Dordrecht,
10
oktober
2019
|
14:04
Europe/Amsterdam

Jan de Bas presenteert nieuwe dichtbundel op Dordtse pabo

Basisschoolkinderen maken tekeningen voor bijzonder boekje

Om het jaar verzorgt de Pabo Inholland Dordrecht een relatiegeschenk voor basisscholen. Dit keer is dat een bijzonder boekje: 'De ronde van O'. Niet alleen is het geschreven door dichter-docent en schrijver Jan de Bas, maar ook hebben er ruim 40 basisschoolkinderen aan meegeholpen door het maken van bijpassende tekeningen. De dichtbundel en tekeningen werden woensdag 9 oktober op de Pabo in Dordrecht gepresenteerd.

Expositie tekeningen
De kinderen, afkomstig van basisscholen uit de hele regio, hebben ruim 60 tekeningen  gemaakt voor De ronde van O, de dichtbundel over de fanatieke fietser Omar. Het Kinderboekenweek-thema 'Reizen' leverde een bonte verzameling aan tekeningen op. Denk aan slakkentreinen, gehaaste fietsers en auto’s in verschillende perspectieven. Schrijver Jan de Bas werkt wel vaker met de tekeningen van kinderen, en volgens hem kunnen zij hier echt trots op zijn: "Ik en de leraar beeldende vorming waren er alletwee erg van onder de indruk. Er zit veel aardigs tussen." De tekeningen zijn niet allemaal in de bundel opgenomen, maar zijn allemaal een paar weken lang te zien zijn bij Pabo Dordrecht.

Muzikale presentatie
De presentatie van De ronde van O vond plaats in het muzieklokaal. Zowel de saxofoon als de piano werden ingezet voor de aanwezige kinderen en hun ouders. Liedjes over de gedichten werden met zijn allen in canon gezongen en de trotse kinderen mochten enkele gedichtjes voorlezen. De schrijver zelf, gekleed in politiekostuum, liet de kinderen nadenken over de gedichten en wat het allemaal kan betekenen. Dat is precies hoe Jan de Bas ook schrijver wíl zijn: "Ik probeer kinderen met taal een bepaald perspectief te laten zien of ze een bepaalde gedachte mee te geven. Ik wil ze aan het denken zetten."

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.