Amsterdam/Rotterdam,
15
mei
2019
|
09:47
Europe/Amsterdam

Hoe voeden we 10 miljard mensen in 2050?

Studenten Food Commerce & Technology over de toekomst van de voedselindustrie

Een spannende ontmoeting met een vruchtbaar resultaat was het eind april voor studenten Food Commerce & Technology (FCT) studenten van Inholland en Rotterdamse studenten Lifestyle Transformation Design van de Willem de Kooning Academy (WdKA).  Ze maakten sprekende posters met daarin hun originele ideeën over de toekomst van de voedselindustrie. "Hoe gaan we eigenlijk 10 miljard mensen voeden in 2050?"

FOOD & 2050
De dag was georganiseerd rond het thema FOOD & 2050 met als centrale vraag: "Hoe gaan we circa 10 miljard mensen voeden in 2050?" De out-of-the-box-denkende eerstejaarsdesigners van de WdKA bleken totaal anders tegen de problematiek aan te kijken dan de FCT-studenten bij Inholland. De tweedejaars FCT-ers hebben inmiddels een voorkeur ontwikkeld voor een gestructureerde aanpak bij food-vraagstukken.

Studenten gingen in kleine groepen op pad en bevroegen burgers en foodprofessionals in Rotterdamse wijken over hun omgang met etensafval. Per wijk kwamen duidelijke verschillen naar voren. Ook was er een duidelijk verschil in aanpak per groep studenten. WdKA-docente Hill Scholte: ‘Wát een verschil in hoe deze studentenbloedgroepen met oplossingen komen, fascinerend! De lunch werd door de studenten zelf verzorgd. Ieders inbreng was voorzien van een originele gedachte. Designproducten met alternatieve food-concepten zoals Blue Tube (een mineralenshotje met neutrale smaak) vonden gretig aftrek.

Hill Scholte, docente Lifestyle Transformation Design WdKA
Wát een verschil in hoe deze studentenbloedgroepen met oplossingen komen, fascinerend!
Hill Scholte, docente Lifestyle Transformation Design WdKA

Inspiratie
Ter inspiratie vertelde Feike van der Leij, docent Food Commerce & Technology bij Inholland meer over de feeding megacities-problematiek, waar ook praktijkgericht onderzoek naar gedaan wordt, vanuit de onderzoekslijn Voedsel voor de Metropool van het Research and Innovation Centre Agri, Food & Life Sciences (RIC AFL).

Minke van Wingerden, partner in organisatiebureau Beladon, demonsteerde de eerste resultaten van de Floating Farm in Rotterdam. Puck van Koppen, die net is afgestudeerd aan het WdKA vertelde over haar originele aanpak bij het beïnvloeden van eetgedrag met behulp van omgevingsimpulsen.

Dylan Berkeveld, docent Food Commerce & Technology bij Inholland
Ik wil wel veel meer van deze cross-overs realiseren, want hier wordt iedereen enthousiast van!
Dylan Berkeveld, docent Food Commerce & Technology bij Inholland

Sprekende posters
De synergie die ontstond bij zo veel verschillende gedachten en inzichten leverde fraaie posters op. De posters visualiseerden tintelende onderwerpen zoals:

  • de inzet van genetisch gemodificeerde planten en andere organismen om de wereld te redden,
  • gepersonaliseerd voedsel op basis van consumenten-DNA,
  • afbreekbaar plastic en verpakkingsmateriaal,
  • gedragsinterventies om duurzamere keuzes te bespoedigen
  • de potentie van food-gerelateerd 3D-printen in huis en op straat.

FCT-docent Dylan Berkeveld is zeer positief over de dag en het resultaat van deze samenwerking: "Ik wil wel veel meer van deze crossovers realiseren. Hier wordt iedereen enthousiast van!"

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.