekbaar te maken in de klas bijvoorbeeld. Onze vertrouwenspersonen kunnen hierbij ondersteunen en hebben hiervoor een kort programma ontwikkeld. Bel ze eens op! Of mocht je hiermee in aanraking zijn geweest, zoek dan ook contact met de vertrouwenspersoon of studentendecaan.

Inholland Rotterdam zal van 25 november tot 10 december in de avond oranje kleuren om steun te betuigen aan de wereldwijde campagne tegen het geweld tegen vrouwen. Voor meer info, zie www.orangetheworld.nl