Amsterdam,
06
maart
2024
|
09:00
Europe/Amsterdam

Het nieuwe simulatielab van Inholland Amsterdam

Het onderwijs innoveren met EDTech: de immersive room

In het OZW-gebouw, Inholland Amsterdam, is onlangs een simulatielab, oftewel ‘immersive room’, geopend. Hierin wordt ‘immersive learning’ ondersteund, waarbij het leerproces plaatsvindt in een gesimuleerde situatie die deelnemende studenten als realistisch ervaren. Verpleegkunde en Social Work maken als eerste opleidingen gebruik van deze ruimte. Het simulatielab verhuist dit jaar mee naar de nieuwbouw in de Sluisbuurt. 

Immersive learning biedt op verschillende punten meerwaarde in de overgang van theorie naar praktijk. Studenten kunnen vaardigheden oefenen in risicovolle of lastig te realiseren omstandigheden. Bovendien zorgt de simulatie ervoor dat studenten meer betrokken en gemotiveerd raken bij het proces. In plaats van luisteren naar een verhaal van een docent, is iets zelf ervaren vaak een effectievere manier waarop kennis binnenkomt.

Beroepssituatie simuleren
“We sturen studenten tijdens hun opleiding op stage. Maar de stap van de collegebanken naar de praktijk is best groot. Een ruimte waarin je beroepssituaties simuleert en als student alvast kan oefenen, verkleint die stap”, aldus Ton Gloudemans, die als informatiemanager en innovator vanuit de dienst IVT betrokken is bij deze pilot. “In zo’n immersieve ruimte beweeg je, voer je taken uit, communiceer je met elkaar en gebruik je al je zintuigen. Het is een actieve leerervaring en een goed voorbeeld van het ondersteunen van leerprocessen met behulp van technologie.”

Omdat studenten hiermee de kans krijgen om te experimenteren met hun eigen vaardigheden, is de verwachting dat dit van invloed kan zijn op studentenwelzijn. Ton: “Je kunt ongestraft fouten maken, zonder dat iemand schade berokkend wordt; je doet het morgen opnieuw, net zo lang tot het wél lukt. We creëren hiermee een veilige situatie waarin studenten ervaring kunnen opdoen.”

Nuttige smaakmaker sticky campus
Het simulatielab wordt straks een van de smaakmakers van de nieuwbouw in de Sluisbuurt: “We beschikken vanaf september over een aantrekkelijk onderwijsgebouw waar het prettig is om te vertoeven en met elkaar een leergemeenschap te vormen; een sticky campus waar je van alles kunt beleven. Met zo’n simulatielab verbinden we dit ook aan een ervaring die nuttig is voor onze opleidingen.”

Het project is gestart binnen het domein Gezondheid, Sport en Welzijn (GSW). Collega's van de opleidingen Verpleegkunde en Social Work zijn actief bezig met het maken van content. Zij hebben de ruimte als eerste in gebruik genomen en integreren deze vorm van onderwijs in het curriculum. De openingshandeling werd dan ook verricht door GSW-directeur Gonneke Willemsen.

Informatie
Ben je docent en zou je met jouw studenten gebruik willen maken van het simulatielab? Voor meer informatie over mogelijkheden en vereisten bij het gebruik van deze ruimte kun je terecht bij het Servicepunt van de locatie Amsterdam of bij Myrthe Dortants, projectleider van het simulatielab, bereikbaar via nieuwbouw.amsterdam@inholland.nl.

Luistertip: Ton Gloudemans is een paar weken geleden in deze podcast over de immersive room samen met Lotte Seijsener en Maaike Neesen van het Talland College (voorheen Horizon College) geïnterviewd door Frits van der Weerd en Ria Jacobi.

XR-hub

Het simulatielab (immersive room) is een vorm van extended reality (XR): het samenvoegen van de echte en virtuele wereld, om mensen onder te dompelen in interactieve ervaringen. Binnen Inholland is met de ‘XR-hub’ een initiatief gestart waarin we met docenten, ondersteunende diensten en bedrijfsleven kennis en expertise op dit gebied delen en vraagstukken rond XR aanpakken. De  hub is nauw verbonden met de XR - Npuls hub. Meedoen? Stuur een mail naar jeroen.bottema@inholland.nl en/of sanja.leene@inholland.nl.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.