Amsterdam,
14
oktober
2021
|
15:13
Europe/Amsterdam

Feike van der Leij houdt lectorale rede over de kracht van smaak

Happy ageing met gezond en duurzaam geproduceerd voedsel

feikevdleijinhollandlectorvcornel

Gezond en lekker eten. Volgens Feike van der Leij zijn het twee handen op één goed gevulde buik. Althans, zo zou het kunnen zijn. In zijn lectorale rede op 11 oktober deed hij uit de doeken hoe hij samen met collega’s en studenten bij Inholland en talloze externe partners mensen langer gezond wil laten leven met duurzaam geproduceerd voedsel. Hoe? Door de kracht van smaak te benutten.

Feikes lectorale rede stond niet op zichzelf. Tekenend voor de samenwerking van zijn onderzoekslijn Health & Food liet hij zijn inauguratie samenvallen met de viering in Pakhuis de Zwijger van het vijfjarige jubileum van FICA, een samenwerkingsverband in Amsterdam dat bedrijven en studenten samenbrengt voor vraagstukken en innovaties rond voedsel. Feike sprak eerder als startende lector, de eerste keer voor hogeschool Van Hall Larenstein. “Toen richtte ik me op healthy ageing: langer gezond blijven. Nu ligt de nadruk op happy ageing: zo lang mogelijk gezond blijven maar wel genieten. Voeding die lekker is moet gezond zijn en gezonde voeding moeten we lekker maken.”


Bekijk hieronder de aftermovie van de lectorale rede. 

Dankzij de brede hogeschool die Inholland is, kunnen we volop samenwerken met andere domeinen.
Feike van der Leij, lector Health & Food
Lectorale reden ageing 2

Brede hogeschool
Onder de naam Food for Happy Ageing ontrolt zich bij de onderzoekslijn Health & Food een uitgebreid onderzoeksprogramma. “We willen bijdragen aan de gezondheid van mensen, zorgen dat ze op een gelukkige manier oud worden en bijdragen aan een duurzame voedselketen.” Of dat allemaal haalbaar is? “Met de opleidingen van het domein Agri, Food & Life Sciences richten we ons hierop. Dankzij de brede hogeschool die Inholland is, kunnen we volop samenwerken met andere domeinen. En we trekken de buitenwereld erbij. Uiteindelijk is de samenwerking samen te vatten in vijf olympische o’s: ondernemers, omgeving, overheid, onderzoek en onderwijs.”

Producten uit uienpulp
“Het onderzoek van Food for Happy Ageing valt uiteen in vijf thema’s”, legt Feike uit. “Spiermetabolisme en veroudering, Gezonde voeding uit reststromen, Doelgroepenvoeding, Gepersonaliseerde voeding en de Kracht van smaak.” Bij alle thema’s kan Feike met enthousiasme voorbeelden van onderzoeksprojecten noemen. Opvallend is de grote betrokkenheid van studenten hierbij. “Jaarlijks is er in Nederland een restroom van 500 miljoen kilo uien. Dit heeft een hoog vezel- en eiwitgehalte. Onze studenten zijn bezig om eetbare producten te ontwikkelen van uienpulp, dat overblijft bij ui-restverwerking.”

Thuiswonende ouderen
Een ander sprekend voorbeeld gaat over doelgroepenvoeding. “Met studenten van het domein Techniek, Ontwerpen & Informatica hebben we een apparaat voor mensen met kauw- en slikproblemen ontwikkeld waarmee ze toch met andere mensen mee kunnen eten.” Weer een ander project richt zich op ondervoeding bij thuiswonende ouderen. “Hierbij zijn onder meer studenten van Food Commerce & Technology, Verpleegkunde en Social Work betrokken.”

Lekker, gezond, duurzaam en betaalbaar
In het thema De kracht van smaak komen volgens Feike alle overige vier thema’s van de onderzoekslijn samen. Het is immers de lekkere smaak die mensen doet eten. “Amsterdam wil in 2025, bij het 750-jarig bestaan, de food capital van Nederland zijn. Dan moeten mensen gebruik kunnen maken van de LGDB-index voor voedsel: is een product lekker, gezond, duurzaam en betaalbaar. Je kunt daar een app van maken, zodat mensen de juiste keuze kunnen maken.”

Voedsel is een bindmiddel in de samenleving.
Huug de Deugd, College van Bestuur van Hogeschool Inholland
Lectorale reden ageing 4

Van soja naar veldbonen
Tegen die tijd zullen de schappen vol liggen met veldboonproducten, als het aan Feike ligt. “In het project Bean Me Up! onderzoeken we de volgende stap in de zogeheten eiwittransitie. Van de eerste stap, overschakelen van dierlijke eiwit naar sojabonen, naar de volgende: minder afhankelijk zijn van import van soja door veldbonen uit Nederland te gebruiken. We hebben al muffins met veldbooneiwitten getest voor ons project met thuiswonende ouderen.”

Growth Experience Lab
Ook buiten de onderzoeksthema’s zijn studenten betrokken bij onderzoek. “We hebben het Growth Experience Lab waar studenten stagelopen bij lectoren en het prachtigste onderzoek kunnen opzetten. Een mooi voorbeeld is het onderzoek van student Haokun Fu, die de redenen van jongvolwassenen in de Randstad en Shanghai vergeleek om wel of niet vegetarisch te eten. Het geeft goed inzicht voor bedrijven om met hun producten in te spelen op de verschillende markten.”

Inauguratie
Een van de aanwezigen die ademloos zat te luisteren was Huug de Deugd, lid van het College van Bestuur van Hogeschool Inholland. “Voedsel is een bindmiddel in de samenleving. Mensen komen graag samen om voedsel te nuttigen waarbij het belangrijk is dat wat je eet je gezond maakt en houdt. De onderzoekslijn verbindt ook jonge mensen: multidisciplinaire, in de onderwijsketen. Laten we voedsel centraal stellen voor de gemeenschap van Inholland en om dat kracht bij te zetten wil ik jou, Feike, inaugureren.”

Start-ups van studenten
Na het praten kwam het proeven met een bijzondere borrel waarin die verbindende kracht van voedsel en de kracht van smaak pas echt goed tot hun recht kwamen in foodinnovaties van Inholland-studenten. Heuse start-ups als Saucijs Uniq en Bonborange deelden hun gezonde, duurzame en vooral heerlijke hapjes uit aan de aanwezigen.

Heb je de lectorale rede gemist of wil je er meer over lezen? Bekijk hier de presentatie of download het redeboekje De kracht van smaak!