05
februari
2024
|
15:58
Europe/Amsterdam

Hoe verbeter je de kwaliteit van jouw onderwijs?

Lectoraat biedt praktische toolkit voor onderwijsontwerp

Toolbox

Wil jij simpel en snel inzicht krijgen in manieren waarop je jouw onderwijsontwerp verder kunt ontwikkelen? Dan biedt de Toolkit ‘Onderwijsontwerp verbeteren’ uitkomst. De Toolkit is ontwikkeld door het lectoraat Teaching, Learning & Technology en geeft onderwijsprofessionals concrete handvatten op maat waarmee zij hun onderwijsontwerp op een heldere manier kunnen evalueren. Leer ermee werken en meld je aan voor een workshop.

“De werkdruk binnen het onderwijs is hoog waardoor onderwijsprofessionals veel met de uitvoering bezig zijn”, vertelt Renée Schrauwen, onderzoeker bij het lectoraat Teaching, Learning & Technology. “Als er een evaluatie plaatsvindt, bestaat deze vaak uit een vragenlijst aan studenten, maar we kijken niet objectief naar de inhoud van een ontwerp.” Met de Toolkit wil het lectoraat dat veranderen. Onderwijsprofessionals krijgen met de Toolkit ondersteuning zodat zij hun onderwijsontwerp zelf op een laagdrempelige manier kunnen verbeteren door de inhoud van hun eigen lessen te evalueren. “Zo kun je echt op een objectieve manier iets zeggen over de kwaliteit van je onderwijsontwerp”, vult lector Nynke Bos aan.

Snel een evaluatie
Het maakt bij het gebruik van de Toolkit niet uit of je een beginnende onderwijsprofessional bent of al jaren in het vak zit. Verder is de Toolkit niet alleen geschikt voor bestaande onderwijsontwerpen, je kunt er ook nieuwe onderwijsontwerpen mee vormgeven. “Tijd is ook geen probleem meer. Binnen een kwartier heb je een eerste indruk over de kwaliteit van jouw onderwijsontwerp. Later kan de inzet van de Toolkit zelfs tijd besparen, doordat deze jou helpt om heel gericht door te ontwikkelen”, legt Renée uit.  

Of het nu gaat om een uitgebreide analyse of korte checklist, alles is mogelijk

Meteen inzicht in verbetermogelijkheden
In de Toolkit staan geen vragen over hoe leuk studenten een les vinden of hoe tevreden zij zijn. Wel kun je bekijken hoe jouw ontwerp in elkaar zit en wat er anders of beter kan zodat je meer uit je onderwijs kunt halen. “De Toolkit geeft bijvoorbeeld inzicht in hoeverre studenten actief met de lesstof aan de slag gaan en of er genoeg samenwerkmomenten in je ontwerp terugkomen”, zegt Renée. “Authentiek leren kan ook een onderdeel zijn. Hierbij gaat het erom of er binnen jouw ontwerp genoeg aansluiting met het werkveld is. Gebruik je casussen uit de praktijk? En zou je jouw onderwijsontwerp nog authentieker kunnen maken? En wil je dan toch een vragenlijst door studenten in laten vullen, ook dat behoort tot één van de vele mogelijkheden.”

Probeer de Toolkit zelf
Wil je aan de slag met de Toolkit, zelf of met je team? Dat kan nu al! Via SharePoint kom je in een omgeving terecht waar uitgelegd wordt wat je met de Toolkit kunt en welke stappen je kunt doorlopen. Vervolgens bepaal je zelf van welke onderdelen je gebruik maakt. “Of het nu om een uitgebreide analyse of korte checklist gaat, alles is mogelijk”, zegt Renée.

Doe ook mee aan de workshop 
Renée maakt jou en je team graag wegwijs in de tookit, zodat je deze zo optimaal mogelijk in kunt zetten. Je kunt deelnemen aan één van de onderstaande workshops op locatie. Of nodig Renée bijvoorbeeld uit op een studiedag van jouw domein.

Wil je je opgeven voor de workshop meld je hier dan aan. Heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar: renee.schrauwen@inholland.nl.

Data en locaties workshops:
Rotterdam: 27 maart 9.30 - 11.00 uur
Alkmaar: 2 april van 10.00 - 11.30 uur 
Haarlem: 12 april van 10.00 - 11.30 uur
Diemen/Amsterdam: 24 april 14.00 - 15.30 uur
Den Haag: 14 mei 9.30 - 11.00 uur