16
mei
2022
|
10:43
Europe/Amsterdam

Lector Patrick Huntjens wint prestigieuze internationale literatuurprijs

Patrick Huntjens

Patrick Huntjens, lector Sociale innovaties in het groene domein bij Hogeschool Inholland, en transitie-hoogleraar bij Maastricht Universiteit, heeft met zijn boek ‘Towards a Natural Social Contract’ (2021) de Nautilus Book Award 2022 (Gold Award) gewonnen: een prestigieuze internationale literatuurprijs. Het boek is verkozen tot het beste boek van het jaar 2022 in de categorie 'World Cultures' Transformational Growth & Development'. Voor zover bekend is Patrick, die in 2021 nog werd uitgeroepen tot lector van het jaar, de eerste Nederlander ooit die de Gold Award wint, sinds het 23-jarige bestaan van deze prijs. 

Ik lees enorm veel - en ook veel goede boeken - maar ik lees zelden iets waar ik me zó in kan herkennen als in Patrick’s schrijven. Patrick gebruikt nergens de term Betekeniseconomie, maar het hele boek ademt Betekeniseconomie.

Betekeniseconomie-expert en lector Kees Klomp (Hogeschool van Rotterdam en THRIVE Institute)

Boodschap Towards a Natural Social Contract 
De boodschap van Patricks boek is dat duurzaamheidstransities niet kunnen slagen zonder een andere economie en een nieuw sociaal contract, met bijbehorende rechten en plichten van zorg voor het milieu en het welzijn van anderen, inclusief toekomstige generaties. Een ander maatschappelijk contract is niet alleen wenselijk vanuit het oogpunt van duurzaamheid, rechtvaardigheid en gelijkheid, maar het is ook nodig om het vertrouwen van burgers in politiek, overheid, bedrijven en elkaar te herstellen. Het werk van Patrick laat zien dat dit niet alleen een wenselijk, maar ook een haalbaar en wenkend perspectief is.

Patricks boek Towards a Natural Social Contract heeft internationaal reeds zeer lovende kritieken ontvangen zoals te lezen op Springerlink, en in Nederland bijvoorbeeld door betekeniseconomie-expert en lector Kees Klomp (Hogeschool van Rotterdam en THRIVE Institute): “Ik lees enorm veel - en ook veel goede boeken - maar ik lees zelden iets waar ik me zó in kan herkennen als in Patrick’s schrijven. Patrick gebruikt nergens de term Betekeniseconomie, maar het hele boek ademt Betekeniseconomie.”

Dit boek presenteert een geheel nieuwe manier van denken over een duurzame toekomst, en hoe we dit als samenleving kunnen bereiken

uitgeverij Springer
bookcover patrick Huntjens

Werk van Patrick 
Het gedachtegoed van Patrick wordt momenteel verder ontwikkeld en toegepast in een aantal nationale onderzoeksprojecten, waaronder het NWA project ‘Transitie naar een duurzaam voedselsysteem’ en het SIA-project ‘Gebiedsgerichte kansen voor Natuurinclusieve Landbouw’. Dit krijgt bijvoorbeeld vorm in een nieuwe waardengedreven ‘whole of systems’ transitiebenadering, en de Transitiebloem die in deze projecten als een tool voor meervoudige waardecreatie wordt gebruikt. Meer hierover is te lezen in een wetenschappelijk artikel in Sustainability, in een artikel op Platform 31, of in zijn interviews voor MilieuMagazine en CIRCLE

Daarnaast is Patrick betrokken bij de ontwikkeling van vernieuwend onderwijs, waaronder de transdisciplinaire minor Samenwerken aan een toekomstbestendige stad. Hierbij gaan studenten sinds 2021 aan de slag met real life-projecten rond duurzame stedelijke vraagstukken. Vanuit Inholland werkt hij tevens aan de nationale Master ‘Navigeren van Duurzaamheidstransities’, die momenteel ontwikkeld wordt onder vlag van de Vereniging Hogescholen.

This is an influential and exceptionally well-executed non-fiction book with research-backed data and real-time application potential. I have no doubt that those who are willing to listen will also be the catalyst for change.

(FIVE STARS (on a 1-5 scale) - Jamie Michele voor Readers' Favorite

Patrick Huntjens is voorzitter van de Participatietafel Voedseltransitie bij DuurzaamDoor, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), en daarnaast de initiatiefnemer van het ZeeBURGERvoedselbos (‘de meest sociale vorm van kringlooplandbouw’): een praktijkvoorbeeld van het in zijn boek omschreven Natuurlijk Sociaal Contract. Het doel van dit project is dat bewoners van Zeeburgereiland in Amsterdam zelfstandig een voedselbos onderhouden en profiteren van de oogsten. Op die manier wordt de Amsterdammer met zijn sociale en natuurlijke leefomgeving verbonden. 

Meer over Patricks onderzoek   
Wil je meer weten over het onderzoek dat Patrick doet? Bekijk dan onderstaande video over een Natuurlijk Sociaal Contract voor een betere samenleving. Of kijk vanavond naar de livestream van de presentatie van het tweede nummer PIT magazine van Regieorgaan SIA, waar Patrick tafelgast is.

 

Op het vlak van de noodzakelijke maatschappelijke en economische transformatie gaat Patrick Huntjens verder dan bekende economen als Kate Raworth, Paul Collier, Paul Mason en Mariana Mazzucato

Transitie-hoogleraar Prof. Dr. Rene Kemp (Maastricht Universiteit)

 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.