Gebruik van sportapps het hoogst bij hardlopers

Hardlopers maken het meest gebruik van sportapps. Bij wandelaars ligt het gebruik een stuk lager. Sporters gebruiken apps voornamelijk om inzicht te krijgen in hun eigen prestaties. Dat zijn belangrijke uitkomsten van het onderzoeksproject ‘Voor iedereen een app’, een RAAK-SiA project. Sinds 2014 werken de onderzoekslijnen 'Kracht van Sport' en 'Topsport en Onderwijs' (Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool Inholland) samen met Le Champion op het gebied van onderzoek naar sportevenementen.
Voor het onderzoekproject ‘ Voor iedereen een app?’ werd via online enquêtes bij diverse sportevenementen in Amsterdam en Alkmaar de ervaringen met sportapps onder hardlopers, wandelaars en fietsers onderzocht. De respondenten beantwoordden vragen over het gebruik van sportapps, hun tevredenheid en verwachtingen. Er is onderzoek gedaan bij de volgende evenementen: Dam tot Damloop/Damloop by night, Dam tot Dam Wandeltocht, Dam tot Dam FietsClassic, Almaar City Run by Night en Alkmaar Wandel4Daagse.
Belangrijkste uitkomsten
- Het gebruik van een sportapp varieert van 32-44% bij wandelaars tot 63% bij fietsers en 75% bij hardlopers.
- De meest gebruikte apps zijn Runkeeper voor hardlopen (23-35%) en wandelen (23-26%). Bij fietsers (61%) is dit Strava.
- Voor alle sporters is de meest genoemde reden om een sportapp te gebruiken het bijhouden en inzicht krijgen in prestaties, waarbij hardlopers (95%) en fietsers (93%) dit vaker aangaven dan wandelaars (85%).
- Een grote groep sporters is (zeer) tevreden over de sportapp die ze gebruiken waarbij fietsers, (93%) en hardlopers (92%) meer tevreden lijken dan wandelaars (82%).
Resultaten en factsheets
Benieuwd naar de uitkomsten per sportevement? De factsheets en resultaten van de verschillende onderzoeken zijn hier te downloaden.
Het onderzoeksproject 'Voor iedereen een app' draagt bij aan De Gezonde Samenleving, een profilerend thema van Hogeschool Inholland. Dit is een samenleving waarin burgers, bij fysieke, psychische en sociale problemen, een zo gezond en sociaal mogelijk leven leiden en kunnen participeren. Een samenleving waarin mensen in hun sociale omgeving centraal staan. Waarin professionals mensen – preventief en bij problemen – activeren en ondersteunen bij het ontwikkelen van zelfmanagement en empowerment. Deze professionals werken interprofessioneel en maken gebruik van de laatste (technologische) innovaties.