Haarlem,
12
april
2019
|
13:39
Europe/Amsterdam

Meisjes proeven aan bèta, techniek en ict

Jong, vrouwelijk bezoek in Haarlem tijdens Girlsday

Girlsday! Een dag waarop meiden uit het VO bij bedrijven of onderwijsinstellingen kunnen ervaren hoe leuk het is om te kiezen voor een studie of baan in de bèta, techniek of ict. Speciaal voor de 50 leerlingen (havo en vwo) uit de tweede van Het Schoter uit Haarlem, had Inholland op 11 april een gevarieerd programma samengesteld. Daniëlle Leentjens, teammanager van de Informatica-opleidingen, heette de jongedames welkom. “Steeds meer meiden kiezen voor een opleiding in de techniek. Dat is natuurlijk mooi maar belangrijker is dat je kiest voor de richting die je zelf onwijs leuk vindt."

Zoveel meisjes om zich heen, Daniëlle is het niet gewend. “Bij Informatica ben ik vaak omringd door jongens, al is het aandeel meisjes aan het groeien. Dat komt vooral door de Engelstalige variant, Information Technology, daar komen veel meisjes op af. In het buitenland is het veel normaler om als meisje een technische richting te kiezen.” Ze wenst het jonge, vrouwelijke bezoek veel plezier en vooral inspiratie deze ochtend. “Ik hoop dat jullie straks met een positief gevoel weggaan.”

Ladies only
Aan het programma ligt het in ieder geval niet. Of de duvel ermee speelt, zijn de begeleiders van de workshops allemaal vrouwen. Net als twee jaar geleden is ‘professor Cindy’ van Mad Science aanwezig met een trukendoos vol scheikundige testjes. Met een elektrisch geladen bol laat ze haren de lucht in vliegen en aluminium borden wegschieten. Vervolgens nodigt ze de leerlingen uit om zelf slime te maken. “Ja, putty maken! Oh, dat is cool.” Met gekleurde handen schuiven ze een uur later aan bij Nymphaea Notschaele, docent Interactive Design bij Informatica. Zij daagt de leerlingen uit om na te denken over een nieuwe app. “Overal wordt wel een app voor gemaakt. Routes, muziek, video’s, waar de beste bramen groeien. Sesamstraat heeft er zelfs een lied over gemaakt: There’s an app for that!. Bedenken jullie eens een nieuwe app, of verbeter een app die al bestaat.” Ook Bouwkunde is dit jaar bij Girlsday betrokken. Twee (vrouwelijke) studenten laten de leerlingen hun droomstad van de toekomst ontwikkelen. “Eerst ontwerpen, dan bouwen met foamblokken en daarna de plannen aan elkaar presenteren. Dat zijn drie belangrijke stappen in het proces, tijdens je studie maar ook als je aan het werk gaat.”

Breed programma
Het idee dat je als meisje iets moet doen in de zorg of iets dergelijks, is achterhaald. “Dat was in mijn tijd wel anders”, lacht biologiedocente Linda. “Toen ik koos voor het meest exacte pakket, werd ik bij de decaan geroepen. Natuurkunde, scheikunde én Wiskunde B voor een meisje? Dat kón helemaal niet in zijn ogen.” Nu is dat gelukkig anders, beaamt ook de enige man in het gezelschap: natuurkundedocent Jan. Maar of Girlsday daaraan heeft bijgedragen? “Natuurlijk heeft een dag als deze een positieve invloed, want je gaat geen richting kiezen waar je niets vanaf weet. Maar bij Het Schoter kiest sowieso een aanzienlijk deel van de meisjes voor een NT- of NG-profiel. Ik schat dat de helft van deze klassen bestaat uit meisjes.”

Meiden en techniek
Twee jaar geleden was Het Schoter ook op bezoek bij Inholland tijdens Girlsday. Dat ze nu weer langs komen, is niet vanzelfsprekend. “Als je je aanmeldt, dan koppelt de organisatie van Girlsday je aan een VO-school in de buurt”, licht Petra Folkertsma, teamondersteuner bij Informatica, toe. Dit jaar doen alle meisjes uit de tweede mee aan Girlsday. De jongens zijn op school en volgen het normale rooster. “Girlsday is een verplichte activiteit bij ons op school. Geef je ze de keuze, dan kiest een deel van de meisjes gek genoeg voor een normale schooldag. En dat is zonde. Ze weten niet wat dit inhoudt en dus ook niet wat ze missen. Meiden en techniek…” Jan kijkt om zich heen. “Niet iedereen was vooraf even enthousiast. Maar zie nu eens de lol! Het plezier! Ze glimmen van oor tot oor. Of ze nu wel of niet kiezen voor de techniek, dit is genieten, toch?”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.