Haarlem,
16
juni
2020
|
11:48
Europe/Amsterdam

Hoe krijg je in deze tijden toch binding met eerstejaarsstudenten?

Nu de coronamaatregelen ook in het nieuwe schooljaar nog van kracht blijven, is het een uitdaging om te zorgen dat nieuwe studenten zich thuis gaan voelen bij de opleiding. Dat ze binding krijgen met elkaar en met de docenten, zodat ze zich openstellen en (hulp)vragen durven te stellen. Voor eerstejaars is dat extra belangrijk, omdat ze dan minder snel zullen uitvallen en het een positief effect heeft op de studieprestaties tijdens de opleiding. Lector Studiesucces, Rutger Kappe, onderscheidt vier soorten binding en vond bij elke soort diverse voorbeelden ter inspiratie.

Soorten binding
“Er is sprake van sociale binding als we het hebben over contact tussen studenten. Het contact tussen de student en wij als docenten en staf, wordt academische binding genoemd. Daarnaast kun je ook formele en informele binding onderscheiden. Formele binding vormt zich tijdens activiteiten die onderdeel zijn van de opleiding. Terwijl informele binding gestimuleerd kan worden met het organiseren van activiteiten buiten de opleiding om,” legt Rutger uit.

Contacten met andere onderwijsinstellingen leverden de volgende voorbeelden op van activiteiten die ondernomen kunnen worden om binding met eerstejaarsstudenten te creëren.

Rutger Kappe, lector Studiesucces
Deze tijden bieden de kans om bewust na te denken en aandacht te geven aan het creëren van goede binding bij de start van de opleiding.
Rutger Kappe, lector Studiesucces

Formele sociale binding

  • Maak gebruik van werk/projectgroepen in jaar 1, vooral bij de start van de opleiding. Varieer met de omvang van de werk/projectgroepen (4-8 personen), zodat de student al snel een keer met iedereen in een werk/projectgroep heeft gewerkt.
  • Werk met jaargroepen die bestaan uit 6 á 10 eerstejaars studenten. Hier wordt niet alleen een studieloopbaanbegeleider aan gekoppeld, maar ook een ouderejaarsstudent (Hanzehogeschool).
  • Laat de introductieweek voorafgaand aan het onderwijs wel doorgaan, maar in aangepaste vorm. Denk aan online activiteiten zoals een online startfeest via Zoom of een digitale escaperoom. Of in kleine groepen buitenactiviteiten doen.

Informele sociale binding

  • Neem in het rooster vast terugkerende momenten op zoals een ‘social hour’, waarvoor (wisselende) groepen studenten via Teams uitgenodigd worden. Dit kan bijvoorbeeld in het kader van een koffiepauze, (vrijdagmiddag) borrel of een andere sociale activiteit.
  • Daag studenten uit om zelf met voorstellen te komen om informeel kennis te maken en contact te leggen. Maak er een (extracurriculair) project van voor eerstejaars en/of studenten uit hogere jaren.

Formele academische binding

  • Stel startende studenten nu al online op de hoogte over hoe de start van hun studiejaar eruit gaat zien. De Hogeschool van Amsterdam doet dit bijvoorbeeld via de pagina www.hva.nl/startstudiejaar.
  • Bied aankomende studenten alvast de mogelijkheid om voor of in de zomer een (leuk en inspirerend) eerstejaars vak te volgen. Door de huidige situatie hebben studenten vaak al langere tijd nauwelijks onderwijs gehad op hun vooropleiding en gaan ze waarschijnlijk minder op vakantie (Fontys hogescholen).
  • Versterk structuur en duidelijkheid door bijvoorbeeld een basis weekrooster op te stellen voor eerstejaars met een vaste structuur: iedere dag samen opstarten met slb'er/tutor, duidelijke opdrachten, samen hoorcolleges kijken met opdrachten en/of samen afsluiten.

Informele academische binding

  • Organiseer online speeddates met docenten.
  • Bied regelmatig een online quiz aan met behulp van Kahoot, Socrative of Mentimeter. Deze kan gericht zijn op de studiestof, maar ook meer in de vorm van een zogenaamde gespreksstarter, ‘pubquiz’ of ‘kletspot’.

Meer informatie?
Lees op LinkedIn het uitgebreide artikel van Rutger met nog meer voorbeelden. Mocht je nog vragen hebben of willen sparren, neem dan contact op en mail rutger.kappe@inholland.nl

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.